Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Buitenland (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=65)
-   -   Een gevaarlijke aberratie? (https://forum.politics.be/showthread.php?t=113486)

Wouter ter Heide. 15 oktober 2008 13:34

Een gevaarlijke aberratie?
 
De kredietcrisis heeft de voorspelling over het einde van het kapitalisme weer eens op de (wereld-)agenda gezet. Door de financiële wereld wordt deze veelal afgedaan als een aberratie, een ernstige psychische afwijking. Een diskwalificatie die er van uitgaat dat in ons denken economie en democratie onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn, dus als een soort natuurlijke twee-eenheid fungeren. De vraag is of dat wel zo is. Kan het niet zo zijn dat hier sprake is van een gekunstelde in plaats van een natuurlijke verstrengeling in ons denken? En mocht dát zo zijn, zou het dan ook niet zo kunnen zijn dat het juist die gekunsteld- of onnatuurlijkheid is, die (sinds mensenheugenis) het slechtste in de mens naar boven brengt en debet is aan de vermaledijde tweedeling, waaronder de (wereld-)samenleving (sinds mensenheugenis) gebukt gaat?
Kortom, om de mondiale kredietcrisis te bezweren, wordt het tijd voor een publieke discussie over de vraag of de cerebrale koppeling ‘democratie en economie’, een gekunstelde of een natuurlijke is. Democratisch gesproken zal het publieke antwoord op deze (kern-)vraag, die ons allen(!) aangaat, begrijpelijkerwijs richtinggevend zijn voor de aanpak van de ‘Moeder aller Crises’. Voor de realisatie van één en ander ligt hier voor de publieke omroep een uitgelezen taak weggelegd.

Lincoln 15 oktober 2008 13:57

Waarom draait men teveel rond de pot ?

Zeg gewoon het is naar de kloten, voila... maak de mensen duidelijk wat er aan de hand is dat is tenminste eerlijk en rechtvaardig !

Het kapitalisme heeft zijn einde bereikt, er mag zoveel gereanimeerd, toediening van geldstroom, het maakt niet uit, meer nog, het maakt de zieke nog erger !

Ik raad wel aan dat iedereen zijn geld afhaalt (spaargeld), anders als we hier het kauthling-syndroom krijgen, dan zal het al te laat zijn !

Want zoals u weet, binnenkort is het de beurt van de regering(en) die aan de galg zullen hangen, want dit kapitaal-ziekte is zoals het witte poeder van anthrax ! of zoals het virus-ziekte van sars !

De banken worden vandaag gereanimeerd, maar morgen is de regering blut, en wie gaat de regering daarna reanimeren ? ; als de patient ziek is ,dan gaat hij naar de dokter, maar als de dokter ziek is , wie zal hem in zijn plaats genezen ???

Dus wees verwittigd !

Henri1 15 oktober 2008 14:56

Een regering geraakt niet blut.

Dan heffen ze gewoon nieuwe inkomsten.

roger verhiest 15 oktober 2008 15:19

De ganse geschiedenis is er altijd een spanningsveld geweest tussen een staatseconomie en een kapitalistische economie. Het waren altijd "vrije" kooplieden die producten aanvoerden en van de plaatselijke ambachten producten exporteerden en de locale heersers op die manier in een afhankelijke situatie konden brengen of ten minste aan de totale autoriteit van die heersers wisten te ontsnappen.

Aan de andere kant is het de technologische revolutie van de laatste 200 jaar die voor een zekere onrust in dit "systeem" gezorgd heeft. De heersers van staten verloren
veel van hun invloed er kwamen representatieve democratieën, particratieën en min of meer verlichte dictaturen op, die onmiddelijk onder een soort curatele kwamen van heersende kapitalistische verenigingen - multinationals en andere syndicaten/kartels.

Het probleem is voornamelijk dat de technologische veranderingen de maatschappelijke vooraf gaan : we zijn niet meer "in lijn" met de technologie - bepaalde principes zijn hiopeloos verouderd. Staten schoeien op "de oude communistische leest" is met name geen goed idee - in de huidige context is het opwerpen van handelsbarrières dodelijk
& een staat die zijn hand kan leggen op de totale economie binnen zijn grenzen vervalt in een heilloos streven naar autarktie of ten minste mercantilisme.

Nieuwe principes moeten ons leiden nl. wat Naom Chomsky in een recent programma zei:
we moeten bewust zijn van het feit dat bij elke overeenkomst tussen 2 partijen een 3de
partij over het hoofd gezien wordt nl. het algemeen belang. (Bovendien is "het algemeen belang" geen synoniem van het belang van een staat).

Eenvoudig voorbeeld : als de bezitter van een woud een overeenkomst sluit met een
houthandel en hem het recht geeft het woud om te kappen is er flagrant met het belang van deze aarde geen rekening gehouden.

We zien nu in deze crisis dat men helaas teruggrijpt naar nationalistische en staatskapitalistische recepten, ipv een systeem te bedenken om "het algemeen belang" nl. dat van de mensheid en deze planeet een deftige plaats te geven. Zo zou het hervormen van de wereldbank en de invoering van een nieuw monetair systeem in de plaats van Bretton woods, dat voorbijgestreefd is al een flinke stap in de goede richting zijn.

Lincoln 15 oktober 2008 16:22

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 (Bericht 3747189)
Een regering geraakt niet blut.

Dan heffen ze gewoon nieuwe inkomsten.

Regering onfeilbaar dus, daar geloof ik niks van...


Citaat:

'Regering speelt Russische roulette'

'Een klein clubje bankiers heeft Russische roulette gespeeld met ons spaargeld. Een klein clubje politici speelt nu Russische roulette met onze toekomst, centen en pensioenen.' Dat zei SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven tijdens het Kamerdebat over de beleidsverklaring. Volgens de socialist is de regering-Leterme er een die niet beslist, geld uitgeeft en niet denkt aan de toekomst.

Vlaams Belang: 'Deerniswekkend naakt'

Gerolf Annemans mocht de spits afbijten. Hij hekelde dat Leterme op begrotingsvlak dezelfde methodes hanteert als Verhofstadt. 'Eenmalige maatregelen, doorschuifoperaties, inkomensten die er niet zijn, ... Dit had even goed Verhofstadt IV kunnen zijn. Jarenlang heeft u paars afgekraakt en nu doet u hetzelfde. Wat een bedrog', zei Annemans.

Het Vlaams Belang laakte ook het gebrek aan garanties op een staatshervorming en had het over een regering die gedomineerd wordt door de Franstaligen, nu er langs Vlaamse kant geen meerderheid meer is. 'Kortom collega’s van de CD&V: nu uw Vlaamse schaamlapje van de N-VA u is ontvallen, staat gij daar deerniswekkend naakt'.

Ecolo: 'Virtuele begroting'

Jean-Marc Nollet van Ecolo benadrukte dat de begroting virtueel is, aangezien er geen garanties bestaan dat de gewesten de federale regering budgettair zullen bijspringen. Hij had geen goed woord over voor het gebrek aan energiebeleid van de regering en het uitblijven van een akkoord over asiel en migratie. Nollet beschuldigde de regering ook van 'electoraal opportunisme', aangezien de verhoging van de pensioenen een week voor de verkiezingen ingaat.

CD&V: 'Moeilijke omstandigheden'

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten trad zijn premier bji door te benadrukken dat een begroting in evenwicht werd bereikt in zeer moeilijke omstandigheden, 'ook al moeten sommige maatregelen nog verder worden uitgewerkt'. Hij wees er ook op dat de regering de nodige koopkrachtmaatregelen heeft genomen en dat de besparingen die de overheid doorvoert, niet te koste gaan van haar kerntaken.


Leterme: 'Begroting niet gebaseerd op drijfzand'

Ook premier Leterme zelf kwam een paar keer tussen. Eerst om te benadrukken dat gewerkt wordt aan een oplossing voor de gedupeerde spaarders van de IJslandse Kaupthing Bank en een tweede keer om te onderstrepen dat de begroting niet gebouwd is op drijfzand. Hij wees erop dat de regering zoals altijd de parameters van het Planbureau heeft overgenomen.

In het rapport van 12 september was nog sprake van een economische groei van 1,2 procent. De situatie is ondertussen slechter geworden, maar er is nog maar een instelling - het IMF - die ondertussen heeft gezegd dat de groei zal terugvallen tot 0,2 procent, stipte de eerste minister aan.

S.PA: 'Russische roulette'

Na de middag was het onder meer de beurt aan SP.A-fractieleider Vanvelthoven. Die stelde vast dat de regering in de begroting van dit jaar een gat van 1,4 miljard euro heeft omdat de fiscale ontvangsten te hoog werden ingeschat. Hij vraagt zich dan ook af hoe ze de indexering van de fiscale barema’s van oktober - goed voor nog eens 500 miljoen euro - zal betalen.

Hoewel de premier overal uitschreeuwt dat er een economische crisis zit aan te komen en de fiscale ontvangsten dit jaar al serieus tegenvielen, gaat de regering ervan uit dat die ook in 2009 zullen stijgen, met 1 miljard euro, benadrukte Vanvelthoven.

De SP.A’er zette de verklaringen van de premier over een nakende recessie ook naast de economische groei van 1,2 procent die de regering hanteert voor de begroting.

Vanvelthoven vindt het daarnaast erg dat de regering net zoals dit jaar geen geld opzij zet voor het Zilverfonds en de toekomstige pensioenen. Premier Leterme repliceerde dat de regering prioriteit geeft aan de gepensioneerden en daarom ook nu weer heeft beslist om die te verhogen.



Opmerkelijk is volgens Vanvelthoven bovendien dat de regering de 900 miljoen die moet dienen als bankgarantie in de begroting boekt als inkomst. Volgens Vanvelthoven zal het geld de tweede dag van 2009 al uitgegeven zijn. Hij ziet in die 900 miljoen euro van de banken misschien de verklaring voor het verzet van de meerderheidspartijen tegen de oprichting van een onderzoekscommissie die zich moet buigen over de financiële crisis.

Tot slot hekelde de SP.A’er het feit dat de regering over vele dossiers geen beslissingen neemt. Hij verwees naar een reglementering over de verloning van managers, asiel en migratie, de activering van werklozen, een versterking van de rol van de CREG enzovoort.


bron: standaard


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:13.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be