Hertog van Gelre |
23 september 2008 23:46 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Zwartengeel
(Bericht 3707136)
Zit jij er als niet-Hollander mee in dat Judas van Heineken komt?
|
Helemaal niet. Judas is veilig bij Heineken.
Ik weet wel dat Heineken jullie niet aanstaat maar de brouwerij heeft het toch maar voor elkaar gekregen om wereldwijd in een goede basiskwaliteit een standaardpils te vervaardigen en te exploiteren. En natuurlijk, bierliefhebbers hebben andere voorkeuren maar die zullen ook niet voor Jupiler pils kiezen maar voor speciaalbieren. Als basispils is Heineken zeker niet slecht.
Wat Heineken zeker voor elkaar heeft gekregen na de oorlog is dat de brouwerijen weer op poten zijn gezet. Ook is er, mede door de inzet van Heineken, in Nederland een tapwacht opgezet die ervoor zorgt dat alle taps en leidingen vakkundig en op tijd worden gereinigd.
Judas is veilig bij Heineken, maak je geen zorgen.
Citaat:
BRUSSEL - Belgische cafébazen verwaarlozen het onderhoud van hun tapinstallaties, wat nefast is voor de smaak en geur van een pint.
Een getapte pint in Nederland smaakt lekkerder dan een getapte pint in België. Dat zegt de Belgische 'bierhoogleraar' Gilbert Baetslé, docent emeritus brouwerij- en fermentatietechnologie aan de Industriële Hogeschool van Gent. Het lijkt een smakeloze grap. Is België niet het bierland bij uitstek? 'Ja, al produceren Nederlandse brouwerijen zeker evenwaardige bieren', zegt Baetslé. 'Alleen springen wij veel slordiger om met de laatste fase: het tappen van de pint.'
Belgische cafébazen en brouwerijen nemen het niet nauw met het schoonmaken van de leidingen van de tapinstallaties. 'Eigenlijk zouden de cafébazen de leidingen dagelijks moeten spoelen met water en om de vier weken grondig moeten laten schoonmaken door een bedrijf, zodat er nooit bierresten in de leidingen achterblijven', zegt Baetslé. 'Nu gebeurt dat nauwelijks, waardoor zich allerlei micro-organismen in de leidingen kunnen ontwikkelen. Die worden zo een kweeknest van gisten, bacterieën en schimmels, wat een slechtere smaak en geur aan de pint geeft.'
In Nederland daarentegen worden de tapinstallaties professioneel gereinigd. 'Een bedrijf zoals Tapwacht verzorgt 16.000 cafés in Nederland en garandeert dat de tapinstallaties om de vier weken worden gereinigd.' In België gebeurt dat vaak slechts één keer om de vier maanden, of in het beste geval één keer om de zes weken. Bovendien is in ons land niet altijd duidelijk wie achter het onderhoud zit.
'Dat is niet alles. Ook de kwaliteit van de bierglazen laat in ons land vaak te wensen over', zegt Baetslé.
'Om de smaak van een goede pint te hebben, moet het glas perfect gewassen zijn. In Nederland voegt de cafébaas een kleine hoeveelheid ontsmettingsmiddel aan het water toe. Dat reinigt de glazen niet alleen beter, maar bespaart ook heel wat water. In België laat de cafébaas doorgaans de kraan lopen, maar dat maakt de glazen niet kiemvrij.'
Baetslé zegt dat de brouwerijen meer inspanningen moeten doen om de tapinstallaties in hun cafés schoon te maken. Tot zolang schenken veel cafés beter een pintje uit de fles.
|
|