PDA

View Full Version : Naar een Baskisch referendum?


De Garde
28 september 2007, 14:54
Baskische premier wil volgend jaar referendum

MADRID - De Baskische premier Juan José Ibarretxe heeft vrijdag gezegd dat hij volgend jaar oktober een referendum wil organiseren over een mogelijke oplossing voor het separatische conflict in de autonome Spaanse regio.
Het niet-bindende referendum zou 25 oktober 2008 moeten plaatshebben. De precieze referendumvraag moet nog geformuleerd worden, maar volgens Ibarretxe zal de volksraadpleging helpen bij het vinden van een oplossing voor het conflict.

Ibarretxe heeft wel vaker toespelingen gemaakt op een referendum over de verhouding tot Spanje. De twee grote Spaanse partijen, de regerende socialistien en de conservatieve Volkspartij, voelen er niets voor.
svh (AP)

Na Schotland, nu Baskenland. Nu maar hopen dat het referendum duidelijk maakt dat Baskenland uit Spanje wil.

Juan
28 september 2007, 15:10
Nu maar hopen dat het referendum duidelijk maakt dat Baskenland uit Spanje wil.

Als het er ooit komt, de ultrarechtse PP zal dit op alle mogelijke manieren aanvallen.

De Garde
28 september 2007, 15:12
Als het er ooit komt, de ultrarechtse PP zal dit op alle mogelijke manieren aanvallen.

Kan best, maar internationaal rechterlijk heeft zo'n referendum wel een zeer grote waarde.

Asshen Sukar
29 september 2007, 12:38
En wat als het referendum verloren wordt ?
Gaan ze dan volgend jaar er nog een organiseren ?

En onder welke groep gaat dat referendum zijn ? De provincies die nu baskenland uitmaken en voornamelijk uit niet Basken bestaan of gaan ze een selectie doen per dorp ?

Txiki
29 september 2007, 13:05
Dat valt allemaal nog af te wachten. Niet vergeten dat er in maart 2008 Spaanse parlementsverkiezingen zullen zijn. De huidige regeringspartij (PSOE) protesteerde en protesteert al, en stel dat de PP volgend jaar wint, dan komt er simpelweg geen referendum. Of het moet zijn dat de Baskische Autonome Regering plots zoveel lef heeft gekregen dat het tegen de Spaanse dictaten durft ingaan...

En nog iets. Wat Ibarretxe nu voorstelt aan de Spaanse regering komt heel heel sterk overeen met het akkoord "Punto Cero" dat diezelfde Spaanse regering sloot met ETA in juli 2005.

Metternich
29 september 2007, 13:11
Het niet-bindende referendum Als morgen 90% van de Basken zou stemmen voor onafhankelijkheid gaat de Spaanse regering gewoon zeggen: "Ach ja, het was toch niet-bindend."

1handclapping
29 september 2007, 13:18
In Spanje bestaan er niet minder dan 8 etnische groepen. De grondwet laat verregaande autonomie en taalgebruik toe, maar verbiedt "afscheiding"
ook worden federaties van verschillende etnische groepen niet toegestaan
& bovendien leven sommige groepen gemengd door elkaar in één en dezelfde regio. Het baskische probleem is oa. dat ze in Spanje verspreid leven in diverse provincies, die elk nog bewoond worden door Kastilliaans sprekenden,
men heeft maw hetzelfde probleem min of meer als in België : bij een onafhankelijkheidsverklaring volgt de oprichting van één of meer staten met precies dezelfde moeilijkheden als voorheen nl. de aanwezigheid van "nationale minerheden". Laat ons er van uitgaan dat staatsgrenzen niet met taalgrenzen vandoen hebben en dat het in ieder geval een noodzaak is dat sprekers van verschillende talen op een vreedzame wijze met elkaar oveweg kunnen. Gewoonlijk wordt dat door de dagdagelijkse praktijk bewezen.

evilbu
29 september 2007, 13:37
http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_12740.shtml


Huidige samenstelling Baskisch parlement (http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_12740.shtml)
Waarom steunt de EHAK dit voorstel dan niet :wtf:

Txiki
29 september 2007, 15:44
De reacties op het voorstel lopen nog binnen. Het is wat vroeg om het standpunt van EHAK te kennen. Wel hebben de Spaanse vice-premier en de Spaanse Minister van Binnenlandse Zaken al gereageerd. Negatief natuurlijk: "Ibarretxe's voorstel is gedoemd te mislukken", aldus Rubalcaba (Minister van Binnenlandse Zaken). Hij voegde er aantoe "dat enkel het derde punt enige zin heeft, namelijk het ontbinden van het Baskische parlement en nieuwe verkiezingen uitschrijven".

Ondertussen heb ik Ibarretxe's voorstel gelezen en wat daarin staat, is ronduit frustrerend, omdat dit een herhaling is van de strategie die in de onderhandelingsperiode 2005-2007 gehanteerd werd, zonder succes overigens.

Wat is het verschil met toen? Dat het deze keer de Baskische Autonome Regering is (en dus de PNV) die met dat voorstel afkomt, en niet de linkse nationalisten van Batasuna.

Eigenlijk moet dit voorstel in een veel breder kader geïnterpreteerd worden, maar daarvoor alleen al zouden we veel tekst en uitleg moeten schrijven...

De Garde
29 september 2007, 20:33
Als morgen 90% van de Basken zou stemmen voor onafhankelijkheid gaat de Spaanse regering gewoon zeggen: "Ach ja, het was toch niet-bindend."
Zo makkelijk zal dat ook niet gaan. Het zal, in geval van een hoge opkomst en een sterke score pro-separatisme, sterke druk zetten op de Baskische partijen.