Op 25 mei kwam de districtsraad van Hoboken bijeen. Op de agenda stond de goedkeuring van de begrotingswijziging. Het minderheidsbestuur van sp.a, Open Vld, CD&V en N-VA heeft slechts 9 van de 21 zetels. Om de jaarlijkse begroting en tussentijdse begrotingswijziging goedgekeurd te krijgen heeft het bestuur in Hoboken telkens de twee stemmen van de PVDA+ nodig. Deze keer werd echter de hulp ingeroepen van Vlaams Belang.
De Antwerpse districten staan in voor de groenvoorziening en het groenonderhoud in hun district. Het personeel wordt geleverd door de stad. Maar de stad schiet al jaren tekort. Hoboken wordt als groenste district onderbemand qua groenarbeiders. Vroeger had Hoboken 34 mensen voor het onderhoud van parken, bermen en plantsoenen. Nu tellen we er nauwelijks nog 16. Natuurlijk krijgen die mensen het werk niet naar behoren gedaan. Dus besliste het district om een privéfirma in te huren. Bij de opstelling van de jaarlijkse begroting had de schepen van Begroting Kristof Waterschoot (CD&V) reeds 70.000 euro opzijgezet om het openbaar groen te laten onderhouden door privéaannemers. Bij de begrotingswijziging zou daar nog eens 46.000 euro bovenop komen.
“Op de commissiezitting van maart 2010, waar de begroting publiek met alle partijen werd besproken, had de PVDA+ reeds duidelijk gesteld dat het optrekken van het bedrag voor groenonderhoud door privéaannemers met nog eens 46.000 euro bovenop de reeds uitgegeven 70.000 euro niet kon. We kunnen niet goedkeuren dat de stad Antwerpen verdoken personeelskosten doorsluist naar de districten, die sowieso al een veel te klein budget krijgen,” zegt Mie Branders, districtsraadslid voor de PVDA+.
Erica De Meyer, eveneens districtsraadslid voor de PVDA+ in Hoboken preciseert: “Hoboken beschikt over een budget van nauwelijks 800.000 euro voor de gewone begroting. Daarvan zou meer dan 116.000 euro (70.000 + 46.000), of een zevende van het totale budget, moeten uitgegeven worden omdat de stad wil besparen op het personeel door de factuur door te schuiven naar de districten. Dat is onaanvaardbaar. Dat geld kan beter aangewend om het Hobokense verenigingsleven te steunen.” Op de districtsraad van 25 mei lag de begrotingswijziging 2010 voor ter stemming. Mie Branders: “Wie gedacht had dat het districtscollege rekening zou houden met onze opmerkingen is er aan voor de moeite. Schepen Kristof Waterschoot (CD&V), gesteund door Open Vld en N-VA, had het op een akkoordje gegooid met het Vlaams Belang. Na een symbolische act rond de herinvoering van de 11 juliviering voor een bedrag van 4.000 euro, werd de begroting goedgekeurd met steun van het Vlaams Belang. Het is de eerste maal dat het Vlaams Belang een ja-stem geeft bij een begrotingsstemming. Hier wordt het cordon sanitaire doorbroken door een mandataris van de CD&V, Kristof Waterschoot. Deze man staat ook deze keer op de lijst voor de verkiezingen. En wel als eerste opvolger voor de Kamerlijst van de CD&V in Antwerpen.”
Sp.a-Hoboken was op de hoogte van het akkoord. Bepaalde Hobokense partijleden van de sp.a hadden de dagen voordien bij de belangrijkste sp.a-verantwoordelijken van de stad aangeklopt om dit nog te verhinderen. Maar tevergeefs. “De bezuinigingen op personeel gaan voor op het handhaven van het cordon sanitaire. Toegeven aan de redelijke eisen van de PVDA+ kan zeker niet. De vorige maanden hadden we al verschillende aanvaringen met Johan Felix, de sp.a-burgemeester van Hoboken, rond de groenvoorzieningen. Hij besliste – zonder enig overleg met de betrokkenen – om in vijf wijken alle hagen en struiken te rooien en te vervangen door gras dat minder onderhoud vraagt. De buurtbewoners uit de wijk Kleine Heide, Oudstrijderslaan en Polderstad konden hun ogen niet geloven. Dankzij de snelle interventie van de PVDA-leden, konden in de Gaspar Verreyckenlaan nog net op de valreep vijf rozenperkjes gered worden. Voor de andere wijken was het te laat, de struiken en hagen zijn weg,” stelt Mie Branders.
De PVDA+ eist dat CD&V, Open Vld, N-VA en sp.a het cordon sanitaire respecteren. De PVDA+ eist dat er een einde komt aan de afbouw van het stadspersoneel en de voortschrijdende privatisering van de stadsdiensten te Antwerpen.
Bron:
politics.be