stropdrager |
19 juli 2008 20:51 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Wilhelmus
(Bericht 3578036)
…“Dat de Fransen niet integreren is het gevolg van de taalwetten in 1963, waarin werd bepaald dat taalgroepen recht hadden op onderwijs en verenigingsleven in eigen taal zodra ze 30 procent van de bevolking uitmaakten. De Fransen in BHV staan dus volledig in hun recht. “…
bron http://www.depers.nl/buitenland/2232...surdistan.html
Afgezien van het feit dat deze reporter appelen met peren vergelijkt, (BHV heeft niet veel te maken met recht op onderwijs en verenigingsleven in de eigen taal) klopt deze bewering? Hebben de franstaligen recht op onderwijs in het Frans van zodra ze in een Vlaamse gemeente 30 procent van de bevolking uitmaken.
Het zou me eerlijk gezegd verbazen, alleen al om dat talentellingen verboden zijn. Maar ik ben geen kenner van de taalwetgeving.
|
Neen, zoals je zegt zijn talentellingen verboden in België, dus officiële gegevens over hoeveel Nederlandstaligen of Franstaligen in een gemeente wonen zijn er niet.
Franstaligen hebben wel recht op onderwijs in faciliteitengemeenten, als tenminste 15 mensen van die gemeente daarom vragen. De Vlaamse gemeenschap financiert dan die scholen. In al de andere gemeenten (Dilbeek bijvoorbeeld) hebben de Franstaligen dat recht niet. De faciliteiten werden in 1963 ingevoerd op voorwaarde dat 30% van de inwoners van die gemeente Franstalig waren (op basis van de laatste talentelling in 1947).
Nog maar eens een voorbeeld van een buitenlandse journalist die niet voldoende geïnformeerd is. Het dossier BHV heeft trouwens niets te maken met de faciliteitenwetgeving.
|