PDA

View Full Version : Electrabel plukt u kaal


Esther Coopman
30 oktober 2007, 19:01
Greenpeace heeft een filmpje gemaakt over de onverhoopte winsten die Electrabel boekt op de rug van de consument. Het 2-minutendurende filmpje vertelt op een bevattelijke manier hoe de vervroegde afschrijvingen van de kern- en steenkoolcentrales uitzonderlijke winsten opleveren voor Electrabel. De Commissie voor de Regulering voor de Elektriciteit en het Gas (CREG) schat dat die winsten 11 miljard euro bedragen. Ook de verouderde manier waarop Electrabel elektriciteit opwekt, wordt aangeklaagd.

De kern- en steenkoolcentrales in België, allemaal in handen van Electrabel, dateren van tussen de jaren '60 en '80. Hun levensduur werd aanvankelijk vastgelegd op 30 tot 40 jaar. Maar er werd wel beslist de infrastructuur op 20 jaar af te schrijven. Die versnelde afschrijvingen werden in de facturen van de Belgische huishoudens verrekend. Eenmaal de centrales waren afgeschreven, werd er niets ondernomen om aan de gemeenschap terug te geven wat ze had geïnvesteerd.

Het filmpje werd vandaag op verschillende publieke gebouwen geprojecteerd en verspreid via http://www.electrabrol.be (http://www.electrabrol.be)

TomB
1 november 2007, 13:46
Afschrijvingen komen zeer zelden overeen met de echte levensduur van activa.

Stratcat
1 november 2007, 20:52
Eenmaal de centrales waren afgeschreven, werd er niets ondernomen om aan de gemeenschap terug te geven wat ze had geïnvesteerd.


Wat had de gemeenschap dan wel geïnvesteerd?

Raven
1 november 2007, 20:59
Wat is het nu dat greenpeace probeert aan te klagen?

Electrabel of kernenergie?

Want dat laatste is alvast het enige dat op dit moment ervoor zorgt dat uw energiefactuur toch nog binnen de perken blijft. Op aardgas & fossiele brandstoffen zijn peperduur (wie mazout wilt bestellen zal't wel weten). En zonne-energie of windenergie is nog zoveel duurder dat ik er geen woord voor kan vinden om het nog uit te drukken.

Omtrent de stugge structuur van electrabel.... tijd dat greenpeace eens de realiteit gebruikt als referentie materiaal, en niet hun boekskes van 20 jaar geleden. Electrabel is naar alle maatstaven een matuur bedrijf.