PDA

View Full Version : Bush wil grondwetswijziging tegen homohuwelijk


Groen Valkje
24 februari 2004, 22:39
Bush wil grondwetswijziging tegen homohuwelijk


17:48:35

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush is voor een grondwetswijziging om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te verbieden. Zo wil hij een eind maken aan de verwarring die is ontstaan door een rechterlijke uitspraak in Massachusetts en het besluit van de stad San Francisco om duizenden homohuwelijken toe te staan.De president wil ,,de heiligheid van het huwelijk" tussen man en vrouw beschermen, zei woordvoerder Scott McClellan. Hij kan zich vinden in een initiatief voor een grondwetswijziging van de afgevaardigde Marilyn Musgrave, maar het is onduidelijk of hij dit specifieke voorstel, dat het huwelijk omschrijft als een verbintenis tussen één man en één vrouw, zal omarmen. Volgens het Witte Huis was de steun voor dit voorstel in de Senaat aan het afkalven.

Bush maakt zich volgens McClellan vooral zorgen over de uitspraak van het hooggerechtshof van Massachusetts, dat bepaald heeft dat een verbod op een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in strijd is met de grondwet. Die uitspraak kan ertoe leiden dat vanaf mei homo's en lesbiennes in Massachusetts zich in de echt kunnen laten verbinden. ,,Wij hebben nog maar twee maanden", zei McClellan.

McClellan zei dat 38 staten wetten hebben aangenomen om ,,de heiligheid van het huwelijk" te beschermen. Bush zal het Congres verzoeken snel wetgeving aan te nemen die ter bekrachtiging aan de staten kan worden gestuurd. ,,Wij moeten nu handelen. Het constitutionele proces zal tijd vergen", zei McClellan.

:s

Thor
25 februari 2004, 05:22
tja -zelfs ik ben van gedacht veranderd.Dienen GWB is hard bezig om mijn geprefereerde republiek te veranderen in een fascistische moloch.

Nu is het officieel:ik ben tegen Bush - maar voor Amerika en de idealen waarop het gebouwd is.

Go get'em Kerry!!!!!!

Ergens in Texas is er een dorpje dat geen idioot heeft - hopelijk kan GWB daar terecht........ :wink:

Max
25 februari 2004, 09:47
Sodomie is nochtans in een aantal staten al decennia verboden. Zelfs voor oral sex kan je in één of meerdere staten de bak in vliegen.

En nu die actiegroep New Born Virgins... ik voel een wet aankomen in de volgende jaren

Alle toekomstige emigrés , u bent gewaarschuwd :D

lyot
25 februari 2004, 10:52
ben benieuwd hoe de poging om dit te laten verankeren in de grondwet zal aflopen.

S.
25 februari 2004, 11:10
ben benieuwd hoe de poging om dit te laten verankeren in de grondwet zal aflopen.

De procedure om de Grondwet te amenderen, is vrij zwaar. Meer dan waarschijnlijk is het niet meer dan een verkiezingsmanoeuvre van Bush. Door dit op de agenda te plaatsen hoopt hij waarschijnlijk een groot deel van de zuidelijke staten voor zich te winnen.

lyot
25 februari 2004, 11:16
ja, je zal wel gelijk hebben, S. Het is natuurlijk een goed thema voor Bush om zich op te positioneren. Het lijkt erop dat hij zijn campagne ondertussen toch goed begonnen is.

Descartes Jr
25 februari 2004, 13:02
Het lijkt erop dat hij zijn campagne ondertussen toch goed begonnen is.
Hoe hypochriet moet je zijn om de wereld te vuur te zetten 'for the freedom of the individual' om dan in eigen land een hetze te beginnen tegen anderssexuelen, op basis van een bekrompen intolerante godsdienstovertuiging.

Fuck off, Bush.

God bless Nader !

Turkje
25 februari 2004, 13:06
Volgens mij kan je dat gewoon niet amenderen bij de grondwet, want het argument dat gebruikt wordt ("de heiligheid van het huwelijk"), gaat juist in tégen de grondwet, die de vrijheid van godsdienst voorziet !

Doet me trouwens denken aan The Monkey Trial van theatergroep Stan. Dat stuk ging over een leraar in het zuiden van de VS (jaren 1920), die terecht stond voor het doceren van de Darwiniaanse evolutietheorie, daar waar de grondwet van de staat voorzag dat enkel het bijbelse scheppingsverhaal mocht onderwezen worden. Er was toen al controverse in hoeverre die wet (wel of niet) inging tegen de Amerikaanse grondwet.

Antoon
25 februari 2004, 18:34
Het is in ieder geval een machtige strategische zet van Bush.

Kijk : Hij zegt dat "huwelijk" als institutie moet beschermd worden en blijven bestaan als een officiële band tussen man en vrouw, maar tegelijk moet de gemeenschap respect hebben voor andere vormen van families, waarbij de samenlevingscontracten dezelfde rechten en plichten geven aan die families.

Op die manier zet hij de Democraten voor een lastig pakket. Ofwel steunen ze Bush, wat bijna onmogelijk is voor hun achterban, ofwel gaan ze pro-homohuwelijk campagne voeren, waardoor ze een heleboel potentiële twijfelaars recht in de armen van Bush terugsturen.

Het is namelijk zo dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen wel te vinden is voor andere vormen van families (bijvoorbeeld homo's), maar absoluut tegen het homo-huwelijk zijn.

Goeie zet. :wink:

Nota: persoonlijk ben ik pro homo-huwelijk, maar begrijp wel dat er veel mensen zijn die liever een andere naam geven aan deze consacratie wanneer het niet tussen een man en een vrouw is.

Seba
25 februari 2004, 18:42
Het lijkt erop dat hij zijn campagne ondertussen toch goed begonnen is.
Hoe hypochriet moet je zijn om de wereld te vuur te zetten 'for the freedom of the individual' om dan in eigen land een hetze te beginnen tegen anderssexuelen, op basis van een bekrompen intolerante godsdienstovertuiging.

Fuck off, Bush.

God bless Nader !

hier ga ik mee akkoord

FIK
25 februari 2004, 18:55
ben benieuwd hoe de poging om dit te laten verankeren in de grondwet zal aflopen.

De procedure om de Grondwet te amenderen, is vrij zwaar.

fase 1:
een 2/3 meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en een 2/3 meerderheid in de Senaat
de Republikeinen hebben die meerderheid op dit ogenblik NIET en een aantal gematigde Republikeinen heeft reeds verklaard Bush niet te zullen steunen hierin
volgens de voorzitter van de Democratische partij, Terry McAuliffe, gaan er ook niet veel Democraten zijn die dit amendement steunen

fase 2:
3/4 van de staten (dit is 38/50) moet de nieuwe Grondwet ratificeren
ook daar komen de Republikeinen niet aan de meerderheid

Meer dan waarschijnlijk is het niet meer dan een verkiezingsmanoeuvre van Bush. Door dit op de agenda te plaatsen hoopt hij waarschijnlijk een groot deel van de zuidelijke staten voor zich te winnen.

de zuidelijke staten moet Bush niet voor zich winnen, hij heeft die al in zijn pocket
als hij een zuidelijke staat zou verliezen is dat pas nieuws!
en de Democraten hebben het zuiden niet nodig om de presidentsverkiezingen te winnen in het kiescollege, dus de strijd is nog lang niet gestreden

het is gewoon een verkiezingszet van Bush om de Democraten voor een voldongen feit te zetten...