Ernst Niessen |
25 augustus 2010 07:49 |
De Deltawerken in Nederland
Citaat:
Met het loslaten van ballonnen vieren kinderen de afronding van de Deltawerken in Harlingen. De werkzaamheden aan de keermuur in die plaats werden gisteren officieel afgerond en daarmee is de gehele Nederlandse kust op Deltahoogte gebracht.
|
Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binn...k-afgerond.ece
De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem in Nederland tegen hoogwater uit zee dat inzonderheid voor de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant geldt.
Aan de Deltawerken is in totaal 57 jaar gebouwd, bij de oplevering van de Maeslantkering in 1997 werd het project compleet verklaard alhoewel dit pas echt plaats vond op dinsdag 24 augustus 2010 met de officiële ingebruikname van het laatste opgehoogde stukje zeedijk bij de Friese stad Harlingen.
De keermuur bij Harlingen is ongeveer 500 meter lang en is 6,82 meter boven NAP.
Citaat:
Het Normaal Amsterdams Peil (meestal afgekort tot NAP) is de referentiehoogte waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Van oorsprong kwam het NAP overeen met de geoïde, maar tegenwoordig komt dit niet meer geheel overeen. Het Europese hoogtesysteem EVRS (European Vertical Reference System) gebruikt het NAP als referentievlak. Voor het gemak wordt het NAP vaak gelijkgesteld aan het gemiddeld zeeniveau. Historisch is het NAP echter het gemiddelde hoogwaterniveau in het IJ, maar door de zeespiegelstijging ligt het NAP tegenwoordig tussen deze twee niveaus in.
|
De deltahoogte is een hoogte die per plaats kan verschillen. De formule is vastgelegd in de Deltawet. De muur moet stevige stormen die Harlingen eens in de 4000 jaar teisteren, kunnen weerstaan.
Naast de waterkering heeft het Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) ook een aantal dijken opnieuw bekleed en verzwaard. De werkzaamheden aan de muur begonnen in het voorjaar van 2008. De komende maanden moet nog een aantal kleine werkzaamheden aan de keermuur en de omgeving worden afgerond. Eind oktober zijn alle werkzaamheden pas echt klaar.
Volgens projectleider Jan Hateboer van de Harlinger muur stond in het oorspronkelijke plan van de Deltacommissie dat de Waddenzee zou worden ingepolderd. Daarom werden de dijken van het Friese vasteland niet op deltapeil gebracht. Later, toen de inpolderingsplannen van de baan waren, moest dat alsnog gebeuren.
De nadruk van de originele Deltawerken lag echter op Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Voor de constructie van de Deltawerken in de zeebekken van de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant is gebruikgemaakt van unieke technologie. Dit deel van de Deltawerken, met name de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, trekt nog steeds internationaal veel aandacht. Het is door de American Society of Civil Engineers tot een van de zeven moderne wereldwonderen verklaard.

|