Eigenzinnig |
19 augustus 2010 05:50 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vito
(Bericht 4931939)
Als het meel duurder wordt, wat kan de bakker doen?
a) zijn winstmarge verlagen
b) de prijs verhogen
c) een combinatie van a en b
Wat zou jij doen als je weet dat het meel overal duurder wordt?
|
Citaat:
Na de Eerste Wereldoorlog werd de broodprijs vastgelegd op 1,10 BEF/kg. In mei 1940 werd de broodprijs vanuit Brussel voor het hele land opgelegd, aan 2,40 BEF voor een brood van 900 g en vier rantsoenzegels van 225 g per dag en per persoon. In 1949 was de rantsoenering van het brood voorbij en werd opnieuw gerekend met broden van één kilogram, die toen 6,90 BEF kostten. De verdere evolutie tot 2004 lees je in de tabel.
Jaar-Prijs van een brood(per 1000 gram in Euro)- Prijs van het graan (per kilogram in Euro)
1950 0,17 -
1952 0,19 -
1959 0,20 -
1962 0,20 -
1964 0,24 -
1966 0,25 -
1968 0,29 -
1970 0,32 0,27
1972 0,35 -
1974 0,46 -
1976 0,62 -
1978 0,76 -
1980 0,87 -
1982 0,87 -
1984 0,99 0,25
1986 1,04 0,24
1988 1,10 0,23
1990 1,23 0,21
1992 1,26 0,19
1994 1,31 0,17
1996 1,34 0,16
1998 1,34 0,14
2000 1,38 -
2002 1,44 -
2004 Vrije prijs
|
De prijs van graan lag tot voor kort rond de 10-11 cent per kilo...
Sinds 1984 is de prijv van het graan gehalveerd en die van het brood 'verdubbeld'
|