PDA

View Full Version : Koning Abdallah van Arabië pijpt Bush...


styllo_ben
18 november 2007, 09:41
Dollar en olieprijs domineren OPEC-top

Verantwoordelijken van de dertien olie-exporterende landen (OPEC) verzamelen dit weekend in Riyad in Saoedi-Arabië. De dure olie en de zwakke doller overschaduwen de meeting. Verwacht wordt dat er geen knopen zullen doorgehakt worden over het optrekken van de productiequota. De focus zou liggen op energievoorraden en de opwarming van het klimaat.

Bij de staatsleiders die aan de top deelnemen is de Saoedische koning Abdoellah Bin Abel-Aziz en de Venezolaanse president Hugo Chavez. Ook de Iraanse en de Iraakse president worden verwacht. De openingsceremonie start zaterdagavond. De top duurt tot zondag.

Zwakke dollar
Aan de vooravond van de vergadering, verwierp Abdallah Salam al-Badri, de secretaris-generaal van de OPEC, de vraag om in de eindverklaring een verwijzing te maken naar de zwakke dollar. De vraag kwam van Iran en Venezuela maar werd verworpen, omdat gevreesd wordt dat zo een statement de waarde van de Amerikaanse munt nog meer de dieperik zou insturen. De olieprijzen staan genoteerd in US-dollar en voor de olieproducerende landen betekent een zwakke dollar dus een zware aderlating.

Prijs piekt
De olieprijs piekt de laatste weken en bereikte bijna de historische grens van 100 dollar per vat. Nochtans zou de kwestie van de hoge olieprijzen niet aan bod komen op de top in Riyad.

De OPEC liet eerder al verstaan dat ze niet verantwoordelijk is voor de alarmerend hoge olieprijzen. Het optrekken van de olieproductie zou volgens het kartel weinig impact hebben op de stijgende prijzen. (belga/dm)


Vervolgens zien we hem plat op de buik gaan, met zijn gat ingesmeerd met welriekende Arabische olie...Chavez valt VS aan op OPEC-top

Op de top van staatsleiders van de olie-exporterende landen (OPEC) in Riyad heeft Venezolaans president Hugo Chavez in zijn openingsuitspraak zwaar uitgehaald naar de Verenigde Staten. Hij waarschuwde dat "als het land gek genoeg is om Iran binnen te vallen, de olieprijs geen 100 dollar, maar 200 dollar zal bedragen".

Volgens Chavez ligt olie aan de basis van al het geweld wereldwijd. "Het is de onderliggende reden voor de oorlog in Irak en de bedreigingen tegen Iran", luidde het. De Venezolaanse president pleitte dat de OPEC "zich zou opwerpen als een actieve geopolitieke agent".

Venezuela was het vorige gastland van de OPEC-top in 2000. Huidig gastland Saoedi-Arabië is een bondgenoot van de VS. Het pleidooi van Chavez werd dan ook tegengesproken door de Saoedische koning Abdallah.

"Zij die willen dat de OPEC gebruik maakt van zijn positie, vergeten dat het kartel altijd gematigd en wijs heeft gehandeld in het verleden (..) Olie moet geen instrument voor een conflict zijn, het moet een instrument voor ontwikkeling zijn", verklaarde de koning. Hij kondigde ook aan dat zijn land een fonds zal oprichten van 300 miljoen dollar, ter bescherming van het milieu. (belga/dm)


Zouden we het eigenlijk niet met die Katholieke medemens eens moeten zijn, tegen die barbaren die met zwaarden mensen onthoofden. Of nee, dat mogen we niet zeggen want koning Abdallah is de vriendje van Bush.

bron van de artikels: demorgen.be

maddox
18 november 2007, 09:47
Busch is geen Katholiek, maar een protestant.

styllo_ben
18 november 2007, 09:49
Busch is geen Katholiek, maar een protestant.

ik heb het natuurlijk over de Katholieke Chavez.

hij is diegene die durft Bush weerwoord te geven. De anderen staan in de rij, geknield en bekje open om een beetje texaans smeerolie op te vangen in hun mondjes...

tis vroeg hé, nog niet echt wakker?

Ovidius
18 november 2007, 09:59
Als ik dit lees is de eerste wens die ik heb: dat als we morgen opstaan alle olie plots op is.

Günter Grass
18 november 2007, 11:39
ik heb het natuurlijk over de Katholieke Chavez.

hij is diegene die durft Bush weerwoord te geven. De anderen staan in de rij, geknield en bekje open om een beetje texaans smeerolie op te vangen in hun mondjes...

tis vroeg hé, nog niet echt wakker?
Chavez verkoopt zelf olie aan de VS. Neem wat hij zegt over 'Bush de duivel' dus niet al te serieus.

styllo_ben
18 november 2007, 15:01
Chavez verkoopt zelf olie aan de VS. Neem wat hij zegt over 'Bush de duivel' dus niet al te serieus.

niks mee te maken, het is niet omdat je iemand iets verkoopt dat je zijn slaaf zijt.

Terwijl de arabische heersers plat op de buik gaan voor Bush, duidt Chavez wel op de hypocrisie van Bush. Sterker nog, hij probeert in zijn eigen land een beleid te voeren waarmee hij zijn volk uit de klauwen van het Amerikaans imperialisme kan redden. De Arabische heersers daarentegen gooien hun mensen gelijk lapjes vlees voor een horde hongerige leeuwen (Irak, Palestina, Libanon enz).

Dat is het verschil.