PDA

View Full Version : "Burgemeestersingrijpen achter voordeur"


duveltje382
23 september 2007, 04:31
"Burgemeestersingrijpen achter voordeur" 22-09-07 http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/gfx/global/spacer.gif http://www.nos.nl/nosjournaal/images/kanaleneiland_1280126_38d7c_tcm44-321204.jpg
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat burgemeesters de bevoegdheid krijgen in te grijpen bij gezinnen met probleemjongeren. "Burgemeesters moeten ook daadwerkelijk achter de voordeur iets kunnen doen", zegt de PvdA-minister naar aanleiding van de problemen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Ter Horst vindt dat burgemeesters ook jongeren uit huis moeten kunnen plaatsen, zonder tussenkomst van een rechter. Nu kan dat nog niet en daarom wil de minister kijken of er een nieuwe wet moet komen.

Volgens Ter Horst hebben burgemeesters voldoende bevoegdheden om in te grijpen in het openbare domein, de straat. "Maar mogelijkheden om in de gezinssituatie in te grijpen, zijn er niet." Ter Horst denkt ook aan het uitdelen van boetes aan ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Verbod
De overlast door een groep jongeren in Kanaleneiland neemt de laatste tijd toe. De Utrechtse burgemeester Brouwer heeft een samenscholingsverbod aangekondigd voor een deel van de wijk. Aan de details van de maatregel wordt nog gewerkt, maar waarschijnlijk wordt het verbod snel van kracht.

Volgens de gemeente dreigt de situatie in de wijk onbeheersbaar te worden. Zo zijn agenten die jongeren wilden oppakken, bedreigd en werden journalisten weggejaagd.

Kanaleneiland is een van de veertig probleemwijken, waarvoor minister Vogelaar extra geld uittrekt.

Gemeente
Het samenscholingsverbod wordt van kracht in straten in het noordelijke deel van de wijk. Op dit moment bekijkt de gemeente onder andere voor welke groepen het verbod gaat gelden en hoe lang het gaat duren.

Burgemeester Brouwer spreekt van een ”kritieke" situatie in een deel van de wijk. Hier zou het er volgens haar “om spannen" of de autoriteiten er de baas blijven, zei ze vrijdagavond in RTL Nieuws.
Ter Horst wil kijken of een aantal strengere maatregelen die in de begroting van 2008 staan eerder ingevoerd kunnen worden. Ook gaat de minister met burgemeesters praten om te kijken wat het ministerie nog meer kunnen doen.

Bron/NOS NIEUWS
Hoe kunnen deze problemen beheersbaar houden vraag ik mij af,of bestaan er gewoon geen oplossingen voor?