PDA

View Full Version : Begin van een echte koude oorlog?


Wase wolf
11 augustus 2007, 17:52
Canada bouwt militaire sites op Noordpool

http://www.hln.be/static/FOTO/art/0/10/2/large_508497.jpg De Canadese premier Stephen Harper.

Canada gaat een haven en een militaire basis bouwen op de Noordpool. Dat kondigt de Canadese premier Stephen Harper aan. Eerder hadden ook al de Russen een vlag op de bodem van de Noordpool geplant. Beide landen maken net als de VS, Noorwegen en Denemarken aanspraak op delen van de Noordpool. Het gebied is gegeerd wegens de mogelijke aanwezigheid van aardgas- en oliereserves.

Langetermijnaanwezigheid
Volgens de Canadese premier tonen de bouwplannen aan dat Canada "een reƫle, groeiende en langetermijnaanwezigheid op de Noordpool uitoefent". Hij legde deze verklaringen af in Resolute Bay, in het uiterste noorden van het land, gebied waar de Nunavut leven.

Controle over Northwest Passage
De haven komt er in Nanisivik, naast een oude zinkmijn, op het noordelijke punt van het eiland Baffin. In Resolute Bay zal er ook een militair trainingskamp worden opgericht, waar soldaten kunnen trainen in barre weersomstandigheden. Canada wil hiermee zijn controle over de 'Northwest Passage', een zee-engte die de Atlantische met de Stille Oceaan verbindt, bevestigen. Ottawa meent dat dit gebied in zijn territoriale wateren ligt, terwijl andere landen zoals de VS ervan uitgaan dat dit internationale wateren betreft. Door de opwarming van de aarde zou deze 'Passage' ook in de winter makkelijker toegankelijk worden voor het scheepvaartverkeer.

Olie en gas
Ook andere landen die grenzen aan de Noordpool maken aanspraak op delen van het gebied. Zo kondigde vandaag ook Denemarken aan dat het een expeditie onder de zeespiegel plant, bericht de Britse zender BBC.

De Noordpool bevat naar schatting 25 procent van alle onontdekte olie- en gasvoorraden ter wereld. De controle over het gebied wordt nu nog geregeld via complexe internationale akkoorden. (belga/hln) </STRONG></EM></U></I></B>

kelt
11 augustus 2007, 19:03
Ondertussen roert Denemarken zich ook....Vroegere lijntjes op een kaart die "territoriale gebieden" aangaven waren feitelijk theoretisch, gezien betreffende gebieden amper toegankelijk,en zeker niet exploiteerbaar waren....Groenland zou wel eens een reusachtig,vrij bewoonbaar,gebied kunnen worden met bovendien onvermoede olie- en mineraalreserves onder!

Rusland en Noorwegen zijn in beweging en zullen ongetwijfeld "botsen"....NATO-gebied tegenover Russish gebied!

Denemarken is lid van de EU....en de VS moet nu heel erg zenuwachtig worden dat het over het Atlantisch gedeelte van Arctica feitelijki geen enkel territoriaal claimtje kan laten gelden....

(ivm olie en mineralen bestaan er geen vrienden!!!)

Antarctica is een ander verhaal.Ook hier komen de VS eigenlijk niet in het verhaal voor,maar "edelmoedige teksten" waarbij dit gebied "natuurlijk" moet blijven zullen direct geloosd worden als antarctica "bewoonbaarder" wordt en bovendien interessante spullen in de grond bevat!Hier zie ik vooral Argentinie en Chili een rol spelen!(en als die twee samenwerken,wie zal hen daar stoppen,in hun eigen achtertuin!)

Maar zeg nu zelf,als daar forse militair-economische expedities naar toe gezonden worden om bijvoorbeeld de democratie onder de pinguins te installeren(er zijn precedenten :roll: ),wie zal die stoppen?

C2C
11 augustus 2007, 20:54
Het zou wel eens kunnen dat deze kwestie heel humaan geregeld gaat worden. Niemand heeft eigenlijk belang bij een crisis en bij antagonisme, want de conventionele olie is bijna op, en de spelers in kwestie zijn allemaal zelf grote olie-producenten die een overgang naar nieuwe bronnen snel willen verwezenlijken.

Crisis zou deze cruciale overgang enkel vertragen, hun eigen economie in puin leggen, en daar hebben ze zelf geen belang bij.