Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Phrantic
(Bericht 5033104)
Waarom zou men in Wallonië Nederlands moeten leren? Want ja, het Nederlands wordt gesproken door slechts 23 miljoen moedertaalsprekers, wat relatief klein is vergeleken met het aantal moedertaalsprekers Frans of Engels. Dat is toch verspilde moeite, vooral als je weet dat het Nederlands als moeilijk (en lelijk) wordt aanzien door menige Franstaligen.
Mijn tweede argument luidt: Het is algemeen bekend in Wallonië (of is het nou een cliché?) dat veel Nederlandstaligen het Frans al goed onder de knie hebben. Waarom spreekt men niet Frans tegen mekaar? Dat zou ons toch veel gezaag besparen, niet?
|
Ik vind dat ook, ja. Het eigenaardige is dat Vlamingen het als een soort belediging aan hun adres beschouwen als men hun taal niet leert ; zij zien dat als een soort van indicatie dat men minachting heeft voor hun cultuur, en daaruit voortvloeiend, voor hen zelf. Ik heb dat eigenlijk nooit begrepen (nochtans ben ik voldoende "blootgesteld" als vroegere brusselse vlaming). Het punt is wel dat Vlamingen zich vaak uitdrukken (uitdrukten ?) in de taal van de andere, en het is nu eenmaal zo dat als je je uitdrukt in een andere taal dan je moedertaal, je natuurlijk een aantal rethorische nadelen ondervindt daarvan: minder vlot, minder snel de taalkundig overgehevelde subtiliteiten door, een (grappig?) accent,.... kortom, in een discussie/onderhandeling heb je een handicap als je als anderstalige met moedertaalsprekers geconfronteerd wordt.
Het is bijgevolg vervelend, en nadelig, om wegens de onkunde of onwil van anderen, zelf niet in je moedertaal aan je trekken te komen.
Ik kan dus goed begrijpen dat Vlamingen het vervelend vonden, en nadeel ondergingen, van geconfronteerd te worden met de positie waarin ze gedwongen werden om een andere taal te spreken dan hun moedertaal bij contact met de overheid, de machtigen, de officieren, de baas, ... Dat heeft heel lang voor een onderdrukking gezorgd van Vlamingen. Maar ik denk dat die historische fase voorbij is. Ik denk niet dat een Vlaming (buiten Brussel...) er enig nadeel van ondervindt en gedwongen wordt van in een andere taal dan zijn moedertaal zijn onderhandelingen te voeren. Niettemin is die reflex blijkbaar overgebleven en heeft de Vlaming er grote problemen mee om mensen in zijn buurt tegen te komen die zijn moedertaal niet machtig (willen) zijn.
Als je als Spanjaard in Parijs je plan wil trekken in het Spaans, dan doe je maar. Ofwel broebel je wat frans om je hopelijk verstaanbaar te maken, ofwel kan je de boom in, maar op geen enkele manier zal een Fransman zich *beledigd* voelen als een of andere sukkelaar zijn taal niet spreekt. In het beste geval herinnert die Fransman zich nog 3 woorden Spaans van zijn schooldagen, en zal die zonder complexen die spanjaard al dan niet van nuttige repliek dienen, maar hem tevens als een sukkelaar beschouwen. Maar de Fransman zal zijn cultuur helemaal niet beledigd of aangevallen voelen en in het beste geval wat medelijden hebben met die Frans-onkundige spanjaard die verloren is in Parijs.
Met Vlamingen is dat anders. Die zien het als een *agressie* dat die andere de moeite niet heeft gedaan om zijn taal te leren, en ziet zich - zoals in de goeie ouwe tijd - ergens gedwongen om die "arrogante blaas" dan maar in zijn taal te helpen, wat hij dus pertinent zal weigeren om niet "plat op de buik te gaan" en dus Frans te spreken ook al kan hij dat best. Ik denk dat dat de collectieve oude herinneringen zijn die hem hier parten spelen.
Alleen, je moet wel opletten, en inderdaad je niet laten vangen om, zoals in de goeie ouwe tijd, terug het nadeel moeten te ondergaan dat de "onderhandelingspartner" weeral het voordeel van zijn eigen taal mag hebben en jij de nadelen moet ondervinden van te moeten onderhandelen in een vreemde taal. Tenzij je echt heel vlot bent, is dat *altijd* nadelig.
Maar Vlamingen zouden van hun complex af moeten dat zij die geen Nederlands willen/kunnen praten, door die onkunde een agressie jegens de Vlaamse cultuur zouden betekenen. Ik ken sommige aspekten van de wis- en natuurkunde die vele mensen niet kennen of willen leren, en ik voel mij helemaal niet "cultureel" beledigd als ik zulke mensen tegen kom :-)