Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Bart Vandersteene (LSP) (26 mei t.e.m. 1 juni) (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=214)
-   -   Over Bart Vandersteene (https://forum.politics.be/showthread.php?t=123768)

Maarten Malaise 25 mei 2009 21:59

Over Bart Vandersteene
 
Dit is wat ik nog kan vinden op de site van 't CAP ;-)

Citaat:

Met LSP hebben we van in het begin onze schouders gezet onder het initiatief van CAP. In het LSP programma stelden we de laatste jaren als één van onze centrale punten dat er nood is aan een nieuwe brede arbeiderspartij die een politiek stem kan geven aan de vele mensen die zich afzetten tegen het neoliberale beleid. Velen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de klassieke partijen. Ten tijde van het Generatiepact stemden in een opiniepeiling 45% van de ondervraagden voor de idee van een algemene staking, wellicht waren er nog meer tegenstander van het Pact. Die mensen hadden geen enkele bondgenoot in het parlement.
Als LSP willen we voor de creatie van zo’n nieuwe brede partij samenwerken met iedereen die zich verzet tegen het neoliberalisme. Maar we willen vooral vele honderden nieuwe mensen tot politieke activiteit overhalen, CAP is daar een ideaal initiatief voor.
Wij hebben onze ideeën over hoe een alternatief op het neoliberalisme er moet uitzien en hoe het te bereiken. Wellicht zijn vele anderen vandaag niet overtuigd dat enkel een socialistische wereld een andere politiek kan mogelijk maken. Geen probleem voor ons, we zullen constructief samen in actie gaan, mee campagnes voeren en op basis van deze gemeenschappelijke ervaringen het programma van CAP bediscussiëren. Mijn lijsttrekkerschap voor de Kamer is de uitdrukking van de rol die ikzelf en mijn organisatie de laatste jaren hebben gespeeld in de provincie en van in het begin ook bij de opbouw van CAP.

Wat zijn voor jou de prioriteiten bij deze verkiezingen?

Het is duidelijke dat een goede electorale score een serieuze stimulans zal betekenen voor de opbouw van CAP. Deze verkiezingscampagne was en is absoluut noodzakelijk om iets lost te weken, nl. het vertrouwen dat de opbouw van een brede llinkse formatie mogelijk is. Het sociaal klimaat bewijst dit dagdagelijk: sociale conflicten, herstructureringen, wilde stakingen, gevolgen van privatisering bij de De Post en niet te vergeten de lonen van de topmanagers tekenen mee voor een gevoel dat de huidige politiek veel in petto heeft voor de rijken, maar voor de gewone werkenden, jongeren, werklozen, ouderen er maar één woord bestaat, nl. inleveren.
De idee van een Andere Politiek verspreiden en de CAP overal lokaal uitbouwen is de grote uitdaging van deze campagne. CAP zal sowieso versterkt uit deze verkiezingen komen.

Wat verwacht je van de CAP-verkiezingscampagne?

Het is geen makkelijke campagne. Met een beperkt budget en met een korte geschiedenis achter ons moeten we direct de electoral confrontatie aan. Maar iedereen die mee campagne voert voelt aan wat het potentieel is voor een formatie als CAP. En niet onbelangrijk: via deze campagne worden banden gesmeed tussen de honderden CAP activisten, banden die niet meer snel gebroken zullen worden. We leren elkaar kennen in discussie en de organisatie van activiteiten. We delen ervaringen met elkaar en kunnen dat als basis gebruiken voor de creatie van die nieuwe partij die we allemaal willen, nl. een consequente linkse oppositie die politiek uitdrukking geeft aan het feit dat velen een einde willen aan de neoliberale politiek.

Kan je tot slot kernachtig formuleren waarom men op 10 juni op CAP moet stemmen?

Op 10 juni kunnen we eindelijk komaf maken met de erfenis van de jaren ’90. De jaren ’90 waren niet makkelijk voor linksen en socialisten. Socialisme werd ofwel gelijkgeschakeld met de karrikatuur van het oude Oostblok of met de sociaal democratie die mee een afbraakpolitiek voerde. CAP op de politieke kaart zetten betekent direct ook een alternatief aanbieden aan de vele arbeiders, uitkeringstrekkers, jongeren en ouderen die zich afkeren van de traditionele politiek. De tienduizenden kiezers die voor CAP zullen stemmen op 10 juni zullen misschien geen direct electoraal resultaat zien in termen van verkozenen. Maar ze zullen met hun stem wel een cruciale investering hebben gedaan voor de toekomst. Een goed resultaat zal ons sterken om met meer energie verder te gaan na 10 juni, want een politiek alternatief is niet enkel noodzakelijk tijdens verkiezingen. CAP zal zich vooral in de strijd moeten bewijzen, daar waar mensen hulp, steun en een politieke stem ontbreken.

Bedankt voor dit interview Bart en veel succes zondag!

Pelgrim 26 mei 2009 09:53

wel een beetje cynisch dat er nu nog onder te zetten :D

Jonas Elossov 26 mei 2009 11:11

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Pelgrim (Bericht 4124379)
wel een beetje cynisch dat er nu nog onder te zetten :D

Zo is het tenminste duidelijk op wiens arbeid CAP vandaag nog teert. ;-)

G.Capt. Mandrake 27 mei 2009 15:28

Cap-lsp
 
De kameraad kan misschien ook uitleggen waarom de LSP die dan toch de omkadering van de secretariaten leverde in de lokale comités, er niet in slaagde om, ondanks uitdrukkelijke vraag, enige structuur of doorzichtigheid te creëren.
Maandenlang werd de kwestie door de LSP-kaders op de lange baan geschoven. Samenwerking met andere partijen was uitgesloten, vooral de PVDA was steen des aanstoots. SAP en andere georganiseerden haakten meteen af, het waren alleen de onafhankelijken en de LSP die nog op de vergaderingen kwamen.
Met vriendelijke groet
:roll:

Jonas Elossov 28 mei 2009 20:55

Je verwart een aantal dingen kameraad...

LSP was voorstander van structuren, een duidelijk programma en dergelijke. Alleen stelden anderen dat LSP CAP teveel domineerde via haar eigen structuur, waardoor we ons wat op de achtergrond hebben geschoven; om dat imago niet te krijgen. Dat was waarschijnlijk een foute beslissing - en hadden we ons kordater moeten opstellen en initiatief nemen, maar dat zijn vijgen na Pasen...

Vergeet niet dat het anderen waren (ik ga geen namen noemen omdat ik er zand wil over doen) die per se dat programma op de lange baan hebben geschoven, die de deelname van de verkiezingen remden, etc...

Ik weet trouwens nog dat de toenmalige kaders van LSP voorstander waren van samenwerking met de PVDA - De PVDA heeft uiteindelijk het voorstel afgewezen toen bleek dat Sleeckx niet ging opkomen.

G.Capt. Mandrake 2 juni 2009 14:18

structuur
 
Bizar antwoord!
Tenzij je het hebt over het hogere niveau, in Brussel bij de 'nationale' leiding. Lokaal hebben we van die drang van de LSP om tot de vorming van een duidelijke structuur niets gemerkt, nochtans zaten er meer dan genoeg leden en kaderleden in de vergadering.
Besprekingen met de PVDA zijn inderdaad vast gelopen op het afhaken van J. Sleeckx, daarna is er echter verschillende keren gevraagd om de gesprekken te hervatten en dat bleek voor de LSP niet aanvaardbaar, ook niet op lokaal niveau. De contacten waren er nochtans.
Beide partijen zitten natuurlijk op rozen, electoraal hoeven ze niets te vrezen.
Groeten
:-)

GC 4 juni 2009 08:15

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door G.Capt. Mandrake (Bericht 4140342)
Bizar antwoord!
Tenzij je het hebt over het hogere niveau, in Brussel bij de 'nationale' leiding. Lokaal hebben we van die drang van de LSP om tot de vorming van een duidelijke structuur niets gemerkt, nochtans zaten er meer dan genoeg leden en kaderleden in de vergadering.
Besprekingen met de PVDA zijn inderdaad vast gelopen op het afhaken van J. Sleeckx, daarna is er echter verschillende keren gevraagd om de gesprekken te hervatten en dat bleek voor de LSP niet aanvaardbaar, ook niet op lokaal niveau. De contacten waren er nochtans.
Beide partijen zitten natuurlijk op rozen, electoraal hoeven ze niets te vrezen.
Groeten
:-)

Waar en wanneer zouden er lokale voorstellen tot discussie zijn geweest? Daar weet ik niets van. Of het zou moeten gaan om individuele initiatieven van PVDA'ers, dat komt inderdaad wel meer voor. Ik heb de indruk dat er aan de basis bij de PVDA bereidheid is tot samenwerking, maar nationaal wordt het afgewezen: LSP zit volgens hen in het "extreem-linkse" hoekje waar zij uit willen. Ik hoop dat die terugkerende term "extreem-links" niet van PVDA komt, want ik vind absoluut niets extreem aan de nodige radicaliteit tegenover het kapitalisme...

In de CAP botsten we steeds meer op een onwil om de zaken degelijk te organiseren. Voor iedere milimeter vooruitgang was een strijd nodig en dan nog werd dat gewoon niet gevolgd door een deel van de leiding. In de praktijk was er eigenlijk geen georganiseerde structuur, hoe hard wij ook probeerden om daartoe te komen. Lokaal blijft het respect en zijn er goede banden met verschillende CAP'ers.

GC 4 juni 2009 08:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door G.Capt. Mandrake (Bericht 4140342)
Bizar antwoord!
:-)

Trouwens bizar dat uw enige twee bijdragen op dit forum aan dit onderwerp worden besteed :roll:

Pelgrim 4 juni 2009 18:29

Wie zou G.Capt. Mandrake zijn?

KingHagar 4 juni 2009 21:58

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Pelgrim (Bericht 4146483)
Wie zou G.Capt. Mandrake zijn?

Ne mens kan zo van die donkerbruine vermoedens hebben nietwaar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:48.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be