PDA

View Full Version : Extra EU-invoerheffing op Amerikaanse producten


Descartes Jr
29 februari 2004, 13:28
De Standaard 28/02/04 : Extra invoerheffing op Amerikaanse producten

BRUSSEL - Vanaf maandag 1 maart zal de Europese Unie een hele reeks Amerikaanse importproducten extra belasten. De invoerheffing gaat met vijf procent omhoog. Als het Amerikaanse parlement niet snel het belastingsregime voor multinationals wijzigt, loopt de extra taks op tot 14 procent in december.

De twee grootste handelsblokken ter wereld hebben een lange traditie van handelsconflicten en -oorlogen: over de import van bananen, over hormonen in rundsvlees, over genetisch gemodificeerd voedsel, over staal,... Die oorlogen hebben echter niet geleid tot handelssancties, omdat beide blokken sterk van elkaar afhankelijk zijn.

Vanaf maandag wordt het anders. Aanleiding is het conflict rond de FSC's, de foreign sales corporation, een statuut dat Amerikaanse multinationals een stevig belastingvoordeel in eigen land oplevert. In november 2000 werd het oorspronkelijk FSC-statuut, na veroordelingen door de wereldhandelsorganisatie WTO, gewijzigd. Het nieuwe statuut werd echter onmiddellijk opnieuw veroordeeld. Hierdoor mag Europa een 'compenserende' invoertaks heffen op Amerikaanse importproducten, voor een maximum van vier miljard dollar per jaar.

Europa heeft de VS tot maart 2004 tijd gegeven om een wijziging door te voeren. Momenteel ligt wel een wijziging van het FSC-statuut ter discussie in het Amerikaanse parlement, maar er moet nog veel aan geschaafd worden.

Er is een lijst opgemaakt van honderden Amerikaanse importproducten die extra zullen belast worden. Het gaat om ham, melkpoeder, broeken, elektro-materiaal, papier,... In maart moeten de exporteurs 5 procent extra invoertaks betalen. Maandelijks komt daar nog een procent bij, tot 14 procent in december.

In welke mate deze extra taks zal leiden tot prijsstijgingen in de winkel, hangt per product af van de commerciƫle slagkracht van de betrokken bedrijven.

EU bereid tot soepelheid

Onder druk van het Europese bedrijfsleven, dat een openlijke handelsoorlog vreest, is de Europese Unie echter bereid tot extra soepelheid. Tot voor kort zei eurocommissaris voor Handel Pascal Lamy dat enkel een grondige en onmiddellijke wijziging van het FSC-statuut voor Europa volstaat. De laatste dagen echter laat hij doorschemeren dat Europa akkoord kan gaan met overgangstermijnen. Concreet zouden de Amerikaanse multinationals over een periode van drie jaar geleidelijk hun voordeel zouden zien verdwijnen.

In ieder geval biedt de FSC-oorlog nog voldoende munitie aan de Democraten om in het kader van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te vuren op de handelspolitiek van George W. Bush. Onlangs beet die ook zwaar in het zand in de staaloorlog met de EU. Bush moest op gezag van de WTO extra invoertaksen afschaffen, die hij ingevoerd had om de eigen staalindustrie te beschermen.

Ook in enkele minder belangrijke conflicten weet Europa de jongste weken en maanden steeds de bovenhand te halen. Vrijdag nog kwamen de lidstaten van de VN overeen dat genetisch gemodificeerd voedsel steeds degelijk herkenbaar moet zijn, via duidelijke labels. Dit is in wezen het Europese standpunt.

Volgens de Democraten heeft de falende handelspolitiek van Bush sinds januari 2001 al 2,9 miljoen banen gekost in de VS.

boer_bavo
29 februari 2004, 17:17
Laten we hopen dat de EU weer slim zijn producten kiest, zodat de VS zich aan de regels aanpassen en we niet met sancties blijven zitten (want daar worden wij ook slechter van).
Die van het staal waren geniaal, dus waarom dezelfde niet teruggebruiken (allemaal producten uit swingstaten voor de verkiezingen).