vlijmscherp |
13 juni 2008 08:40 |
Cuba schaft gelijke lonen af
Verschil in salarissen moet productie opschroeven
Havana l Cuba gaat het salarissysteem afschaffen waarin iedereen bijna hetzelfde verdient. Werknemers en managers verdienen voortaan op basis van productiviteit. Ook het maximumsalaris is geschrapt.
"Dit systeem is niet langer passend", schreef staatssecretaris van Werkgelegenheid Carlos Mateu in Granma, het dagblad van de communistische partij. "Verschil in salarissen moet de productie opschroeven. Omdat iedereen toch hetzelfde verdient, worden werknemers onvoldoende gestimuleerd om hun best te doen. Het is schadelijk om een arbeider minder te betalen dan hij verdient, maar ook om hem te geven wat hij niet verdient", aldus Mateu. Het systeem dat nu op de helling moet, heeft volgens hem geleid tot 'corruptie en verkwisting van energie'.
Het systeem werd in 1959 door Fidel Castro ingevoerd. De meeste Cubanen, van chirurg tot vuilnisman, verdienen omgerekend rond de 13 euro per maand. Werknemers kunnen vanaf nu een bonus krijgen van ten minste 5 procent op hun loon, managers kunnen zelfs 30 procent meer verdienen als onder hun leiding de productie wordt verhoogd. Bedrijven krijgen tot augustus de tijd om het nieuwe systeem in te voeren.
President Raúl Castro voerde een serie hervormingen in sinds hij het roer overnam van zijn oudere broer Fidel in februari. Eerder hief Raúl het verbod op mobiele telefoons en computers op.
De staat controleert wel nog altijd meer dan 90 procent van de economie. De meeste Cubanen betalen niets of zeer weinig voor huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Levensmiddelen kosten weinig dankzij een distributiestelsel.
door Maarten Rabaey
bron: de morgen.
hoe moeten we dit duiden? is dit een stap richting kapitalisme, of liberalisme?
maar vooral de reden die ze geven: "Omdat iedereen toch hetzelfde verdient, worden werknemers onvoldoende gestimuleerd om hun best te doen", wat vinden jullie hiervan? is het terecht of niet?
een andere vraag: komt de staat hierop als uitbuiter ipv de privé?
het systeem van Cuba op dit moment trekt in mijn ogen meer en meer op de sociaal-democratie dan op het communisme trouwens. een grote rol voor de staat maar wel vrijheid voor het individu. goed, de verhouding 90% staat, 10% privé staat natuurlijk ver van wat de sociaal-democratie voorstelt.
en oja, kunnen de beenvegen richting de SPa hier uit de discussie geweerd worden? het is niet omdat sociaal-democraten privatiseringen hebben meegestemd dat dit op zich een sociaal-democratisch voorstel is, wel dat die sociaal-democraten zich niet genoeg afgevraagd hebben of het compromis wel de moeite waard was.
|