Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door MIS
(Bericht 3351078)
Aangezien geld als brandstof kan gezien worden voor onze economie en vanuit een fragmentarische kijk een begeerd middel is (geworden), wordt geld omgetoverd tot een product.
|
Opnieuw vergeet je een onderscheid te maken tussen het micro en het macro niveau. Individuen streven naar meer geld, maar economieen niet. Een individu dat relatief meer geld heeft als een ander, heeft meer rijkdom. Een economie dat meer geld heeft als een ander, heeft slechts een hoger prijsniveau maar geen hogere rijkdom. Ik ga er mee akkoord dat je als economie niet moet streven (het mercantilisme is allang gedateerd) naar meer geld. Dat is ook niet wat economieen doen, ze streven niet naar meer geld maar naar meer productie. Moesten we echt streven naar meer geld, hadden we allang meer bijgedrukt.
Geld is daarom ook niet de motor van de economie, productie is de motor van de economie. Geld doet enkel hetvolgende:
"-Money is used as an intermediary for trade, in order to avoid the inefficiencies of a barter system
-A unit of account is a standard numerical unit of measurement of the market value of goods, services, and other transactions.
-To act as a store of value, a commodity, a form of money, or financial capital must be able to be reliably saved, stored, and retrieved" (
http://en.wikipedia.org/wiki/Money)
Citaat:
Hierdoor wordt het geheel uit het oog verloren en creëren we verschillen teneinde nog meer geld te bemachtigen. Vanuit deze situatie en bijhorende maatschappelijk conditionering die over de eeuwen heen in onze psyche genesteld zit, ontstaat The Money Illusion Syndrome en de bijhorende strijd, louter om het geld. Naargelang de situatie zijn vervolgens mensen de speelbal in functie van het geld. In Europa leidt dit bvb tot het absurde idee dat er een tekort zou zijn om de pensioenen te betalen.
|
Opnieuw individuen streven naar meer geld, economieen niet.
De media zegt wel dat er niet genoeg geld is om de pensioenen te betalen, maar dat is niet wat ze bedoelen. Ze spreken enkel in geldtermen omdat dit duidelijker is. Er is wel degelijk een tekort om da pensioenen te betalen. Namelijk een tekort in productie. Met een steeds kleiner deel van de bevolking aan het werk wordt het steeds moeilijker om eenzelfde niveau van welvaart te behouden. Je kan namelijk slechts consumeren wat je produceert. Met het zilverfonds wordt huidige consumptie uitgesteld naar de toekomst wat perfect logisch is als je verwacht dat huidige productie zal dalen.
Citaat:
Dit is echter niet voor iedereen het geval en het betekent dus dat we met miljoenen worden opgedragen om langer te gaan werken + dat we ook nog eens 20 miljoen mensen gaan importeren om een cashprobleem op te vangen. Een gezond denkend mens vraagt zich terecht af waar het nu allemaal nog om gaat.
|
Dit zou ik niet steken op de drang van een economie om meer geld te hebben, maar op de demografische piramide. Mensen leven langer, en zijn minder jongeren die werken, meer mensen op pensioen. Waar het om gaat is dezelfde levenstandaard behouden, iets waar mensen nogal op gesteld zijn. Want het is blijkbaar een basisrecht dat zelfs armen zich kunnen verwarmen in de winter.
Even een voorbeeld: De productie van 1 persoon = 1 brood. Een economie van 100 personen bakt 100 broden (dit is de huidige situatie). Als 30% van de economie op pensioen gaat, zijn er nog maar 70 personen over die broden kunnen bakken. De welvaart in broden uitgedrukt daalt dus van 1 brood/persoon naar 0.7brood/persoon.
Is er tegelijk 20% immigratie dan stijgt de economie tot 120personen, nog altijd 30 personen op pensioen. Er worden nu 90 broden geproduceerd, dit is 0.75brood/persoon.
Citaat:
Verschillende attractoren kunnen hiervoor in aanmerking komen zoals bvb. een wereldmunt en/of een goudstandaard,
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Optimum_currency_area
Citaat:
Zuiver rekenkundig is het de eenvoud zelve om dit aan te tonen en dat is mondiale deflatie (en dat in een sfeer van solidariteit en milde overreding). Wanneer dat éénmaal duidelijk is, kunnen we de balans herstellen op een manier zoals de essentie van economie ons laat weten, een balansspel rekeninghoudend met zowel welvaart (materiële rijkdom) als welzijn (psychologische balans in relatie tot een normale zelfontwikkeling).
|
Minder geld zorgt niet voor meer broden.