Geert C |
11 september 2009 20:34 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jazeker
(Bericht 4329770)
Ik volg nu reeds waar je het vandaan haalt. Waarvoor dank.
|
Graag gedaan. :hug:
Citaat:
Ik vrees echter dat je positie in deze niet de mijne is (want je negatieve smiley doet me twijfelen of je het goed of slecht vindt), al mag ik hopen dat dat wel zo is. Ikzelf zie vrijheid van godsdienstbeleving als iets dat maakt dat je privé doet wat je wil zolang je binnen het wettelijke kader blijft, maar ook dat de overheid mag eisen dat alles wat ze subsidies geeft enkele regels qua secularisme aan de dag legt en zorgt voor een maatschappij waarin religie in het hoofd zit en niet in het straatbeeld.
|
Tuurlijk, de overheid mag vanzelfsprekend bepaalde eisen en regels opleggen aan de erkende erediensten (maar ook aan de niet-erkende) en hun gesubsidieerde voormalige zuilen. Ik hou echter vast aan dat wat er in het Europees mensenrechtenverdrag staat: "Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen, zowel in het openbaar als privé zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uitdrukking te brengen in erediensten, in onderricht, in praktische toepassing ervan en in het onderhouden van geboden en voorschriften."
De idee dat religieuze opvattingen, in tegenstelling tot alle andere (politieke, ideologische, filosofische,...) opvattingen, uitsluitend tot de privésfeer behoren aanvaard ik niet en zal ik waarschijnlijk ook nooit aanvaarden. Zij hebben evenveel "recht" - daar zij evengoed uit de vrijheid van meningsuiting als uit de vrijheid van godsdienst voortvloeien - op een plaatsje in de publieke sfeer als andere opvattingen, en daar moeten we op een volwassen manier mee kunnen omgaan. Het is dikwijls bij dat laatste dat het schort, bij de manier waarop we daarmee omgaan.
Laat het duidelijk zijn: voor mij staat de vrijheid van godsdienst niet boven alle andere grondrechten en -vrijheden (het onderscheid tussen een Talaoui en ik), maar zij staat er evenmin onder. Ik ben van mening dat zij op gelijke hoogte staat. :-)
Citaat:
Voor je me vat om die laatste regel: ik heb in het verleden vaak gepleit voor het behoud van bijna niet meer gebruikte kerkgebouwen. Niet omwille van hun religieuze betekenis maar vaak omdat het gewoon cultureel erfgoed is, waar ik als agnost ook steeds van kan genieten. Dat laatste trouwens steeds met respect voor de eventueel aanwezige gelovigen door bij bezoek buiten een viering steeds te fluisteren tegen mijn metgezel(len) en zeker geen foto's te nemen tenzij er niemand zit.
|
Bwa, eigenlijk zijn niet alle kerkgebouwen echt waardevol erfgoed. :?
|