Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door voicelesscharlie
(Bericht 4391073)
Strik gezien is dat geld op de bank eigenlijk GEEN geld maar een LENING dat je aan de bank geeft.
|
De bank gebruikt dat geld als een lening maar de spaarder leent het niet bewust uit. Je kunt immers je geld ten alle tijde terugkrijgen, zowel zicht- als spaarrekening. De banken geven de spaarders dus de valse indruk dat hun geld direct beschikbaar is, wat niet klopt, want ze hebben het uitgeleend, dus ze geven je dan eigenlijk het geld van een andere spaarder 'terug'. Zo wordt de directe opvraagbaarheid geinsinueerd.
Als natuurlijk teveel mensen tegelijk dat doen dan is er geen geld van een andere spaarder meer, komen ze onder de fractie van de fractionele reserve, en zijn ze 'ontdekt'.
Dat is ook waarom overheden en hun instanties uit alle macht pogen bankruns te voorkomen, door bankkantoren te sluiten, door aandelen te schorsen, door zelfs de hele beurs te sluiten, alzo verhinderende dat de bankbedienden aan hun loket tegen de klanten moeten zeggen dat hun geld er niet meer is.
Dat is ook waarom hier in de EU hun centrale bank-instantie (de ECB) zelf een groot volume cash overnam van de banken, in een snelle operatie over één dag, net voor het weekend dat het IMF waarschuwde voor 'totale financiële meltdown'.
Dus de spaarders (vanuit hun standpunt dan) hebben niet de intentie om hun geld uit te lenen, en de banken wekken de valse indruk dat ze dat geld veilig stockeren en risicoloos is.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door voicelesscharlie
(Bericht 4391073)
Geld is koopkracht.
Wat is koopkracht?
Het vertrouwen dat je met een geschreven dokument iets kan kopen.
wat is kopen?
Kopen is ruilen van goederen voor geld,een girale lening of een geschreven(gedrukte) lening.
Echt geld heeft een tegenwaarde in goud.
Dat bestaat niet meer.
|
Het is eigenlijk 'breder' dan goud. Het intrinsiek waardeloze product geld 'vertegenwoordigt' producten met wèl intrinsieke waarde, waarvan goud er één is. Het huidige papiergeld, de munten uit metalen met kleine waarde en het elektronische geld zijn modernere betaalmiddelen die het oude betaalmiddel goud vervangen omdat ze handiger zijn.
Geld hoeft dus geen tegenwaarde in goud om 'echt' te zijn. Wat telt is dat de waarde die mensen hechten aan een hoeveelheid geld, klopt.
Goud is wel handig als een soort van onderpand, een kilo goud is een kilo goud, er valt niet mee te foefelen. En deze onderpand-vereiste vormt dan een rem op de creatie van geld door banken en overheden (trouwens ook de ware reden waarom die de goudstandaard hebben verlaten).
Als je 10 koeien kweekt en inruilt met de beenhouwerij voor een stapeltje bankbriefjes, dan verwacht je dat je met dat stapeltje briefjes iets kan kopen dat dezelfde prestatie nodig had om gemaakt te worden. Anders gezegd, een prestatie die evenredig is met de tijd, moeite en inventiviteit die je nam om die koeien groot te brengen. D�*t is 'waarde' en dat is 'koopkracht'. Het moderne geld is geen koopkracht maar -zou- een representatie van koopkracht moeten zijn.
Als iedereen zich vanaf vandaag in zijn zetel zet en consumeert zonder prestatie dan zal vanaf het moment dat de winkelschappen leeg raken die representatie van waarde 0 worden.
Dat is ook wat heeft plaatsgevonden, met de huidige crisis tot gevolg. Als de banken onder de fractie van de fractionele reserve raken dan betekent dat meer dan ongeveer 92% van de gerepresenteerde waarde er macro-economisch-gezien niet meer is. Anders gezegd: als de mensen dat geld zou willen inruilen tegen de veronderstelde gerepresenteerde waarde dan schieten de prijzen omhoog, omdat die waarde niet te koop staat. De mensen die die triljarden euro's geld leenden hebben het immers niet terugbetaald, wat impliceert dat ze de corresponderende economische prestatie (zoals die 10 koeien kweken) niet geleverd hebben. De eersten 8% die kopen halen de winkelschappen leeg, de rest ontdekt dat het geld waarvoor hij prestatie leverde, waardeloos is.
"Echt" geld heeft dus een tegenwaarde door prestatie, en goud is maar één voorbeeld daarvan, daar het ontginnen, wegens de relatieve zeldzaamheid en onbereikbaarheid, een redelijk serieuze prestatie vereist. Als U uw 'Echt geld heeft...'-zin zo bedoelde dan kunt U dit beschouwen als de brede economische kijk erop (prestatie->eigenaar->bank->lener->prestatie en omgekeerde pijltjes) en een "puntjes op de i zetten".