PDA

View Full Version : Turkse negationist veroordeeld in Zwitserland


circe
20 december 2007, 14:22
Turkse genocide-ontkenner veroordeeld in Zwitserland
De leider van de Turkse Arbeiderspartij, Dogu Perincek, is door het Zwitserse hooggerechtshof schuldig bevonden aan racisme. Het hof oordeelde woensdag dat Perincek zich, door te ontkennen dat de dood van honderdduizenden Armeniërs een eeuw geleden het gevolg was van genocide, schuldig heeft gemaakt aan racisme. Perincek heeft een boete van twaalfduizend Zwitserse frank (7.470 euro) gekregen, maar die is grotendeels voorwaardelijk. Bovendien moet de Turk een Armeense organisatie duizend frank (620 euro) betalen.

Perincek ontkende tijdens een bezoek aan Zwitserland in 2005 herhaaldelijk dat zich in de nadagen van het Ottomaanse Rijk geen genocide op de Armeniërs heeft voltrokken. Maar volgens het hooggerechtshof is dat wel zo, omdat veel historici, het Europees Parlement en enkele nationale parlement dat voldoende bewezen achten. Perinceks advocaat heeft gezegd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen.

bron: GVA (http://www.gva.be/nieuws/Buitenland/default.asp?art={C96321EE-6139-4B7F-BEB0-5AD308928B61})

_________________

In Belgie is het blijkbaar nog steeds toegestaan deze genocide te ontkennen, vermits we verschillende staatssecretarissen hebben die daar een uitgesproken mening over hebben. Ook Nederland heeft zo'n staatssecretaris meen ik.

Hoe rijmt men dat nu aan elkaar? Moet men vanmening veranderen als men de staatsgrenzen overschrijdt?