Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Milieu (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=168)
-   -   Droogtes en nuanceringen ervan (https://forum.politics.be/showthread.php?t=127029)

Sjaax 10 augustus 2009 12:43

Droogtes en nuanceringen ervan
 
Een van de gevaren waar de IPCC-rapporten voor waarschuwen is die van toenemende droogtes. "Toenemende weersextremen, zoals langdurige droogte vergroten wereldwijd de kans op overlast en schade" (http://www.knmi.nl/cms/content/10473...lijk_zichtbaar ).

Ik heb daar mijn twijfels over. Natuurlijk bestaat er een kans dat plekken droger zullen worden. Maar kan dat worden veralgemeniseerd naar globaal niveau? Boerenlogica zegt dat een warmer klimaat meer verdamping zal veroorzaken. Die verdamping leidt weer tot meer neerslag.

Droogte is niet alleen een kwestie van neerslag, maar van de verhouding tussen neerslag en verdamping op een bepaalde plek. Dus in theorie zou het kunnen kloppen dat opwarming in zijn algemeenheid leidt tot verdroging. Om dat te checken kan je historische feiten onderzoeken.

In het vroege warmere Holoceen bestond er het Megachadmeer (http://uk.geocities.com/morris.drake...m/megachad.htm). Het was ruim 200 x zo omvangrijk als het huidige meer. De oorzaak voor dat Megachadmeer was de uitbreiding van de moessonregens door de opwarming van de Sahara. Er bestond zo'n 8000 jaar geleden een zogenoemde groene Sahara.

Het is slechts een voorbeeld van een nuance op het beeld van toenemende verdroging door de klimaatopwarming. Graag verneem ik nog meer voorbeelden.

patrickve 10 augustus 2009 14:50

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4268621)
Een van de gevaren waar de IPCC-rapporten voor waarschuwen is die van toenemende droogtes. "Toenemende weersextremen, zoals langdurige droogte vergroten wereldwijd de kans op overlast en schade" (http://www.knmi.nl/cms/content/10473...lijk_zichtbaar ).

Ik heb daar mijn twijfels over. Natuurlijk bestaat er een kans dat plekken droger zullen worden. Maar kan dat worden veralgemeniseerd naar globaal niveau? Boerenlogica zegt dat een warmer klimaat meer verdamping zal veroorzaken. Die verdamping leidt weer tot meer neerslag.

Ik denk dat dat heel moeilijk te voorspellen is, in de ene richting zowel als in de andere. Het is pas wanneer je een echt betrouwbaar klimaatsmodel hebt dat je zulke dingen eventueel met enige zekerheid kan voorzien.

Wat de waarnemingen in het verleden betreft, al die dingen hebben zovele oorzaken dat het moeilijk is om er een uit te pikken en als duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Indien men een klimaatsmodel zou hebben, waar men de evolutie uit het verleden betrouwbaar zou mee kunnen "voorspellen", en dat dan vergelijken met metingen, en het klopt allemaal, dan zou ik vertrouwen beginnen te krijgen in dat klimaatsmodel (op voorwaarde natuurlijk dat het niet is "getuned" op diezelfde gegevens, he). Dan zou ik ook de voorspellingen, niet alleen van temperatuur, maar van alle andere klimaatsparameters zoals gemiddelde neerslag en zo, wel beginnen te geloven.

Ik denk dat men voorlopig nog relatief ruwe modellen heeft. In welke mate die de "hoofdevolutie" te pakken hebben of niet, is denk ik nog open tot debat.

Het is natuurlijk niet omdat men iets niet met zekerheid kan voorzien, dat het tegendeel waar is, he. Maar ik denk dat het redelijk vroeg is om uitspraken te doen over droogtes en zo.

Enfin, ik ben geen specialist.

Sjaax 14 augustus 2009 20:02

Ik twijfel dus aan de eenzijdig negatieve gevolgen van de klimaatopwarming. Daarvoor heb ik ook ondersteuning gevonden:

Citaat:

Washington, August 2 (ANI): Scientists are now seeing signals that the Sahara desert and surrounding regions are greening due to increasing rainfall, all thanks to the rising temperatures due to climate change.
Lees verder op: http://www.thaindian.com/newsportal/...100226415.html

patrickve 14 augustus 2009 21:21

Jaaaa, zeg. Als 't nu al gaat regenen in de Sahara! En we gingen daar die zonnecentrales neerpoten! Wat nu ?

Micele 14 augustus 2009 21:50

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4276367)
Ik twijfel dus aan de eenzijdig negatieve gevolgen van de klimaatopwarming. Daarvoor heb ik ook ondersteuning gevonden:

Lees verder op: http://www.thaindian.com/newsportal/...100226415.html

Citaat:

http://www.thaindian.com/newsportal/...100226415.html
...The green shoots of recovery are showing up on satellite images of regions including the Sahel, a semi-desert zone bordering the Sahara to the south that stretches some 2,400 miles (3,860 kilometers). Images taken between 1982 and 2002 revealed extensive regreening throughout the Sahel, according to a new study in the journal Biogeosciences. The study suggests huge increases in vegetation in areas including central Chad and western Sudan. The transition may be occurring because hotter air has more capacity to hold moisture, which in turn creates more rain, according to Martin Claussen of the Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg, Germany. The water-holding capacity of the air is the main driving force,” Claussen said....
Hier de regenval in de Sahel-strook grafisch:
http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20080701163357
lijkt wat op een sinusoïde die nu weer over het gemiddelde van verleden eeuw lijkt te gaan, en naar een top in 2020 gaat of nog hoger ? Zou zeer posititief zijn...

Citaat:

http://de.wikipedia.org/wiki/Sahelzone#Klima
In den 1970er und frühen 1980er Jahren fielen diese Werte, sodass sich die Sahara immer weiter in Richtung Sahel ausbreitete (siehe Desertifikation). Mitte der 80er drehte sich dieser Trend, seitdem nehmen die Niederschlagsmengen zu. Im Vergleich zu 1980 ist die Sahelzone heute deutlich grüner.[3]

Citaat:

[3] http://www.sciencedirect.com/science...d4458041215f87
aCentre for Environmental Studies, Lund University, P.O. Box 170, S-221 00 Lund, Sweden

bDepartment of Physical Geography and Ecosystem Analysis, Lund University, Solvegatan 12, S-223 62 Lund, Sweden

Available online 4 May 2005.

Abstract
For the last four decades there has been sustained scientific interest in contemporary environmental change in the Sahel (the southern fringe of the Sahara). It suffered several devastating droughts and famines between the late 1960s and early 1990s. Speculation about the climatology of these droughts is unresolved, as is speculation about the effects of land clearance on rainfall and about land degradation in this zone. However, recent findings suggest a consistent trend of increasing vegetation greenness in much of the region. Increasing rainfall over the last few years is certainly one reason, but does not fully explain the change. Other factors, such as land use change and migration, may also contribute. This study investigates the nature of a secular vegetation trend across the Sahel and discusses several potential causative factors.

Citaat:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sahel_(landstreek)
...
Voorts heeft de Sahel-regio vermoedelijk te lijden van Global dimming, die het gevolg is van vervuiling van de atmosfeer door uitstoot van afvalstoffen. Regendruppels vormen zich in de atmosfeer door zich te klampen aan zwevende deeltjes, tot ze zo zwaar worden dat ze naar beneden van als regen. Door vervuiling zijn er meer deeltjes in de atmosfeer, waardoor er meer druppels gevormd kunnen worden. Meer zwevende druppels betekent dat er meer licht van de zon gereflecteerd worden, terug de ruimte in. Er zijn echter mensen die beweren dat dit alles een natuurlijk proces is, en zich in het verleden op andere plaatsen op de aarde ook heeft voorgedaan. Aangezien de Sahel op, of dicht bij de evenaar ligt, kunnen zich extreme temperaturen voor doen. De wetenschappelijke kennis wat betreft klimaat is op dit moment onvoldoende om goede conclusies te trekken.
Tja,... afwachten zeker ?

Sjaax 22 augustus 2009 20:35

Ik heb ook wat voor Australië gevonden:
Citaat:

Consequently the early Holocene must be considered as the Holocene Thermal Maximum. High summer temperatures combined with evidence for high summer rainfall suggests greater penetration of the tropical monsoon into southern Australia and a southward shift of the westerly wind belt system.
Bron: http://adsabs.harvard.edu/abs/2005AGUFMPP42B..01K

The future shines bright with lots of rainfall!

Sjaax 20 november 2009 08:55

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door patrickve (Bericht 4452387)
Ik weet het niet precies, maar je zou inderdaad verwachten dat extra CO2 enkel maar plantengroei zou stimuleren, hierbij waarschijnlijk ook de samenstelling van de flora veranderen (omdat de competitie via fotosynthese tussen planten anders gaat worden, gaan sommige soorten dus voordelen en andere nadelen ondervinden).

Het is niet dat "de wereld omzeep gaat", ik denk dat de "catastrofe" eerder gewoon "verandering" is, en snelle verandering is inderdaad een catastrofe voor maatschappijen die ingewikkeld en delikaat in elkaar zitten, met geografische begrenzingen en met economieen die afhangen van het "regelmatig" werken van de natuur. Voor een stelletje nomadische oermensen zou een klimaatsverandering veel minder een probleem stellen: die moeten dan gewoon maar migreren naar gebieden die hen het beste passen.

Maar uw champagnestreek is wel om zeep als het klimaat daar wat verandert, en DAT is de catastrofe, want champagne uit Zweden is geen echte champagne.

Behalve de catastrofale verdwijning van champagne uit Champagne denk ik dat de catastrofes zullen meevallen. Als nomadische oermensen snelle klimaatveranderingen konden overleven, dan moet het zeker mogelijk zijn in onze hoogtechnologisch ontwikkelde maatschappij.

Dat een warme periode biologisch gunstig is, is waarschijnlijk. Denk bijvoorbeeld aan het Krijt. In die periode kwamen belangrijke groepen eencelligen op. Ze zorgden voor de afzetting van het krijtgesteente. Ze gedijden bijzonder goed dankzij het warme klimaat.

abou Anis 20 november 2009 09:18

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4268621)
Een van de gevaren waar de IPCC-rapporten voor waarschuwen is die van toenemende droogtes. "Toenemende weersextremen, zoals langdurige droogte vergroten wereldwijd de kans op overlast en schade" (http://www.knmi.nl/cms/content/10473...lijk_zichtbaar ).

Ik heb daar mijn twijfels over. Natuurlijk bestaat er een kans dat plekken droger zullen worden. Maar kan dat worden veralgemeniseerd naar globaal niveau? Boerenlogica zegt dat een warmer klimaat meer verdamping zal veroorzaken. Die verdamping leidt weer tot meer neerslag.

Droogte is niet alleen een kwestie van neerslag, maar van de verhouding tussen neerslag en verdamping op een bepaalde plek. Dus in theorie zou het kunnen kloppen dat opwarming in zijn algemeenheid leidt tot verdroging. Om dat te checken kan je historische feiten onderzoeken.

In het vroege warmere Holoceen bestond er het Megachadmeer (http://uk.geocities.com/morris.drake...m/megachad.htm). Het was ruim 200 x zo omvangrijk als het huidige meer. De oorzaak voor dat Megachadmeer was de uitbreiding van de moessonregens door de opwarming van de Sahara. Er bestond zo'n 8000 jaar geleden een zogenoemde groene Sahara.

Het is slechts een voorbeeld van een nuance op het beeld van toenemende verdroging door de klimaatopwarming. Graag verneem ik nog meer voorbeelden.

Boerenlogica wordt weleens overschat.

Sjaax 19 januari 2010 16:32

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4276367)
Ik twijfel dus aan de eenzijdig negatieve gevolgen van de klimaatopwarming. Daarvoor heb ik ook ondersteuning gevonden:


Lees verder op: http://www.thaindian.com/newsportal/...100226415.html

Zomaar een berichtje:
Citaat:

Het aantal doden door de zware regenval in Saudi-Arabië is opgelopen tot zeker honderd. De meeste doden vielen in de kustplaats Djedda. Volgens reddingswerkers worden nog tientallen mensen vermist. In een groot deel van de stad viel de stroom uit en de snelweg naar Mekka werd gesloten.
Bron: http://nos.nl/artikel/100262-zeker-1...udiarabie.html

Pieke 19 januari 2010 16:37

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4452426)
Behalve de catastrofale verdwijning van champagne uit Champagne denk ik dat de catastrofes zullen meevallen. Als nomadische oermensen snelle klimaatveranderingen konden overleven, dan moet het zeker mogelijk zijn in onze hoogtechnologisch ontwikkelde maatschappij.

net het nomadisch karakter speelde in hun voordeel, net zoals onze hoogtechnologische in ons nadeel speelt.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4452426)
Dat een warme periode biologisch gunstig is, is waarschijnlijk. Denk bijvoorbeeld aan het Krijt. In die periode kwamen belangrijke groepen eencelligen op. Ze zorgden voor de afzetting van het krijtgesteente. Ze gedijden bijzonder goed dankzij het warme klimaat.

wij zijn geen eencelligen

FerdiEgb 24 januari 2010 10:56

Ook inzake het mogelijk optreden van meer extreme weersomstandigheden heeft het IPCC boter op het hoofd: door slechts een deel van een rapport te presenteren misleidt ze de lezers. Zie:
http://www.timesonline.co.uk/tol/new...cle7000063.ece

kelt 24 januari 2010 11:05

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax (Bericht 4290755)
Ik heb ook wat voor Australië gevonden:
Bron: http://adsabs.harvard.edu/abs/2005AGUFMPP42B..01K

The future shines bright with lots of rainfall!

In het schitterende boek "De eerste mens",vertaald uit het Engels,worden de archeologische sporen van Homo Sapiens in Australie besproken in een apart hoofdstuk.Het is het verhaal van opschuivende droogte/gematigde zones.)...Door de geologische omstandigheden van Australie,en mogelijk ook doordat er daar nooit "grootse" culturen waren(met bijhorende volksverhuizingen ,oorlogen en -vernietigingen ) is de ondergrond van het continent perfect om "natuurlijke" verspreidingspatronen vast te stellen....het was enkel "de natuur" die bepaalde waar de mens zich vestigde en voor hoelang.Onrechtstreeks haalt men het "klimaat" daar uit de grond...


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:27.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be