PDA

View Full Version : Foto’s Juan Carlos verbrand door Catalaanse republikeinen


De rechtvaardige rechter
25 september 2007, 10:59
http://www.jongnva.be/img/juancarlos2.jpg In Catalonië hebben afgelopen zondag zo’n 400 republikeinen in het openbaar foto’s van de Spaanse koning Juan Carlos verbrand. Ze deden dit uit protest tegen de arrestatie van Jaume Roura, die enkele dagen eerder een foto van de koning verbrandde tijdens diens bezoek aan Girona.


Op 13 september brachten het Spaanse vorstenpaar een bezoek aan de Catalaanse stad Girona, in het noorden van het land. De jonge linkse nationalist Jaume Roura Caparellas maakte zijn republikeinse overtuiging duidelijk door publiekelijk een foto van de vorsten te verbranden. De jongeman werd door de politie meteen opgepakt en beschuldigd van ‘beledigingen aan de Kroon’. Intussen is Roura na ondervraging weer vrijgelaten.


Als protest tegen de arrestatie demonstreerden afgelopen weekend zo’n 300 mensen uit links-republikeinse hoek in Girona en nog eens 100 in Molins de Rei voor de vrije meningsuiting. Tijdens de betogingen werden nog meer foto’s van Juan Carlos in de fik gestoken. Tegelijk droegen de betogers slogans mee als "los catalanes no tenemos rey" (de Catalanen hebben geen koning nodig) en "yo también quemo la corona" (ik verbrand de kroon ook). Volgens de organisatoren van de betoging is het koningshuis een voortzetting van het Franquisme en staat het symbool voor de onderdrukking van de Catalaanse identiteit. Eigenlijk is er niet veel verschil met België tegenover Spanje. Zelfde extreme houding van de ordediensten:roll::oops::-(. Aja en als personen zoals Mitgard beginnen te klagen in Catalonië is het nationalisme LINKS.