![]() |
Gebraden jonge eend met kruidnageltjes honing en specerijen
voor 4 personen
* 2 jonge eenden (van ca. 1,4 kg per stuk) * 20 kruidnagels * 100 g honing (vloeibaar) * sap van 1/2 citroen * 1 eetlepel olijfolie (extra vierge) * 1 theelepel koekkruiden (gember-kruidnagel-kaneel-steranijs) * 150 g uien (fijngehakt) * 150 g wortelen (in stukjes) * 2 takjes tijm * 3 dl kippenbouillon * peper * zout Verwarm de oven voor op 200°C. Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook en blancheer de eenden 3 minuten (gebruik jonge opgebonden eenden waarbij de vorkbenen en uiteinden van de pennen verwijderd zijn). Schep ze in een kom koud water met ijsblokjes, laat ze 5 minuten afkoelen, uitlekken en dep ze droog. Prik de kruidnageltjes op gelijkmatige afstanden in de eendenborsten. Roer de honing, het citroensap, de olijfolie en de koekkruiden door elkaar. Leg de eenden in een braadslee, bestrijk ze royaal met het honingmengsel en schuif ze meteen in de hete oven. Laat ze 5 minuten braden. Bestrijk de eenden met het vocht uit de braadslee. Verdeel de ui, de wortel en de tijm rond de eenden en laat ze nog 20 minuten braden als ze rosé moeten zijn en bestrijk ze na 10 minuten. Wie ze medium tot gaar wil hebben, laat ze nog 10 minuten braden. Snijd de boutjes van de eenden, verpak de rest losjes in aluminiumfolie en houd het warm. Rooster de boutjes 10 minuten, bij voorkeur in een grillpan en draai ze na 2-3 minuten een kwartslag voor een mooi ruitjespatroon, keer ze om en behandel de onderkant op dezelfde manier. Blus voor de saus de pan met de gekarameliseerde groenten af met de bouillon of water. Zet op halfhoog vuur en laat het vocht tot een derde van het oorspronkelijke volume inkoken tot het een siroopachtige saus is. Giet het door een fijne puntzeef. Breng op smaak met wat zout en peper en houd warm. Snijd voor het serveren de borstfilets van de eenden. Snijd ze twee keer schuin door, eerst in de ene en dan in de andere richting, zodat elke filet in 6 stukjes is verdeeld. Leg de stukjes eendenborst door elkaar op de borden en leg er een boutje naast. Schep het bovendrijvende vet van de saus en druppel wat saus over de borden. Serveer de rest apart in een sauskom. Tip: Vergeet uw gasten niet te waarschuwen dat ze de kruidnageltjes met hun vork moeten verwijderen omdat de smaak nogal agressief is. |
Citaat:
Nota aan zelf: NOOIT ingaan op een uitnodiging voor een etentje bij mevrouw Fluytenzuiger... |
1 Bijlage(n)
Citaat:
|
Kwakje , ben je zeker dat je niet een dubbeltje van Magnificat bent?
|
Citaat:
Ik verdenk een andere nieuweling trouwens sterker van dubbelnickisme... |
Eend met whiskey
* Koop een eend van ongeveer 5 Kg voor 6 personen, twee grote flessen scotch whiskey, spekreepjes en een fles olijfolie. * De eend larderen met het spek en de binnenkant inwrijven met zout en peper. * De oven voorverwarmen op 180 graden voor 10 minuten. * Een longdrink glas voor de helft vullen met whiskey. * De whiskey opdrinken gedurende het opwarmen van de oven. * De eend op de muur...vuurvaste schotel leggen en een tweede glas whiskey uitschenken. * Het tweede glas whiskey opdrinken en de eend in de oven plaatsen. * Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en twee blazen bullen met whiskey. * De klazen opdlinken en de scherven van et ielste klas oplaapen. * Nog een aalff klas insjenke en opdlinke. * Na en nalff uul de hoven opedoen om deent te sjekke. * Blantwondezalf in de padkamer ganaale en oep de povekand van de rinkeland doen. * Denove nesjot geve. * Twi glose insjenke ven de twie glose biski tmiddelste glas opsoepe. * De nove opedoen na dieste bles bieske leegis, en de sjotel vastpakke. * De blandwondesalf op de binnekand van de twiejande doen en deent oeprape. * Dander glasse bisski oepdrinke. * Deent nogis oeprape en met nen nantdoek de blandwondzalf van deent vege. * Zen ande ontvette me bissky en den tuup salf kier oeprape. * Tkapot glas opvege en deent terug inden ove zitte. * Deent oprape en den ove opedoen. * De twiede fles biski opedoen en oeprape van de keukenbloor. * Opstaan van de bloer entvettig spek onder dekas vege. * Nogis oepstan van de bloer en dan tochma blieve zitte. * De bles op de grond sette. * Ban de teut drinke, de klase zen oep of kapot. * Den ove afzette, doege toedoen en deniele nacht ronke. * De volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise. * De hele namiddag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de muren en plafond afwassen. * De twee lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg paracetamol en maagtabletten kopen. |
Citaat:
|
Vlug, snel nog kwikje aanmaken ook, voordat iemand anders het doet.
|
Nog nooit een eend gezien die kwik zei trouwens, maar dat terzijde...
|
Ik ben niet zo'n keukenprins, maar heeft iemand een suggestie voor het bereiden van papegaaien?
|
1 Bijlage(n)
Citaat:
|
Citaat:
|
Zou Barbara Streisand trouwens weleens eend met duck sauce eten?
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 22:34. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be