Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Flippend Rund
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jozef Ostyn
En zolang de Arabische wereld gedomineerd blijft door potentaten die haat prediken en elke modernisering en democratisering tegenwerken zal er daar een vruchtbare voedingsbodem blijven voor dit soort extremisme.
|
U verwart 2 groepen. Er zijn enerzijds de potentaten die modernisering en democratisering tegenwerken. Maar die prediken geen haat tegen het Westen. Die houden het rijke Westen maar al te graag te vriend, en daar boeren ze zelf zeer goed bij. De haat wordt gepredikt door de mullahs in de straat.
|
de man in de straat beseft dat zijn leiders zetmannen van het rijke Westen zijn ofwel leggen diezelfde leiders al dan niet via de mullahs de schuld van alle ellende bij datzelfde perfide Westen.
AQrmoede en godsdient zijn sowieso een gevaarlijke mix.
Compleet ernaast zitten ze imo niet, dictators hebben altijd in onze buitenland-politiek gepast. Een pak makkelijker om lange-termijn-deals mee te sluiten dan een om de zoveel jaar veranderende democratische regering en in elk geval wat minder volk om af te kopen :wink:
In Iran waren ze "onze" sjah beu en haalden ze ayatollah Khomeini weer in huis. Die was niet volgzaam genoeg en daarom werd het hele land zo lang geboycot, de Amerikaanse gijzelaars zijn daarin slechts details.
Dat "democratie" van geen tel is bij handelsrelaties leert de recente Zuid-Amerikaanse geschiedenis ons maar al te duidelijk. In Arabië is het allemaal wat minder obvious, maar dezelfde mechanismen en lepe truuks worden ook daar toegepast.
De chef van Egypte is een pak vriendelijker voor Israel, toevallig toch dat datzelfde regime 2e grootste steuntrekker is van Amerikaans geld (na Israel)? Musharraf in Pakistan is een generaal, geen president, enzovoort, enzoverder...
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Flippend Rund
Citaat:
Daarom is het zo belangrijk dat de Amerikanen erin slagen om in Irak een pluralistisch, open en zo democratisch mogelijke staat te vestigen.
|
Een volk heeft de leiders dat het verdient. Als Irak rijp was voor democratie, dan had Irak zichzelf wel bevrijd van Saddam.
|
Enige wat de Amerikanen kunnen proberen in positieve zin is een kader aanbieden waarbinnen een democratisch regime te Irak mogelijk is.
Ik hoop met u mee dat hen dat lukt, maar dat vestigen van die "pluralistisch, open en zo democratisch mogelijke staat" hangt natuurlijk van de Irakezen zelf af. Marionettenregeringen hun versheidsdatum verstrijkt het moment dat de buitenlandse soldaten vertrekken, om waarschijnlijk prompt ingeruild te worden voor een kliek die bevriend is met buurman Iran.
Imo kan je Irak niet los van Iran beschouwen, mijn grootste bezwaar blijft dat de eerdere interne roep om hervormingen in Teheran finaal verloren is gegaan doordat er plots een dikke honderdduizend gewapende Amerikanen naast de deur (van 2 kanten, A'stan zitten ze ook nog steeds) kwamen logeren...
Door hun optreden heel de Iraakse bevolking tegen zich in het harnas jagen is een iets minder rooskleurige optie, me dunkt zijn de Amerikanen daar bij momenten beter in :?
Tuurlijk loopt dat ook weer uit de hand eens de gemeenschappelijke vijand vertrokken is.