![]() |
Witloof.
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.
Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt. Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub? |
Citaat:
|
Als onderdeel van een wokgerecht of gewoon als groente met aardappeltjes en een kottelletje ?
|
Bij ons zeggen ze witlof.....:silly:
|
1 Bijlage(n)
Citaat:
Bijlage 77229 |
Citaat:
brussels lof...(E-o cikorio) |
Citaat:
Ik bak het rauwe witlof heel zachtjes in de koekepan met een beetje boter. Dikke stronken snijd ik in twee; regelmatig draaien. Peper en zout. Dan (als het zo 3/4 gaar is) sprenkel ik er een halve citroen over (doet : kissekissekisse in de pan) en dan een goede soeplepel van die bruine kinnekessuiker erover (honing zou het ook wel doen). Dat carameliseert dan allemaal samen (boter, witloofsap, citroen, bruine suiker) en vormt een kleverig laagje rondom de stronkjes! Sindsdien eet ik het alleen maar gestoofd op die manier. rauwe witlofsla: + zure appel + grof gehakte walnoten (of amandelschilfers), wat rozijnen, halve of hele uitgeperste appelsien, geperste teentjes knoflook, fijngesnipperd sjalotje, olie, citroensap (of/en lepeltje mayo). Best wel te doen in de zomer. |
Ik ook, maar niet in stukken hakken.
|
Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in; de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet). Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan. Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat. Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden. Smakelijk! |
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
Die banaan tot daar aan toe... |
één stronje witloof in stukken hakken en mengen onder salade, geeft het slkaatje een frisse smaak. de hele stronk witloof gestoofd met citroensap is een klassieke groentebereiding. De gestoofde en in stukken gehakte vorm is minder gebruikelijk, maar zou het volgens mij wel goed doen in een wokschotel (met chinese kool ?)
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Misschien toch (nog) maar eens proberen, maar dan zonder ham, ik eet mn vriendjes niet op. :-) |
Citaat:
De stronken eerst aanbakken doe ik niet meer, ik hak ze in stukken en begin gelijk te stoven, het aanbakken komt erna dus. |
Citaat:
men kookt de gehele stronkjes en rolt ze in ham. Men maakt een witte kaassaus met nootmuskaat, van geraspte gruyere of emmental. De beboterde ovenschotel wordt gevuld met de hamrolletjes witloof en vervolgens overgoten met de kaassaus. Het geheel wordt overdekt met paneermeel en stukjes boter ca. 20 min in over voorverwarmd op 220 ° C opdienen met aardappelpuree. ---- De combinatie oude en jonge Hollandse kaas lijkt me ook wel wat |
Ik pleeg mijn lof in grove stukken te snijden en dan aan de kook te brengen en nog even laten doortrekken (niet te lang, want ik heb mijn lof het liefst niet helemaal kapotgekookt). Intussen maak ik dan een kaas- en hamsaus, of als alternatief een saus van kaas en gebakken spekskes, en kook tevens de aardappels.
Van de aardappels puree maken uiteraard en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Als vlees er serveer ik er een karbonade o.i.d. bij. En die kaas- en hamsaus dient natuurlijk in riante hoeveelheden over het lof uitgegoten te worden. |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:08. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be