![]() |
Welke meerwaarde heeft België nog voor socialisten?
Dat u en uw sp.a rood strekking niet warm lopen voor meer Vlaamse en Waalse autonomie en nog minder voor onafhankelijkheid is iedereen wel bekend, maar ik vraag me eigenlijk af wat daar de precieze redenen voor zijn.
Voor zover ik kan zien zijn er maar weinig dingen meer 'Belgisch'. Dat zijn het leger, buitenlandse zaken, de monarchie, de sociale zekerheid en de CAO regelingen. En de Rode Duivels uiteraard. Het leger en de monarchie horen zichzelf ernstig nemende socialisten sowieso al in vraag te stellen. Het Belgisch buitenlands beleid is voor niks nuttig, het heeft ons integendeel de voorbije jaren alleen maar meermaals te schande gezet. De rode duivels, tja daar moet geen tekeningetje bij gemaakt worden. Blijft over: de sociale wetgeving. Dat laatste zou eigenlijk stilaan toch naar een hoger niveau mogen gebracht worden, bijvoorbeeld de Benelux, in afwachting van een mogelijke (maar niet zekere) 'harmonisering naar boven' op Europees niveau. Eigenlijk zou een sociale zekerheid en collectieve arbeidsovereenkomsten op Benelux niveau een strijdpunt van de arbeidersbeweging moeten zijn, niet? Dit allemaal in aanmerking genomen, welke meerwaarde heeft de Belgische staat dan nog voor de arbeidende klasse? |
2 woorden: totaal niets!
|
De meerwaarde van België
Citaat:
Ontmantelen om daarna makkelijker te kunnen privatiseren, natuurlijk. Wees nu toch eens met zijn allen niet naïef en weet dat bedrijven en financiële instellingen meer en meer mondiaal geconcipieerd zijn. Deze monsters bevechten vanuit een bekrompen voorschootgroot Vlaanderen, is al weer een moeilijker opdracht. Temeer als je bedenkt dat Vlaanderen een stuk rechtser en conservatiever is dan Wallonië… Eenheid onder de werkende mensen in België is de enige garantie van maximaal verweer tegen de nietsontziende honger van de neoliberalen die in onze duurbevochten Soc.Zek. alleen maar een lekker hapje zien. Alleen om hun winsten te verhogen, niet om de efficiëntie, of wat dacht u? |
Je hebt gelijk dat je de sociale zekerheid best op een zo hoog mogelijk niveau organiseert. Liefst Europees. Daar ga ik dus voor. Maar zolang dat niet het geval is ga je op Belgisch niveau toch niet splitsen wat je op Europees niveau wil eenmaken? Bovendien vind ik de Belgische nationaliteit 'opener' dan de Vlaamse. Al is het maar omdat ze meertalig en multicultureel is, en minder of 'zachter' nationalistisch. In 'Rooddruk voor een nieuw socialisme' wijd ik er een hele beschouwing aan.
|
Dat kan je toch niet menen. De "belgische nationaliteit" heeft er 179 jaar culturele onderdrukking op zitten, nog steeds kunnen Waals, Picardisch, Lorrain, Champenois en Luxemburgs niet op erkenning rekenen. De Belgisch/Franstalige wereld richt zich bovendien vooral op de Franstalige wereld terwijl de Vlaamse zich op de hele wereld richt. Kijk het recente studiewerk over de gebruikte bronnen bij Vlaamse en Franstalige media er maar eens op na, die wijzen het tegendeel aan: de Vlaamse media kijken naar de hele wereld, de Franstalige beroepen zich voor het overgrote deel louter op Franstalige bronnen. Daarnaast is het de Vlaamse regering die intensieve betrekkingen met andere landen onderhoudt terwijl de Belgische regering de voorbije jaren alleen maar diplomatieke rellen heeft veroorzaakt. En dan is er nog de Vlaamse beweging zelf die zich veel meer open stelt naar andere volkeren in beweging dan de Belgicisten.
Vertel me eens wat er precies zo 'open' is aan de Belgische nationaliteit in vergelijking met de Vlaamse? En liefst geen emo-argumenten als 'wij hebben goed bier en chocolade'. |
Ik heb geen enkele affiniteit met de Vlaamse zaak. Vlaamse strijd is gestreden strijd. Ik vraag de 'Vlaamsgezinden', hoe talrijk en oververtegenwoordigd ze op internetfora ook zijn, NIET op mij te stemmen. Het aantal Vlaamse opportunistische politici dat aan jullie lippendienst bewijst is al zeer groot. Jullie hebben dus veel keuze.
|
Citaat:
|
Citaat:
Het is de Belgische instituut dat u verdedigt dat de Vlamingen onderdrukt heeft en de dag van vandaag de Vlamingen nog steeds geen zonlicht gunt. Men kan dus stellen dat politici die België verdedigen opportunistischer zijn dan degene die Vlaanderen verdedigen. Daarbij is het reeds bewezen dat Vlaamse politici beter aan politiek doen dan Waalse, Brusselse en Federale politici. De Vlaamse welvaart is het perfecte voorbeeld daarvan en om dit te handhaven zijn er specifieke oplossingen voor nodig. Oplossingen die niet vanuit een Federale hoek kunnen komen. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
de Vlaamse cultuur staat nog steeds onder druk in België, dus al op dat vlak niet. |
Citaat:
Uw repliek getuigt alvast van weinig "openheid" hoor. Als dat het socialisme in de SP.A moet voorstellen kan men even goed op Janssens of Gennez stemmen, inhoudelijk even sterk :? |
Citaat:
Citaat:
Citaat:
Citaat:
Citaat:
|
Ik wil hier hetzelfde antwoorden als in het eeuwige over en weer geschrijf over migratie. Over de nationaliteitsbeleving Belg/Vlaming en de historische relevantie van de Vlaamse strijd valt veel te vertellen. Veel meer dan de uitwisseling van oneliners waartoe dit forum soms vervalt. Als het je het er werkelijk om te doen is mij inhoudelijk beter te leren kennen raad ik je aan om mijn boek 'Rooddruk voor een nieuw socialisme' eens te lezen. Ook aan de communautaire kwestie heb ik een volledig hoofdstuk gewijd: 'de angst voor de Franstaligen'.
|
Citaat:
|
Waarvan akte. Als ze dan toch gedoemd zijn hoeven jullie je zo niet in te spannen.
|
Ik zie ook meer in een Europese SZ, maar vraag me af of een 'Vlaams' tussenniveau niet realistischer en functioneler is dan een Belgisch subniveau, nl. 2 verschillende politieke culturen gevormd door 2 verschillende medialandschappen gebaseerd op 2 verschillende taalgemeenschappen lijkt me niet geschikt om als 1 tussenniveau te dienen. Europa zal sowieso liguïstisch en bijgevolg ook cultureel verdeeld zijn: is het niet efficiënter om dan te werken met een uniforme structuur in tussenniveaus? Met name de lidstaten en dus niet met nog eens een federaal systeem binnen die lidstaten? Mijn inziens is verkrampt Belgisch-conservatisme dan juist nationalistisch geïnspireerd te noemen.
Kzen nu wel absoluut géén flamingant, maar gewoon pragmaticus. |
Ik ben ook pragmatisch: Een verzekering (en dus ook de sociale zekerheid) werkt beter naarmate ze méér aangeslotenen telt. Feit is ook dat Brussel bij een splitsing méér problemen zou opleveren dan de splitsing er zou oplossen.
|
Citaat:
|
Meneer De Bruyn, hebt u ooit Antoon Roossens zijn boek: "“De Vlaamse Kwestie; ‘pamflet’ over een onbegrepen probleem" gelezen? Nochtans iemand die socio-economisch aan uw kant staat.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:09. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be