Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   John Crombez (sp.a) (13 t.e.m. 19 april) (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=200)
-   -   Begrotingsbedrog (https://forum.politics.be/showthread.php?t=121602)

Den Duisteren Duikboot 11 april 2009 14:37

Begrotingsbedrog
 
Beste John,

Jarenlang was er de facto geen begroting in evenwicht, maar de bevolking - over wiens geld het nochtans gaat - mocht daar vooral geen weet van hebben: de openbare financiën werden voortdurend rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Het waren Sp.a.-ministers die instonden voor deze begroting: "specialist" Johan Vandelanotte en rekenwonder Freya Vandenbossche.

Uw partij gaat de verkiezingen in met een vurig pleidooi voor "eerlijkheid". Nu, al slaat u mij van de zes naar de negen, maar worstelt u niet met een geloofwaardigheidsprobleem? Wordt het geen tijd om schuld te bekennen? Al was het maar om niet alleen de Sp.a., maar de hele politiek weer uit het vaarwater te halen van cynische berekening en marketing...

Vriendelijke groet,
Den Duisteren Duikboot

Den Duisteren Duikboot 11 april 2009 14:40

U mag ook in het andere begrotingstopic reageren, dat kennelijk net iets eerder verschenen is: http://forum.politics.be/showthread.php?t=121601

born2bewild 11 april 2009 15:31

in de VRT propaganda voor verhofstadt kwam trouwens pijnlijk aan het licht hoe verhofstadt en bij uitbreiding paars, geregeerd heeft.

Ondanks het feit dat zijn medewerkes het "niet kunnen" vonden, moest en zou mijnheer zijn speech het hebben over een "begroting in evenwicht"

en zo geschiedde (de speech althans)

Verhofstadt zag in het gedrag van zijn zoon trouwens een weerspiegeling van zichzelf. En trots dat hij was!

- Louis had een buis (op latijn) maar lalde de tijd vol over zijn niet-buisvakken
- Guy moffelde vroeger zijn slechte rapporten onder de mat (letterlijk)

En daarmee heeft de spa dus 8 jaar geregeerd.

Ik zie niet in hoe de spa hiervan kan herstellen zonder een schuldbekentenis. Wat gaan "de mensen" nog allemaal vinden onder de mat?

Het spiegelboksen van vandermaelen met reynders zal zeker niet genoeg zijn. Vandermaelen wist gedurende 8j welk vlees hij in de kuip had. Maar blijkbaar woog dat niet op tegen de ruikers van didier aan het adres van ons freya.

brother paul 11 april 2009 18:16

Daarom dat de selectie van ministers op basis van bekwaamheden zou moeten zijn, en niet op basis van marketing kenmerken. Liever een paar goeie toshiba boy's met een pitbull in the goal, dan van die marketing wonderboy's met een frontman in mark kledij.. Ik heb zo de indruk dat Ecolo Wallonie zo'n partijtje aan het worden is bvb

Volksstormer 11 april 2009 19:44

Het nationaal-socialisme was het enige socialisme dat een staat vrij van staatsschuld wilde, beste Duikboot. Niet ten koste van het volk, maar ten koste van de bankiers, die de staat op die manier controleerden (en controleren).

brother paul 12 april 2009 08:53

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Volksstormer (Bericht 4057167)
Het nationaal-socialisme was het enige socialisme dat een staat vrij van staatsschuld wilde, beste Duikboot. Niet ten koste van het volk, maar ten koste van de bankiers, die de staat op die manier controleerden (en controleren).

nu in elk geval tijdens een crisis mag een regering wel eens in het ROOD gaan.

Maar het doel van in het rood gaan moet zijn RENDABELE investeringen vinden... Dus de overheid die met zijn waarborg geld doorleent aan een bank is een goeie doelstelling. De overheid die leent om werklozensteun uit te betalen is is op jaarbasis nog te doen maar op lange termijn denk maar 5 jaar geen goeie.

Sowieso moet de BEGROTING , en laten we dat als volgt definieren: de INKOMSTEN uit RENDABELE industrie/priveinkomsten + Lasten op consumptie <= Kostprijs van werking overheid + socialisering van inkomsten (of zeg maar de LOONLAST waar je ook de werklozen als loonlast telt)

DE INVESTERINGEN = gebouwen, autostrades, havens, softwareontwikkeling, netwerken (gas-electriciteit - kabel ), isolatiewerken, energieinvesteringen kunnen allemaal extra gefinancierd worden...

Enals een begroting in evenwicht is, kun je tijdelijk de investeringsbegrotign die bvb 5-10% vande begroting is in het rood laten gaan.

Dus volgens mij moet de overheid voor hetzelfde bedrag als haar SOCIALE begroting in het rood gaat, saneren in haar apparaat... bvb cultuur - kerk - onderwijs - sport begroting voor hetzelfde bedrag verminderen...

En kan zij de begroting 5% latenontsporen door grote investeringen op de rails te zetten die dan op termijn, bvb 20% per jaar gaan opbrengen... Wat voldoende moet zijn om binnen 5 jaar de vruchten te plukken van die investeringen

John Crombez 13 april 2009 14:37

We worden voortdurend met de begrotingen van het verleden geconfronteerd, en men zegt "het waren goeie tijden, jullie hadden meer moeten sparen". Ze hebben gelijk, het was beter geweest als we meer hadden gespaard, maar we hebben ten minste gespaard. En een paar jaar dagelijks aan de begroting gewerkt hebbende, word ik eigenlijk een beetje mistroostig als ik zie dat de CD&V die de begroting nu al twee jaar mismeestert, het blijft hebben over het verleden. Waarschijnlijk kunnen ze niet anders.
Maar een paar dingen over de begrotingen onder 8 jaar paars

1 we zijn er wel degelijk in geslaagd om de staatsschuld sterk te laten dalen

2 onder paars II ; werd heel wat geïnvesteerd in verbeteren laagste pensioenen , statuut van de zelfstandigen, en het creeren van meer jobs (de 200.000). Dat is redelijk gelukt, en koken kost geld. Dat zijn de dingen die we niet hadden moeten doen als we meer zouden sparen, maar ik sta er nog steeds achter (te meer als ik zie wat er nu in de crisis gebeurt)

3 men maakt vaak karikaturen van de begrotingsdiscussie. Een paar korte dingen.

-Het Belgacom pensioenfonds was een begrotingstruc op het einde van het jaar. Antw : het moest boekhoudkundig op de laatste dag van het jaar geboekt worden, en gelukkig voor de belgacom pensioenen hebben we die pensioenmiddelen op tijd uit beleggingen in aandelen gehaald. Het pensioenfonds was op dat moment half zo groot als het bedrijf (5 miljard euro)

- het begrotingsbeleid van Freya. Antw: ze is tot nu toe bij mijn weten de enige die een overschot van 1 miljard euro geboekt heeft. Er was kritiek op het soort overschot, maar het was er. En dat nadat in de zomer na een begrotingscontrole een fout van 883 miljoen in het departement van Reynders werd gevonden. Ze heeft dus op een half jaar 1.8 miljard rechtgezet.

- leterme sprak over het begrotingstekort van 2005, dat zou -2.6% bedragen, en voor hem het bewijs zijn dat er geen 8 evenwichten waren. Antw : dat was geen tekort, er is geen eurocent buiten de staatskas gegaan. Het was een statistische aanpassing van eurostat (Barosso heeft dat ook verklaard), die er alleen is gekomen omdat Leterme een rechtzaak voor het europees hof van justitie terug heeft getrokken omdat hij een deficiet wou zien staan.

Dat allemaal nogal lang , omdat ik lang heb toegekeken vanop de zijlijn hoe men de begrotingen onder paars verguisde en het zelf ondertussen veel slechter deed. Persoonlijk vind ik dat het altijd een discussie waard is, en persoonlijk vind ik dat we meer aan de kant hadden moeten zetten dan de 16 miljard in het zilverfonds, maar dat is natuurlijk nadien. Want de maatregelen die ik opsomde om de maatschappij en economie te stimuleren waren natuurlijk ook belangrijk.
J

born2bewild 13 april 2009 14:40

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4059176)
- het begrotingsbeleid van Freya. Antw: ze is tot nu toe bij mijn weten de enige die een overschot van 1 miljard euro geboekt heeft. Er was kritiek op het soort overschot, maar het was er. En dat nadat in de zomer na een begrotingscontrole een fout van 883 miljoen in het departement van Reynders werd gevonden. Ze heeft dus op een half jaar 1.8 miljard rechtgezet.

J


Fortis, Citibank etc kunnen ook ter hunner verdediging inroepen dat ze in de jaren voor 2008 miljarden winsten had (geboekt).
De vraag is wat voor winst.

afgeven op reynders is m.i. ook goedkoop. 8 (acht) jaar hebben jullie met die mijnheer zoete broodjes gebakken.

neenee.
De SPA ziet het nog niet wat tobback bedoelde (bont en blauw)

John Crombez 13 april 2009 14:52

ik geef niet af op reynders, al is hij één van de vier spelers die de begroting bepaalden , en geen onbelangrijke, want minister van financien , die toen zo ongeveer 90 miljard van de ontvangsten inde. En wat ik daar beschrijf is een feitelijk gebeuren, er werd begin augustus , net na de begrotingscontrole , een tekort van 883 miljoen vastgesteld, wie zijn schuld dat is vind ik niet zo belangrijk, het feit is dat er werd geëindigd met een overschot van bijna 1 miljard euro, en je kan veel zeggen, maar op 5 maanden tijd getuigt dat toch van een serieuze inspanning met resultaat? Ik bedoel maar, onze begrotingen zijn niet heilig, maar ze afdoen als enkel maar slecht, is niet eerlijk. J

Turkje 14 april 2009 09:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4059176)
1 we zijn er wel degelijk in geslaagd om de staatsschuld sterk te laten dalen

Niet nominaal natuurlijk, enkel in % tov het BNP

Citaat:

2 onder paars II ; werd heel wat geïnvesteerd in verbeteren laagste pensioenen , statuut van de zelfstandigen, en het creeren van meer jobs (de 200.000).
U somt daar maatregelen op wiens inspirators een liberale kleur hadden (Dardenne, Verhofstadt). Gaat u die pluimen nu op uw hoed steken?

Citaat:

3 men maakt vaak karikaturen van de begrotingsdiscussie.
Waarschijnlijk komt dat omdat paars een karikatuur maakte van de begroting?

Don Quichote 14 april 2009 10:05

Volksverlakkerij.

Er is nog geen Euro staatschuld afbetaald.

1 mljn Bf schuld per hoofd (stijgend)... plus intrest natuurlijk.

De socialisten in dit land hebben nooit de tering naar de nering willen zetten.
Maar ook niet vergeten dat de Cvp liet betijen.

Integendeel....met geld smossen.
Wafelijzers, kolen, staal, Sabena...

En ambtenarij.

Met de socialisten 100 000 minder werklozen!
Verkiezings-slogan.(willy Claes)

De oplossing was dus meer staatsaanwervingen.

Laat me niet lachen.
Wie zei er 2 jaar geleden dat het schuldmaken een ernstige vergissing was?

Johan Vandelanotte.

cdekeule 14 april 2009 11:22

Aan staatsschuld (die nota bene een interne schuld is!) gaat momenteel 12 miljard Euro weg. Toch vind ik niet dat de lasten van het verleden zomaar op de huidige generatie mogen worden afgewimpeld temeer aangezien zij ook nog hun pensioenen moet betalen. En dan verwondert men zich over het feit dat de 60+ generatie met hun zogezegd lage pensioenen het meest vermogend zijn!

John Crombez 14 april 2009 19:00

Opnieuw een paar dingen.
Jammergenoeg zijn de interestlasten ondertussen alweer een stuk boven de 12 miljard gestegen de laatste twee jaar, in hoofdzaak te wijten aan de ingrepen voor de banken , en ten dele aan de begrotingstekorten van 2007 & 2008.
De schuld was nominaal inderdaad niet gedaald, maar zoals economen zeggen in reele termen wel, wat betekent dat het belang van de schuld binnen 's lands BNP gedaald is en steeds minder van de algemene middelen opslorpte, en dat is wat telt. Als je de staatsschuld altijd constant houdt in nominale termen, neemt de begrotingskost ervan snel af.

Voor Turkje, ik denk dat je de bal misslaat als je zegt dat het om liberale maatregelen gaat, het verbeteren van de laagste pensioenen was bij uitstek een vraag van de socialisten, en zelfs het verbeteren van het statuut van de zelfstandigen werd mee door de sp.a voorgesteld (de inkomensgarantie). En zo kan ik er nog wel een paar geven. Je moet niet van socialisten houden , maar de waarheid heeft toch een beetje zijn recht in de discussie, anders heeft het geen zin dat we discussieren.

Zo kan je ook zeggen dat de begrotingen onder paars een karikatuur waren , maar ik geef je dit mee : laat ons voorstellen om het begrotingsbeheer van paars II na dat van oranje blauw leggen in 2011, en aan een groep begrotingsexperts vragen wat ze verkiezen. Ik ben heel erg gerust in de afloop.
J

1207 14 april 2009 20:18

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4059192)
ik geef niet af op reynders, al is hij één van de vier spelers die de begroting bepaalden , en geen onbelangrijke, want minister van financien , die toen zo ongeveer 90 miljard van de ontvangsten inde.

en hoeveel verliest de schatkist dankzij zijn wanbeheer?
een administratie die niet werkt, de controlediensten die hij systematisch afbouwt of het hele verhaal rond de belastingsparadijzen? volgens Europa staat Belgie dichtbij een belastingsparadijs omdat er gewoon geen controle is

hoeveel geld heeft Belgie in de periode 99-2007 verloren dankzij deze nefaste onwil van Reynders?

John Crombez 15 april 2009 00:44

@1207
je hebt daar natuurlijk een punt, het verhaal vandaag (gisteren) van knack over de onwil om onze informatica systemen beter te maken is het zoveelste.
J

Turkje 15 april 2009 09:28

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4060797)
Voor Turkje, ik denk dat je de bal misslaat als je zegt dat het om liberale maatregelen gaat, het verbeteren van de laagste pensioenen was bij uitstek een vraag van de socialisten, en zelfs het verbeteren van het statuut van de zelfstandigen werd mee door de sp.a voorgesteld (de inkomensgarantie).

De waarheid heeft zijn rechten, pretendeert u, en dan gaat u doodleuk proberen de verbeteringen van het sociaal statuut van zelfstandigen op de hoed van SP-A te steken. Ge moet maar durven. De zelfstandigenorganisaties zelf, die de jarenlange insinuaties vanuit SP-A richting zelfstandigen maar al te goed kennen, weten meer dan goed genoeg wie verantwoordelijk was voor deze verbeteringen: Sabine Laruelle van de MR. De opwaardering van de pensioenen van zelfstandigen viel zelfs onder exclusieve bevoegheid van haar kabinet!

Citaat:

Zo kan je ook zeggen dat de begrotingen onder paars een karikatuur waren , maar ik geef je dit mee : laat ons voorstellen om het begrotingsbeheer van paars II na dat van oranje blauw leggen in 2011, en aan een groep begrotingsexperts vragen wat ze verkiezen. Ik ben heel erg gerust in de afloop.
Dat klinkt een beetje als kiezen tussen de pest en de cholera; het leugenbeleid of het non-beleid. Fraaie keuze hebben we wel, als burger, daarin geef ik u zeker gelijk.

1207 15 april 2009 10:46

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4061158)
@1207
je hebt daar natuurlijk een punt, het verhaal vandaag (gisteren) van knack over de onwil om onze informatica systemen beter te maken is het zoveelste.
J

Ik stel vast dat de SP.A dit wel 8j geaccepteerd heeft (99-07) terwijl jouw partij nu in de oppositie foetert. de cd&v heeft de omgedraaide beweging gemaakt door eerst te foeteren maar nu toch braaf Reynders accepteert

Welke machtsspelletjes spelen want hier houdt het gedrag van de sp.a toch echt geen steek?

Hoeveel geld heeft de belgische schatkist in de periode 99-07 verloren dankzij dit wanbeheer van Reynders? een schatting zou vriendelijk zijn

John Crombez 15 april 2009 11:11

wel 1207, ik kan alleen maar zeggen dat we gedurende 8 jaar een tegengewicht hebben gevormd voor reynders. Dagen en nachten werk. Letterlijk. En dat zie je ook aan de resultaten. Fiscale ontvangsten waren er, er werd gestreden tegen fraude. Niet genoeg, akkoord, maar ofwel blijf je proberen , stap voor stap, ofwel stap je uit de regering omwille van die mens, dat zijn de twee mogelijkheden. We hebben het eerste gedaan. Nu is hij blijkbaar baas.
En verder stap ik in de politiek om mijn mening te zeggen, anders heeft het geen zin. En dat beperken door alleen maar over het verleden te discussieren heeft ook geen zin.
Een raming : we hebben het in de verkiezingen van 2007 open en bloot aangebracht. Als ze de controles op bedrijven in heel het land even serieus doen, kan dat 1 miljard opleveren. Idem met de strijd tegen de fraude. Als het echt werkt kan dat 10 miljard betekenen, op korte termijn kan er zeker 1 miljard, en dat betekent middelen om de belastingen van zij die braaf betalen te verlagen.

1207 15 april 2009 11:27

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4061329)
En dat beperken door alleen maar over het verleden te discussieren heeft ook geen zin.

dit is zo actueel als de pest. begrotingstekorten, crisis en de geloofwaardiheid vd Sp.a die Reynders accepteert als ze in de meerderheid zit maar hem verwerpt als ze niet aan de honingpotten kan zitten.
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4061329)
Als het echt werkt kan dat 10 miljard betekenen,

voorzichtig geschat is er dankzij reynders dus 10 miljard foetsie and still counting? lijkt mij toch wel aardig in de buurt te komen van een breekpunt (voor alle Vl. partijen)

brother paul 15 april 2009 22:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door John Crombez (Bericht 4060797)
Opnieuw een paar dingen.
Jammergenoeg zijn de interestlasten ondertussen alweer een stuk boven de 12 miljard gestegen de laatste twee jaar, in hoofdzaak te wijten aan de ingrepen voor de banken , en ten dele aan de begrotingstekorten van 2007 & 2008.
De schuld was nominaal inderdaad niet gedaald, maar zoals economen zeggen in reele termen wel, wat betekent dat het belang van de schuld binnen 's lands BNP gedaald is en steeds minder van de algemene middelen opslorpte, en dat is wat telt. Als je de staatsschuld altijd constant houdt in nominale termen, neemt de begrotingskost ervan snel af.

Voor Turkje, ik denk dat je de bal misslaat als je zegt dat het om liberale maatregelen gaat, het verbeteren van de laagste pensioenen was bij uitstek een vraag van de socialisten, en zelfs het verbeteren van het statuut van de zelfstandigen werd mee door de sp.a voorgesteld (de inkomensgarantie). En zo kan ik er nog wel een paar geven. Je moet niet van socialisten houden , maar de waarheid heeft toch een beetje zijn recht in de discussie, anders heeft het geen zin dat we discussieren.

Zo kan je ook zeggen dat de begrotingen onder paars een karikatuur waren , maar ik geef je dit mee : laat ons voorstellen om het begrotingsbeheer van paars II na dat van oranje blauw leggen in 2011, en aan een groep begrotingsexperts vragen wat ze verkiezen. Ik ben heel erg gerust in de afloop.
J

Wat kun jij dat mooi zeggen: nominaal niet gedaald maar in reele termen tov BNP ???

We gaan dat eens doen voor uw HUIS:
je gaat naar de bank, en zegt, kijk jongens ik ga nominaal mijn huis van 4miljoen niet afbetalen, want het is reeel gestegen tot 8miljoen, dus ik heb echt maar de helft minder schulden ???

Snap je jongens, zo moet je redeneren op overheidsniveau... Fantastisch toch... Wij werkmensen moeten ons schulden afbetalen, en als minister moet je dat niet... Want ofwel is het van het verleden en uw schuld niet, ofwel is het van diegene die achter komt en weeral uw schuld niet... Goed systeem hé.

Ze zouden met terugwerkende kracht de blunders van jullie pensioen moeten aftrekken. VOor die wet wil ik lobbyen.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:34.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be