Willekeur troef bij toplonen ceo's
LEUVEN - De grote Belgische bedrijven geven weinig tot helemaal geen uitleg over de manier waarop ze hun ceo's belonen. Zeker niet over de stijging van de toplonen met 15 procent.
Van onze redacteur
De Braziliaan Carlos Brito verdiende in 2007 4,25 miljoen euro als chief executive officer van de biergroep InBev. Daarmee voert Brito het lijstje aan van grootverdieners in het Belgische bedrijfsleven. Geen enkele manager uit de andere Bel-20-bedrijven doet beter. Brito krijgt liefst negenmaal meer dan zijn 'slechtst betaalde' collega, Jan Cassiman van Omega Pharma.
Gemiddeld verdienden de Bel-20-managers vorig jaar 2,1miljoen euro. Als de toegekende aandelenopties worden meegeteld, is dat 15 procent meer dan in 2006, berekende Trends. De grootste vooruitgang was er voor Didier Bellens van Belgacom: +45 procent.
Bij de andere grote tot middelgrote Belgische (beursgenoteerde) bedrijven, buiten de Bel-20-index dus, verdienden de ceo's in 2007 gemiddeld tussen 800.000 en 870.000 euro, met uitschieters tot 1,8 miljoen. Dat wijst een rapport uit van het hr-dienstenbedrijf Acerta, dat De Standaard kon inkijken.
Niet alleen de hoogte van de managerslonen is voer voor discussie. Uit een analyse van de jaarverslagen van 75 Belgische topbedrijven door Acerta, blijkt dat er bovendien 'nauwelijks gegevens voorhanden zijn om na te gaan op basis van welke criteria de managerslonen worden toegekend'.
Volgens Acerta is het met de communicatie over de toplonen in België 'erg pover gesteld'. Slechts drie Bel-20-bedrijven geven volledige tekst en uitleg, acht houden het op een nietszeggende verklaring en bij negen ontbreekt elke informatie. Bij de andere beursgenoteerde bedrijven geeft slechts een op de tien zijn 'loongeheimen' prijs.
De bedrijven laten na om de publieke opinie in te lichten over waarom hun topmanager verdient wat hij verdient. Of waarom hij een fikse bonus heeft gekregen en het jaar voordien niet. 'Allicht zijn daar verklaringen voor, zoals gestegen omzet of verbeterde beurskoers, maar uit de lectuur van de jaarverslagen valt die verantwoording alvast niet te rapen', aldus het Acerta-rapport.
Opmerkelijk zijn ook de grote verschillen in de samenstelling van de toplonen. Bij twee van de Bel-20-managers bestaat de vergoeding voor slechts 19 procent uit vast loon. Maar voor een van hun collega's bedraagt de vaste looncomponent bijna 95 procent. Omgekeerd lopen de variabele vergoedingen (bonussen, premies, aandelenopties) uiteen van 79 tot amper 5 procent. Enige duiding over het hoe en waarom valt nergens te bespeuren.
Hetzelfde geldt voor de voordelen in natura (wagen, verzekeringen, pensioenplannen, huisvestingsvergoeding, verbrekingsclausules). Voor sommige topmanagers bedraagt dat soort loon bijna nul, maar voor een van de Bel-20'ers maakt het liefst 49 procent van zijn totale vergoeding uit.
Blz. E6-E7 dossier toplonen.
http://www.standaard.be/Artikel/Deta...1SG3ST&ref=rss
En dan heeft de vakbond bij ons onlangs trots aangekondigd dat ve 0,05E per uur opslag krijgen.
De directie heeft daarop de volgende week een bericht verspreid dat ook met de vakbonden is afgesproken dat er het komende jaar geen verdere ruimte meer is voor opslag. En wanneer er protest is wordt die 0,05€ per uur ook ook afgevoerd. Het gaat dus om een brutto opslag van 7,6€ per maand....