Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Persmededelingen (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Begroting: PVDA eist een noodplan voor de bescherming van spaarcenten en koopkracht (https://forum.politics.be/showthread.php?t=113431)

Politics.be 14 oktober 2008 13:20

Begroting: PVDA eist een noodplan voor de bescherming van spaarcenten en koopkracht
 
"De begroting is niet in evenwicht. Het is bricoleurswerk met allerlei éénmalige oplapmaatregelen en een onrealistisch vooruitzicht van 1,2% groei. De met veel tamtam aangekondigde koopkrachtmaatregelen blijken uiteindelijk louter symbolisch te zijn. Echt kordate maatregelen om het koopkrachtprobleem aan te pakken werden niet genomen. De PVDA eist krachtdadig optreden, ook voor de kleine man. Wij stellen een noodplan voor de bescherming van spaarcenten en koopkracht voor, een 'rood portemonneeplan' met als belangrijkste krachtlijnen de oprichting van een 100% openbare bank, de invoering van een Suez-belasting om de btw op energie te verminderen en de toepassing van het Kiwi-model.", aldus PVDA-voorzitter Peter Mertens in een eerste reactie op de ontwerp-begroting van de regering Leterme.



Het Rood Portemonneeplan dat door de linkse PVDA wordt voorgesteld bestaat uit zes coherente maatregelen:


Stop het speculeren met onze spaarcenten op de beurs: een 100% openbare bank . De regering maakte bijna tien miljard euro vrij om Fortis en Dexia van het bankroet te redden. Maar ook met die tien miljard is Dexia nog lang niet veilig en het lot van de Fortisbank hangt helemaal af van de financiële gezondheid van BNP Paribas, dat zelf in gevaar is.
De PVDA stelt een zuivere overheidsbank voor, betrouwbaar en gecontroleerd door de bevolking. Die bank kan spaarcenten en leningen beheren los van de beurscircuits, zoals destijds de ASLK, het Gemeentekrediet en de Bank van De Post deden.
Een ‘Suez-belasting’ om de btw op gas en elektriciteit voor de mensen te verminderen. De petitie die de PVDA lanceerde om de btw op gas en elektriciteit te verlagen van 21 tot 6 procent haalde vorige vrijdag de kaap van de 150.000 handtekeningen. Om de maatregel te financieren vraagt de PVDA de regering om Electrabel en SPE-Luminus een Robin Hood-taks op te leggen. Die kan een miljard euro opbrengen.
Goedkopere medicamenten en een overschot voor de sociale zekerheid: realiseer het via de invoering van het Kiwi-model. Voor elk type van medicament een openbare aanbesteding uitschrijven en het goedkoopste uitkiezen: het werkt in Nieuw-Zeeland en ook Nederland begint ermee. Resultaat: de medicamenten werden tot 90 procent goedkoper voor de patiënt en de sociale zekerheid wint 1,5 miljard euro. Alleen de reuzen van de farmasector zullen hun winsten (lichtjes) zien dalen.
De regering weigert het kiwimodel toe te passen en wil de begroting van gezondheidszorg met geld uit andere bronnen in evenwicht brengen.
Er is matiging nodig: voor de cadeaus aan de bedrijven, niet voor de lonen. De regering roept op tot loonmatiging. Nochtans heeft ze de beurs en de banken niet gevraagd zich te matigen toen fabuleuze winsten werd gemaakt. Ze tempert evenmin de fiscale cadeaus die ze zelf toekent aan de grote bedrijven, zoals de notionele intresten, die de staat al 2,4 miljard euro kosten.
Om de prijsstijgingen op te vangen, moeten de werkende mensen loonsverhogingen boven de index kunnen vragen en mag er geen loonnorm worden opgelegd.
De Belgische soldaten terug uit Afghanistan: minder geld voor oorlog, meer geld voor sociale uitgaven. Door de Belgische missie in Afghanistan uit te breiden en toe te laten dat F-16’s dat land bombarderen, bewees de regering dat ze wel degelijk beslissingen kan nemen. Na zeven jaar bezetting zorgt deze militaire escalatie voor meer miserie ginder en kost de operatie ons elke zes maanden 22 miljoen euro. Dat geld kunnen we besparen door de F-16’s terug te halen. We kunnen daarmee dan sociale uitgaven financieren.

Inzake werkbehoud moet de staat het voorbeeld geven. Om performante openbare diensten te garanderen, moet elke ambtenaar die weggaat, vervangen worden door een jongere, eventueel voor een ander departement. Echt goedwerkende openbare diensten vereisen enorm veel middelen, zowel bij de brandweer, als in de gevangenissen, bij het ministerie van Financiën belast met de strijd tegen fiscale fraude… De regering kan niet volhouden dat ze de werkgelegenheid verdedigt en intussen zelf jobs afschaffen.

vriendelijke groeten,

Persdienst PVDA
www.pvda.be

Bron: politics.be


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:27.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be