PDA

View Full Version : Hamas valt journalisten aan en treedt keihard op tegen Fatah-demonstranten...


Chipie
8 september 2007, 00:04
Moeder, waar moet dit eindigen?...Hamas treedt hard op tegen Fatah-demonstraties
Ordetroepen van Hamas in de Gazastrook hebben vrijdag geweld gebruikt tegen Fatah-aanhangers die op straat gebedsbijeenkomsten wilden houden. Hamas vaardigde deze week een verbod uit op de gebedsdiensten, die Fatah-aanhangers waren begonnen als vorm van protest tegen het bewind van Hamas in Gaza en die vrijwel steeds uitliepen op rumoerige protestdemonstraties tegen Hamas.

Bij de onlusten van vrijdag werd ook geweld gebruikt tegen journalisten. Zeker zeven journalisten werden afgetuigd en vijf aangehouden. Bij een schermutseling in Khan Younis werd een explosief in de menigte gegooid, waardoor vier mensen gewond raakten.

In Gaza-Stad probeerden Hamas-agenten Fatah-gelovigen van een plein naar een moskee te jagen, waarop de twee groepen slaags raakten. Journalisten die getuige waren van gewelddadige incidenten werden aangevallen. Onder de personen die door Hamas werden opgepakt waren de twee hoogste Fatah-functionarissen die in de Gazastrook zijn achtergebleven, Ibrahim Abu Naja en Zakaria Agha.

In het vluchtelingenkamp Jebaliya in de noordelijke Gazastrook waren veiligheidsmedewerkers van Hamas, in uniform en in burger, paraat om Fatah-demonstraties de kop in te drukken. Ze schoten in de lucht om Fatah-aanhangers te verjagen, sloegen mensen en pakten een man op, zeiden ooggetuigen. Twee mensen kwamen in het ziekenhuis terecht, een met schotwonden en een met verwondingen door slagen.

Journalisten in Jebaliya werden door Hamas-agenten gemaand te stoppen met filmen en te verdwijnen. 'Als er ook maar één beeld van op tv komt weet je wat er zal gebeuren', zei een van hen, waarna hij zijn vinger langs zijn keel streek. Ook bij eerdere Fatah-demonstraties werden journalisten belaagd.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas maande zijn aanhangers in de Gazastrook het niet te laten aankomen op confrontaties met 'de coupplegers en hun gewapende militie' omdat die er volgens hem 'niet voor zullen terugschrikken de gruwelijkste en meest repressieve maatregelen te nemen tegen burgers'.

Vrijdag werd in Gaza ook het lijk gevonden van een lid van een vroegere Fatah-strijdmacht in Gaza, maakten ziekenhuismedewerkers bekend. Het slachtoffer, Tarazan Doghmush, was met schoten om het leven gebracht. Doghmush was donderdag samen met zijn broer ontvoerd. De broer ligt volgens de zegslieden op de intensive care. Verdere bijzonderheden waren niet voorhanden. Doghmush behoorde tot de Preventieve Veiligheidsdienst, een aan Fatah gelieerde strijdmacht die in het verleden vaak tegen Hamas optrad en daarom in Hamas-kringen zeer gehaat is. Hamas heeft sinds zijn machtsovername in de Gazastrook honderden Fatah-aanhangers opgepakt en een Fatah-functionaris die uit angst voor represailles zijn naam niet wilde noemen, stelde Hamas verantwoordelijk voor de dood van Doghmush. llc

Bron (http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF07092007_110)

Raven
8 september 2007, 08:33
burgeroorlog