Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Milieu (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=168)
-   -   agro-ecologie beter dan intensieve landbouw (https://forum.politics.be/showthread.php?t=141587)

Deepeco 14 juli 2010 18:33

agro-ecologie beter dan intensieve landbouw
 
Goed nieuws: http://www.permaculture.org.uk/news/...rming-20100624
Volgens de VN is agro-ecologie belangrijk, niet enkel voor hhet milieu, maar ook voor de boeren en de voedselzekerheid. En dat laatste is goed nieuws, in een wereld met stijgende bevolking.
Dus we moeten afstappen van het oude model van de zogenaamde groene revolutie. Pesticiden en kunstmest vernietigen het bodemleven. Dat is niet goed voor de biodiversiteit en de ecologische veerkracht van de bodem. Dat wordt een vicieuze cirkel: we maken onze teelaarde kapot met die landbouwchemicalien, en om dat te verhelpen hebben we steeds meer chemicaliën nodig.
Agro-ecologie is een beter alternatief: niet enkel biologische landbouw, maar ook permacultuur, agroforestry, forest gardening, system of rice intensification e.d.

C2C 14 juli 2010 19:03

Dat is recent in twijfel getrokken:

Green Revolution's diet of big carbon savings
http://www.bbc.co.uk/news/10314458

Het hangt er ook een beetje vanaf over welke regio je spreekt. Rijke landen kunnen investeren in nieuwe vormen van landbouw, maar arme landen doen er beter aan onmiddellijk de klassieke elementen van de Groene Revolutie toe te passen. Eens ze dan voedselzeker zijn en hun economie opbloeit, kunnen ook zij naar meer "duurzame" landbouw overstappen.

Zomaar zeggen dat "agro-ecologische" vormen van landbouw "beter" zijn, is een beetje een onwetenschappelijke veralgemening. (Trouwens de term "agro-ecologie" heeft niks met landbouwtechnieken te maken; dat verwijst naar een discipline die de randvoorwaarden voor landbouw bestudeert.)

C2C 14 juli 2010 19:04

Ik zit eerder op de lijn van Louise Fresco. De FAO is nogal gepolitiseerd.

Deepeco 14 juli 2010 20:36

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door C2C (Bericht 4869744)
Dat is recent in twijfel getrokken:

Green Revolution's diet of big carbon savings
http://www.bbc.co.uk/news/10314458

Dat las ik ook in de media:

Citaat:

Uit een onderzoeksrapport van Steven Davis van het Carnegie Instituut in Californië blijkt dat de opbrengstverbetering door de intensieve landbouw er tevens voor zorgde dat de atmosfeer van een hele boel methaangas en koolstofdioxide is bespaard gebleven.

De groene revolutie hield onder meer de ontwikkeling in van nieuwe tarwerassen met een hogere opbrengst en betere ziekteresistentie. In combinatie met een veralgemeend gebruik van kunstmest, herbiciden en insecticiden zorgde het ervoor dat tussen 1960 en 1990 de voedselproductie wereldwijd meer dan verdubbelde.

Davis berekende hoeveel broeikasgassen de voorbije halve eeuw zouden zijn uitgestoten als de groene revolutie niet had plaatsgevonden en kwam tot de vaststelling dat de intensivering van de landbouw het equivalent van 600 miljard ton CO2 uit de atmosfeer hielp houden. Dit is ruwweg een derde van alle tussen 1850 en 2005 door de mens uitgestoten broeikasgassen. Volgens Davis rekenen zijn onderzoeksresultaten af met het idee “dat de grootschalige landbouw met zijn intensief gebruik van fossiele brandstoffen oneindig veel slechter is dan de ouderwetse manier van boeren“. Davis berekende met Jennifer Burney en David Lobell van Stanford University het netto-effect van de landbouwrevolutie op de broeikasgasuitstoot in de periode tussen 1961 en 2005. Ze stelden vast dat de moderne landbouw, hoewel hij meer energie vraagt en meer broeikasgas uitstoot per eenheid gewonnen voedsel, resulteert in een meeropbrengst van 135 procent. De groene revolutie zorgde er op die manier voor dat minder bos moest worden gekapt om de groeiende wereldbevolking te voeden.

Milieuactivisten claimen dat intensieve landbouw de uitstoot van broeikasgassen heeft versterkt. “Dat klopt“, zegt Davis, “maar wij tonen aan dat de directe uitstoot ruimschoots wordt gecompenseerd door de indirecte uitstoot die wordt vermeden door geen bos te moeten kappen of branden“. Anderhalf miljard hectare natuur, een gebied groter dan de Verenigde Staten, kon zo gevrijwaard worden.

In het wetenschapsmagazine New Scientist betwist David Pimentel van de Cornell University in New York sommige conclusies van Davis. Hij verwijst naar een eigen experiment dat heeft aangetoond dat biologisch geproduceerde maïs en soja even grote oogsten opleveren als de geïndustrialiseerde teelt, maar dertig procent minder fossiele energie vereisen, terwijl tegelijk de koolstofopslag in de bodem verdubbelt.

(Bron: Vilt 16/06/2010)
Lees het laatste stukje, over Pimentel.

En het gaat hier over biolandbouw, niet over permacultuur, agroforestry en forestv gardens. Die laatsten zijn waarschijnlijk nog beter dan bio.

Citaat:

Het hangt er ook een beetje vanaf over welke regio je spreekt. Rijke landen kunnen investeren in nieuwe vormen van landbouw, maar arme landen doen er beter aan onmiddellijk de klassieke elementen van de Groene Revolutie toe te passen.
nee, helemaal niet; integendeel. Daardoor vernietig je de bodem (teelaarde) in die arme landen, en maak ze ze afhankelijk van dure pesticiden en kunstmest. bovendien worden die agrochemicalien gemaakt van schaarser en duurder wordende fossiele brandstoffen...
Het is beter dat het rijke noorden de arme landen meteen helpt met de ontwikkeling van egro-ecology. Een beetje "leap frogging" voor die arme landen. Vergelijk het met de energiebronnen: het is beter dat het noorden het zuiden helpt met hernieuwbare energie, dan dat men in het zuiden steenkoolcentrales gaat bijbouwen.

Citaat:

Eens ze dan voedselzeker zijn en hun economie opbloeit, kunnen ook zij naar meer "duurzame" landbouw overstappen.
het punt is nu net dat agro-ecology meer voedselzekerheid biedt. Ook op langere termijn, want de boeren worden minder afhankelijk van agrochemicalieen en de bodem wordt niet vernietigd.

Citaat:

Zomaar zeggen dat "agro-ecologische" vormen van landbouw "beter" zijn, is een beetje een onwetenschappelijke veralgemening. (Trouwens de term "agro-ecologie" heeft niks met landbouwtechnieken te maken; dat verwijst naar een discipline die de randvoorwaarden voor landbouw bestudeert.)
ik dacht dat die term verwees naar bepaalde praktijken van landbouw, zoals agroforestry enzo.

C2C 14 juli 2010 23:34

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
Lees het laatste stukje, over Pimentel.

Nee, dat doe ik niet. Pimentel heeft geen greintje geloofwaardigheid meer (ook niet bij het gros van energie en klimaatwetenschappers). Diens artikels zijn allemaal te verwrongen. Hij heeft in het verleden goede dingen geschreven, maar vandaag is hij te eenzijdig en te politiek.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
En het gaat hier over biolandbouw, niet over permacultuur, agroforestry en forestv gardens. Die laatsten zijn waarschijnlijk nog beter dan bio.

Wel, voor bio-landbouw weten we tenminste dat de soms aangehaalde argumenten (beter voor milieu), niet opgaan.

Voor de andere vormen van landbouw bestaan er te weinig wetenschappelijke studies om daarover een gegrond oordeel te vellen.

Je vindt toch ook dat we wetenschappelijke principes moeten toepassen in dit soort debat? Zoja, dan kunnen we dus geen oordeel vellen.

Zoals gezegd: de FAO is zeer goed en belangrijk, maar veel te gepolitiseerd.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
nee, helemaal niet; integendeel. Daardoor vernietig je de bodem (teelaarde) in die arme landen, en maak ze ze afhankelijk van dure pesticiden en kunstmest.

De prioriteit voor die landen is voedselzekerheid op korte termijn. Wanneer dat bereikt is, willen ze misschien wel praten over milieu.

Trouwens, de grond in die landen is al lang vernietigd, precies door een gebrek aan goede gewasopbrengst. Bodemuitputting in Afrika is het resultaat van overgebruik. Met kunstmest kan je dat op korte termijn tegengaan. En da's de prioriteit. Kijk maar naar wat AGRA doet: eerste prioriteit - kunstmest ter beschikking stellen.

Over die afhankelijkheid. Ik zie die landen liever afhankelijk zijn van kunstmest maar wel voedselzekerheid hebben, dan zonder kunstmest afhankelijk te blijven van gesubsidieerde landbouwproducten uit de EU en de VS én dus geen voedselzekerheid hebben.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
bovendien worden die agrochemicalien gemaakt van schaarser en duurder wordende fossiele brandstoffen...

Ja, maar da's vandaag geen probleem. Da's misschien een probleem over 20 of 30 jaar.

Trouwens, je weet wel dat je perfect stikstofhoudende kunstmest kan maken op basis van lucht en hernieuwbare energie. Geen nood aan fossiele brandstof. Kan perfect zonder. En is niet eens zo duur.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
Het is beter dat het rijke noorden de arme landen meteen helpt met de ontwikkeling van egro-ecology.

Nee, want ik hou niet van kolonialisme en imperialisme. De nieuwe agenda die je voorstaat is zuiver "Green Imperialism", zoals dat tegenwoordig heet.

Mijn motto: laat die landen maar zelf kiezen en beslissen. Ze hebben uw hulp niet nodig. Zeker niet wanneer die gepolitiseerd is en geen wetenschappelijke merites heeft.

Het is vooral beter dat het rijke Noorden eerst zelf het voorbeeld geeft.

Afrika is niet de speeltuin voor uw experimenten. Begin dus eerst bij uzelf. Schaf hier maar eerst alle kunstmest en andere chemische inputs af. Veel succes.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
Een beetje "leap frogging" voor die arme landen.

Maar Afrikaanse landen zitten al volop aan organische landbouw te doen! Die zijn al lang voorbij ons "geleapfrogd" (modieuze woordjes zijn dikwijls moeilijk te vervoegen).

Het resultaat van Afrika's organische landbouw: honger, oorlog, armoede en overbevolking.


Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
Vergelijk het met de energiebronnen: het is beter dat het noorden het zuiden helpt met hernieuwbare energie, dan dat men in het zuiden steenkoolcentrales gaat bijbouwen.

Je slaat de bal volledig mis. Het is beter dat het noorden eerst zijn eigen winkel opkuist. Het zuiden zal wel zelf beslissen wat het wil en doet. Men heeft u daar niet nodig.


Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
het punt is nu net dat agro-ecology meer voedselzekerheid biedt.

Enkel op lange termijn. En daar heeft men in Afrika geen belang bij. In Afrika gaat het over de korte termijn. Men heeft daar NU, VANDAAG, STANTE PEDE voedselzekerheid nodig.

En dat bereik je dus niet met wat jij voorstelt (een stikstoffixerende boom vraagt 8 jaar tijd om wat resultaat op te leveren). Dat doe je met klassieke Groene Revolutie-technieken (verbeterde maïs en kunstmest leveren VANDAAG, NU, STANTE PEDE een verviervoudiging van de opbrengst).


Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
Ook op langere termijn, want de boeren worden minder afhankelijk van agrochemicalieen en de bodem wordt niet vernietigd.

Niet "ook" op langere termijn. Het is "enkel" op langere termijn.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Deepeco (Bericht 4869896)
ik dacht dat die term verwees naar bepaalde praktijken van landbouw, zoals agroforestry enzo.

Niet echt. Maar dat kan geen kwaad. Neologismen zijn welkom, zolang ze steekhouden.


Kortom, ik ben akkoord met je streven naar een meer duurzame landbouw. Maar het vraagstuk is veel complexer dan je het voorstelt.

De vraag is: WIE moet WAAR en op WELK MOMENT die transitie maken?

Uw antwoord: arme Afrikanen moeten het niets dat ze hebben in een zeer dure, risicovolle, niks garanderende nieuwe landbouwtechniek investeren.

Mijn antwoord: rijke Europeanen moeten daarin investeren, want gaat het mis, dan is dat geen ramp. Maar gaat het mis bij Afrikanen, dan is de ramp die ze vandaag al kennen nog groter. Nee, zij moeten gewoon snel de Groene Revolutie doormaken. Eens dat gedaan, en is de voedselzekerheid een feit, dan kunnen ook zij experimenteren met complexere, risicovolle technieken.

Zomaar zeggen "da's beter" is een beetje simpel.

Nr.10 15 juli 2010 05:57

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door C2C (Bericht 4870175)
Kijk maar naar wat AGRA doet: eerste prioriteit - kunstmest ter beschikking stellen.

http://www.agra-alliance.org/
AGRA = Alliance for a Green Revolution in Africa

Quote: "AGRA was established in September 2006 with initial support from the Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) and the Rockefeller Foundation (RF). The United Kingdom’s Department for International Development (DFID) joined as a funding partner in 2008."

Met Kofi Annan als voorzitter.
Nu zijn we zeker dat de politiek er voor niets tussen zit.
Als de FAO gepolitiseerd is zal dat wel niet anders zijn voor AGRA zeker.

C2C 15 juli 2010 14:53

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Nr.10 (Bericht 4870305)
http://www.agra-alliance.org/
AGRA = Alliance for a Green Revolution in Africa

Quote: "AGRA was established in September 2006 with initial support from the Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) and the Rockefeller Foundation (RF). The United Kingdom’s Department for International Development (DFID) joined as a funding partner in 2008."

Met Kofi Annan als voorzitter.
Nu zijn we zeker dat de politiek er voor niets tussen zit.
Als de FAO gepolitiseerd is zal dat wel niet anders zijn voor AGRA zeker.

Welja, en ik kies dan toch voor AGRA. Lijkt me gewoon een realistischer aanpak.

Nr.10 15 juli 2010 20:47

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door C2C (Bericht 4871269)
Welja, en ik kies dan toch voor AGRA. Lijkt me gewoon een realistischer aanpak.

AGRA draait op drie donoren:
  • the Rockefeller Foundation
  • the Bill & Melinda Gates Foundation
  • DFID (the UK Department for International Development)
De eerste als oprichters.
Die laatste kwam er pas later bij.
Weerom een instrument dus van het Imperium.
Weerom een organisatie die niet van de Afrikanen zelf komt.

Terzijde: het overgrote deel van de grote filantropen situeert zich in de VS.
Filantropie is er een essentiële dimensie van elitegedrag.
In een land waar geen welvaartsstaat bestaat.

Deepeco 18 juli 2010 00:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door C2C (Bericht 4870175)
Nee, dat doe ik niet. Pimentel heeft geen greintje geloofwaardigheid meer (ook niet bij het gros van energie en klimaatwetenschappers). Diens artikels zijn allemaal te verwrongen. Hij heeft in het verleden goede dingen geschreven, maar vandaag is hij te eenzijdig en te politiek.

ahzo, ik hoorde onlangs net het tegendeel.

Citaat:

Wel, voor bio-landbouw weten we tenminste dat de soms aangehaalde argumenten (beter voor milieu), niet opgaan.
Hmmm. ik denk dat er nog steeds een consensus is (toch zeker binnen de milieubewegingen) dat ze over het algemeen wel beter zijn.

Citaat:

Voor de andere vormen van landbouw bestaan er te weinig wetenschappelijke studies om daarover een gegrond oordeel te vellen.
Ja, maar er zijn er wel erg hoopvolle. s niet helemaal mijn terrein, maar er zijn organisaties zoals Wervel of the permaculture association enzo die daar meer over weten te zeggen.

Citaat:

Nee, want ik hou niet van kolonialisme en imperialisme. De nieuwe agenda die je voorstaat is zuiver "Green Imperialism", zoals dat tegenwoordig heet.
Maar jij zou wel de groene revolutie willen promoten ginder?

Citaat:

Afrika is niet de speeltuin voor uw experimenten. Begin dus eerst bij uzelf. Schaf hier maar eerst alle kunstmest en andere chemische inputs af. Veel succes.
We moeten beiden tegelijk doen. We moeten gewoon alles op alles zetten om milieuvriendelijkere landbouwtechnieken te vinden, en zo snel mogelijk arme landen helpen met het beste wat we nu weten.

Citaat:

Maar Afrikaanse landen zitten al volop aan organische landbouw te doen! Die zijn al lang voorbij ons "geleapfrogd" (modieuze woordjes zijn dikwijls moeilijk te vervoegen).
organisch in de zin van geen pesticiden en kunstmest, ja. Maar er is meer dan dat. Het gaat over welke teelten waar en wanneer. Ze doen er nog geen permacultuur.

Citaat:

Je slaat de bal volledig mis. Het is beter dat het noorden eerst zijn eigen winkel opkuist. Het zuiden zal wel zelf beslissen wat het wil en doet. Men heeft u daar niet nodig.
Ook hier moeten we beiden doen: zowel hier als in arme landen hernieuwbare energiebronnen beschikbaar maken.
Het zuiden wil wel hernieuwbare energiebronnen; ze zijn vragende partij, maar ze zijn te arm om het zelf te doen. Ze zijn te arm omwille van de hebzucht van een aantal mensen, voornamelijk mensen in het rijke noorden, dus wij als rijkere mensen hebben nu onze verantwoordelijkheid om afrika te helpen met die nieuwe technologieën.

zappaesque 19 juli 2010 13:26

Agro-ecologie staat of valt niet met Pimentel
 
Besten, ik ben nieuw op dit forum, ik kwam er toevallig op terecht door een vermelding van "agroforestry". De discussie interesseert me wel.

Over landbouw die de wereld kan voeden is al heel veel gezegd en verschijnt regelmatig vanalles in de pers, maar heel veel daarvan is desinformatie vanuit gevestigde belangen.

Het verhaal rond agro-ecologie hangt niet af van een Pimentel. Als dat zo zou zijn, dan zou je inderdaad kunnen proberen je er met een ad hominem gericht tegen Pimentel vanaf te maken. Gelukkig is er een brede wetenschappelijke basis voor het agro-ecologische verhaal, maar die krijgt nauwelijks media-aandacht (omwille van gevestigde belangen). Kenmerkend voor paradigmashiften is dat zij (en ook in de landbouwsector is dat het geval) te maken hebben met regimewissels en gevestigde belangen. Over die paradigmashifts schreef Wervel onlangs dit artikel (vooral kader onderaan is interessant).

Het IAASTD (International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development) van de VN, goedgekeurd door meer dan 60 landen is nu meer dan 2 jaar gepubliceerd, in omvang vergelijkbaar met het Millenium Ecosystem Assessment, en kreeg praktisch geen media-aandacht in Europa. Je kan je hierbij terecht de vraag stellen over schuldig verzuim bij de gangbare media. Het landbouwestablishment in Europa en de VS kreeg er sterke kritiek in omwille van de éénzijdige focus op kortetermijn en niet op duurzaamheid. Niet dat onderzoekers daar geen interesse voor zouden hebben, maar ze kunnen dat niet met geld van de industrie onderzoeken blijkbaar, en dat zijn nu éénmaal hun voorname broodheren.

Het is maar één van de frequente symptomen van desinformatie wat landbouw betreft. Sommigen doen hun best om daar iets aan te verhelpen, zoals Wervel vzw in dit artikel of een recent en iets scherper bloginitiatief: Gevild: landbouwdesinformatie onder de loep

C2C 20 juli 2010 12:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door zappaesque (Bericht 4877510)
Besten, ik ben nieuw op dit forum, ik kwam er toevallig op terecht door een vermelding van "agroforestry". De discussie interesseert me wel.

Over landbouw die de wereld kan voeden is al heel veel gezegd en verschijnt regelmatig vanalles in de pers, maar heel veel daarvan is desinformatie vanuit gevestigde belangen.

Het verhaal rond agro-ecologie hangt niet af van een Pimentel. Als dat zo zou zijn, dan zou je inderdaad kunnen proberen je er met een ad hominem gericht tegen Pimentel vanaf te maken. Gelukkig is er een brede wetenschappelijke basis voor het agro-ecologische verhaal, maar die krijgt nauwelijks media-aandacht (omwille van gevestigde belangen). Kenmerkend voor paradigmashiften is dat zij (en ook in de landbouwsector is dat het geval) te maken hebben met regimewissels en gevestigde belangen. Over die paradigmashifts schreef Wervel onlangs dit artikel (vooral kader onderaan is interessant).

Het IAASTD (International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development) van de VN, goedgekeurd door meer dan 60 landen is nu meer dan 2 jaar gepubliceerd, in omvang vergelijkbaar met het Millenium Ecosystem Assessment, en kreeg praktisch geen media-aandacht in Europa. Je kan je hierbij terecht de vraag stellen over schuldig verzuim bij de gangbare media. Het landbouwestablishment in Europa en de VS kreeg er sterke kritiek in omwille van de éénzijdige focus op kortetermijn en niet op duurzaamheid. Niet dat onderzoekers daar geen interesse voor zouden hebben, maar ze kunnen dat niet met geld van de industrie onderzoeken blijkbaar, en dat zijn nu éénmaal hun voorname broodheren.

Het is maar één van de frequente symptomen van desinformatie wat landbouw betreft. Sommigen doen hun best om daar iets aan te verhelpen, zoals Wervel vzw in dit artikel of een recent en iets scherper bloginitiatief: Gevild: landbouwdesinformatie onder de loep

Ik ben ten dele akkoord: er is te weinig aandacht voor alternatieve vormen van landbouw.

Maar het échte drama ontgaat je volgens mij. Het échte drama is niet dat er in Europa en Amerika te weinig aandacht wordt aan besteed. Het echte drama is dat men in het Zuiden volop weet dat men duurzaam zou moeten gaan, en men het toch niet doet. Dat is de tragedie die je moet aanzien.

Waar liggen de grootste groeimarkten voor genetisch gemanipuleerd zaaigoed? Inderdaad, in Latijns-Amerika, in Afrika en in Zuid-Oost Azië.

Welke landen investeren miljarden in zéér conventionele modernistische landbouw? Inderdaad: Brazilië, Mozambique, Indonesië, enzovoort.

Tenslotte: waar beleggen alle grote speculanten en snel groeiende staten hun geld? Inderdaad in Afrika, omdat ze daar gigantische plantages en landbouwgebieden willen voor hun eigen voedselzekerheid (zie het voorbeeld van Zuid-Korea dat Madagascar heeft gekocht; of zie China in Congo; of zie Saudi Arabië in Soedan).

D�*t is de ramp. De conventionele landbouw is slechts zijn beginfase ontgroeid, en wordt nu op onwaarschijnlijk snel tempo en grote schaal geïntroduceerd in het Zuiden.

zappaesque 26 juli 2010 12:41

Beste C2C,

door voor AGRA te pleiten zal je dat volgens jou "echte drama" in elk geval niet omkeren, integendeel, juist versnellen.

Door westerse (ondertussen achterhaalde technieken) te bepleiten in het Zuiden, ga je het sociale EN het ecosysteem zeer snel kapotmaken. Rony Swennen (prof. tropische landbouw KULeuven) vestigde daar ook al meerdere malen de aandacht op.

Ten tweede: wie gaat daar momenteel onze moderne landbouwsystemen promoten? Wijzelf, direct of indirect omdat we grootste afnemer zijn van de producten die zij op die manier produceren (soja, palmolie, etc...). Dus als je het hebt over voor eigen huis vegen, dan moet je beseffen dat wij leven op kosten van het Zuiden. Punt uit. Dat we dus beginnen met eens zelfvoorzienend te worden. Dan moeten we onze vleesoverconsumerende levensstijl in vraag stellen, en tjah, dat doet pijn voor sommigen. Toch moet het.

Ik denk liever niet in termen van echte drama's, maar onze "schuld" aan het Zuiden (de gigantische hoeveelheid grond die we ginds nodig hebben nu om onze levensstandaard te kunnen handhaven) is volgens mij dan toch eerder het echte drama dan hetgeen jij als drama ziet.

Bovendien is het idee van kunstmest in de moderne agro-ecologie (die in tegenstelling tot wat je schrijft, ALLES met landbouwtechnieken te maken heeft) volledig achterhaald, stikstoffixerende bacteriën doen dat werk gewoon gratis, maar zij moeten een kans krijgen en dat staat of valt met hoe het landbouwsysteem beheerd wordt. Het is inmiddels achterhaald dat alleen leguminozen in staat zouden zijn met bacteriën samen te werken om stikstof te fixeren. Alle graangewassen kunnen dat eveneens.

Ik denk graag in termen van tekenen van hoop en herstel, en die zijn evengoed een realiteit. Het system of rice intensification (een toepassing van de moderne agro-ecologie) resoneert genoeg met indigene landbouwsystemen overal ter wereld om zich blijkbaar in een recordtempo te verspreiden. En niet via wetenschappelijke instituten, zoals de groene revolutie zich heeft moeten verspreiden, nee, bottom-up. SRI realiseert een verdubbeling van de opbrengst in vergelijking met old school groene revolutie, maar met een halvering of zelfs totale afschaffing van alle dure inputs. Bovendien fixeert deze koolstof, gaat efficiënter om met water, licht etc...Miljoenen boeren die GEZIEN hebben dat het werkt zijn echt niet aan het wachten tot het gangbare (door inputverkopende bedrijven gesponsorde) landbouwestablishment 'bewezen' heeft dat het inderdaad werkt. En het werkt niet na 8 jaar, maar direct. Wat wel zo is, is dat het na 8 jaar beter werkt dan toen men begon. Bij de old school groene revolutie is dat net andersom: als je bodem dood genoeg is, verdwijnt hij langzaam en dalen de opbrengsten.

Kodo Kodo 26 juli 2010 14:03

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door C2C (Bericht 4879548)
D�*t is de ramp. De conventionele landbouw is slechts zijn beginfase ontgroeid, en wordt nu op onwaarschijnlijk snel tempo en grote schaal geïntroduceerd in het Zuiden.

Wat de ramp nog groter maakt: in tropische gebieden is de bodemvruchtbaarheid veel kwetsbaarder. Kunstmest en machinaal ploegen kunnen de structuur ingrijpend veranderen, zodat de vruchtbare laag in rap tempo wegspoelt. Het wordt echte roofbouw, die Afrika als een woestijn dreigt achter te laten.

Marie Van België 19 september 2010 22:58

Wat een raar idee dat men betwijfelt of de natuur na al die tijd zelf niet weet hoe het best een evenwicht te houden. Het valt toch niet te betwijfelen dat we ons systeem overhoop halen met de moderne mono-cultuur. Daar zijn bewijzen genoeg van. Andere meningen komen van mensen die er zelf een cent uit zien te halen. Ik weet niet in welke kunstmatige wereld die willen leven; de markt wordt kunstmatig recht gehouden en ook onze landbouw. Is het normaal dat er zoveel onnatuurlijke zaken in onze voedselketen moeten terecht komen? Waar denken sommigen hun bestaan aan te danken? Aan hun geld? hahahahahahahahahaha

Nr.10 4 juli 2011 11:42

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Marie Van België (Bericht 4989991)
Wat een raar idee dat men betwijfelt of de natuur na al die tijd zelf niet weet hoe het best een evenwicht te houden. Het valt toch niet te betwijfelen dat we ons systeem overhoop halen met de moderne mono-cultuur. Daar zijn bewijzen genoeg van. Andere meningen komen van mensen die er zelf een cent uit zien te halen. Ik weet niet in welke kunstmatige wereld die willen leven; de markt wordt kunstmatig recht gehouden en ook onze landbouw. Is het normaal dat er zoveel onnatuurlijke zaken in onze voedselketen moeten terecht komen? Waar denken sommigen hun bestaan aan te danken? Aan hun geld? hahahahahahahahahaha

Binnen het systeem waarin wij leven kun je er maar best een cent uithalen.
Dat betekent in de praktijk: de bewijzen negeren en meedoen met de rest.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:53.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be