![]() |
UNIZO: 65% van 5.500 Belgische cafés vreest sluiting bij algemeen rookverbod
- UNIZO bepleit evenwicht tussen volksgezondheid en overlevingskansen traditioneel caféAls er een algemeen rookverbod komt in de horeca, dan vreest 65% van de 5.500 traditionele Belgische cafés de deuren te moeten sluiten. Dat blijkt uit een profielstudie van de Belgische cafés door marktonderzoeksbureau Marketing Development in opdracht van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. De 5.500 cafés serveren, behalve snabbels zoals chocola, worstjes en chips, geen voedsel. Meer dan de helft ervan herbergt een club of vereniging, 71% van de klanten zijn rokers. De 5.500 drankhuizen zijn gemiddeld 67m² groot. Morgen, dinsdag 23 juni, bespreekt een Kamercommissie opnieuw een voorstel dat pleit voor een totaal rookverbod in de horeca, tenzij in speciaal ingerichte, afgesloten rookkamers. De profielstudie van UNIZO toont duidelijk de gevaren van een ongenuanceerde toepassing van zo’n veralgemeend rookverbod in de horeca. In tegenstelling tot restaurants, waar het rookverbod al langer geldt, dreigen duizenden kleine cafés rake klappen te krijgen bij invoering van een rookverbod. UNIZO wijst op de belangrijke maatschappelijke rol van de cafés en dringt aan op een genuanceerd en realistisch rookbeleid dat het evenwicht vindt tussen de volksgezondheid en de sociale rol en de specifieke economische situatie van het traditionele café. Concreet pleit UNIZO ervoor roken alleen nog toe te laten in horecazaken waar niet wordt gegeten. De bistro-uitbater kan dan voor zichzelf uitmaken wat hij verkiest. Kiest hij voor eten, dan geldt het restaurantprincipe en wordt er niet langer gerookt.
Momenteel staat het al dan niet veralgemenen van het rookverbod opnieuw op de politieke agenda. In cafés zou enkel nog gerookt mogen worden in een speciaal afgesloten en geventileerde rokerskamer, net zoals op restaurant. Om de impact van een dergelijk verbod te kunnen inschatten, liet UNIZO een profielstudie uitvoeren door het onafhankelijke onderzoeksbureau Marketing Development. Belangrijkste resultaten profielstudie • er zijn zo’n 5500 traditionele volkscafés zijn in ons land. Het merendeel daarvan bevindt zich in Vlaanderen; • de oppervlakte van dat soort cafés is doorgaans erg beperkt, wat de installatie van een gescheiden rookkamer erg moeilijk maakt. Amper 17% van de traditionele cafés is groter dan 100m²; • nagenoeg de helft van de cafés bestaat al langer dan 60 jaar; • de gemiddelde leeftijd van de uitbater is 49 en één derde is ouder dan 55 jaar. De meeste van die traditionele cafés hebben geen vast personeel in dienst. In 40% van de gevallen werkt de partner wel mee in de zaak; • volgens de café-uitbaters rookt 71% van het cliënteel; • 86% van de Belgische café-uitbaters is tegen de veralgemening van het rookverbod; • 52% van de cafés herbergt een sportclub of clublokaal. Omzetdaling in buurlanden Uit cijfers van landen waar een totaal rookverbod werd ingevoerd, blijkt dat de vrees voor een omzetdaling niet ongegrond is (Frankrijk: -12%, VK: -13%, Ierland: -20%, Nederland: -4,4%). In Duitsland beslisten een aantal deelstaten zelfs om het roken in kleinere drankgelegenheden opnieuw toe te laten. Ook in Nederland is dat het geval. Daar oordeelde een rechtbank dat het kleinere café werd gediscrimineerd, omdat het in de onmogelijkheid verkeert een rookkamer in te richten. Dat wordt bevestigd door de studie die Marketing Development voor UNIZO in ons land heeft uitgevoerd. Eenvoudiger wetgeving gewenst UNIZO erkent dat de huidige wetgeving rond het rookverbod complex is. Vooral het percentage aan omzet in voeding dat in rekening wordt gebracht voor het bepalen of een bistro al dan niet een restaurant is, geeft soms aanleiding tot verwarring. Maar om daaruit te concluderen dat het rookverbod veralgemeend moet worden, zonder aandacht voor de specifieke situatie van de traditionele cafés, dat is voor UNIZO een brug te ver. UNIZO bepleit daarom roken alleen nog toe te laten in horecazaken waar niet wordt gegeten. De bistro-uitbater kan dan voor zichzelf uitmaken wat hij verkiest. Kiest hij voor eten, dan geldt het restaurantprincipe en wordt er niet langer gerookt. UNIZO pleit dus voor een genuanceerde aanpak die het evenwicht vindt tussen de volksgezondheid en de sociale rol en de specifieke economische situatie van het traditionele café. Bron: politics.be |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:59. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be