Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Thomas-
(Bericht 3508819)
Dat is misschien een tijdelijke oplossing maar de gasreserves zijn niet zo heel groot, tegen het huidige verbruik zijn de bewezen gasreserves nog voor zo'n 60 jaar toereikend:
Als de vraag naar gas fors toeneemt vanuit de transportsector dan zouden die bewezen reserves wel eens vlug kunnen slinken.
|
Distrigas geeft bvb. ook 60 jaar aan ( http://www.distrigas.eu/Content/Belu...rkt-be-nl.html).
Ze vertellen een verhaal over de verdeling van aardgas:
Citaat:
Waar bevinden zich de belangrijkste reserves wereldwijd? De aardgasreserves zijn relatief goed verdeeld over de verschillende continenten. De belangrijkste vindplaatsen van aardgas bevinden zich in West-Siberië, met een totale voorraad van naar schatting 48.000 miljard kubieke meter. De grootste twee gasbellen beschikken alleen al over een ontginbare reserve van elk 7.000 miljard kubieke meter aardgas. In West-Europa bevinden de belangrijkste aardgasbronnen zich langs de Noorse kust (Troll-gasbel, ongeveer 1.300 miljard kubieke meter) en in Nederland (Groningen).
|
Maar dat stemt niet overeen met de eerder aangehaalde bron ( http://www.infoplease.com/ipa/A0872966.html.), waar de grootste reserves vooral in West-Siberië en rond de Perziche Golf zitten. Dat geeft twijfel voor weinig adequate informatie.
Verder is het verhaal over een gasreserve voor ongeveer 60 jaar vaag:
Citaat:
De aangetoonde wereldreserves aan aardgas bedroegen eind 2000 140.000 miljard kubieke meter, een volume dat de aardgasbevoorrading van de wereldbevolking (bij het huidige verbruik) verzekert voor ongeveer zestig jaar. Als we hierbij de voorraden optellen die momenteel om financiële of technologische redenen niet kunnen worden ontgonnen (gashydraten, bijvoorbeeld), is er een reserve voor ongeveer 170 jaar.
|
De aangetoonde reserve is goed voor 170 jaar, maar kan gedeeltelijk wegens financiële en/of technische redenen niet worden ontgonnen. De prijs van gas stijgt, dan zou er meer te exploiteren vallen. Nemen we het gemiddelde van 60 en 170, dan komen we op 115 jaar voorraad. Toch nog een aardige tijd om mee voort te doen, vind ik.
|