Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Witloof. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=148338)

Xenophon 22 december 2010 17:33

Witloof.
 
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?

Zwartengeel 22 december 2010 17:37

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Xenophon (Bericht 5180675)
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?

Die eerste zin liet werkelijk het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat het hier maar over witloof. ;-)

roger verhiest 22 december 2010 17:40

Als onderdeel van een wokgerecht of gewoon als groente met aardappeltjes en een kottelletje ?

Derk de Tweede 22 december 2010 17:40

Bij ons zeggen ze witlof.....:silly:

Zwartengeel 22 december 2010 17:42

1 Bijlage(n)
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede (Bericht 5180703)
Bij ons zeggen ze witlof.....:silly:

Zoiets?

Bijlage 77229

roger verhiest 22 december 2010 17:45

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede (Bericht 5180703)
Bij ons zeggen ze witlof.....:silly:

of Brussels lof ; alle varianten zijn volkomen goed Nederlands : witloof, wit lof,
brussels lof...(E-o cikorio)

circe 22 december 2010 18:02

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Xenophon (Bericht 5180675)
Tegenwoordig snijd ik het bittere hart eruit en hak ik de rest in grove stukken. Dat stoof ik dan een kwartiertje in een flinke scheut azijn met een half bouillonblokje en zout/peper/muskaatnoot, waarna ik het geheel droogbak in (redelijk veel) honing.

Zoet-zure witloof die hier bij ons thuis redelijk gesmaakt wordt.

Heeft er iemand soms opmerkingen bij, plaats ze hier aub?

Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.

Ik bak het rauwe witlof heel zachtjes in de koekepan met een beetje boter. Dikke stronken snijd ik in twee; regelmatig draaien. Peper en zout.
Dan (als het zo 3/4 gaar is) sprenkel ik er een halve citroen over (doet : kissekissekisse in de pan) en dan een goede soeplepel van die bruine kinnekessuiker erover (honing zou het ook wel doen). Dat carameliseert dan allemaal samen (boter, witloofsap, citroen, bruine suiker) en vormt een kleverig laagje rondom de stronkjes!
Sindsdien eet ik het alleen maar gestoofd op die manier.

rauwe witlofsla: + zure appel + grof gehakte walnoten (of amandelschilfers), wat rozijnen, halve of hele uitgeperste appelsien, geperste teentjes knoflook, fijngesnipperd sjalotje, olie, citroensap (of/en lepeltje mayo). Best wel te doen in de zomer.

SDX 22 december 2010 18:04

Ik ook, maar niet in stukken hakken.

Hertog van Gelre 22 december 2010 18:08

Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!

Xenophon 22 december 2010 18:09

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Zwartengeel (Bericht 5180688)
Die eerste zin liet werkelijk het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat het hier maar over witloof. ;-)

gelukkig. ;)

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door roger verhiest (Bericht 5180701)
Als onderdeel van een wokgerecht of gewoon als groente met aardappeltjes en een kottelletje ?

Ja, gewoon als groenten bij gekookte aardappelen en een stukje vlees.

circe 22 december 2010 18:10

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre (Bericht 5180789)
Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!

ieuw! is dit "witloof met ham en kaassaus" op z'n Hollands?
Die banaan tot daar aan toe...

roger verhiest 22 december 2010 18:10

één stronje witloof in stukken hakken en mengen onder salade, geeft het slkaatje een frisse smaak. de hele stronk witloof gestoofd met citroensap is een klassieke groentebereiding. De gestoofde en in stukken gehakte vorm is minder gebruikelijk, maar zou het volgens mij wel goed doen in een wokschotel (met chinese kool ?)

Hertog van Gelre 22 december 2010 18:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door circe (Bericht 5180796)
ieuw! is dit "witloof met ham en kaassaus" op z'n Hollands?

Wat nou 'ieuw!' ? Het is hartstikke lekker met een knapperig korstje...

SDX 22 december 2010 18:14

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre (Bericht 5180802)
Wat nou 'ieuw!' ? Het is hartstikke lekker met een knapperig korstje...

Wordt dat dan niet erg droog, zo zonder sausje derop?

Hertog van Gelre 22 december 2010 18:17

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door SDX (Bericht 5180813)
Wordt dat dan niet erg droog, zo zonder sausje derop?

Neen. Onderin de schaal smelt de kaas en de boter en vermengt zich met het vocht uit de witlof (en de ham). Alleen bovenop vormt zich een lichtbruin korstje.

Hertog van Gelre 22 december 2010 18:18

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door circe (Bericht 5180774)
Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.

Speciaal voor jou: Als je het hartje er niet uitsnijdt is het ook niet meer halal.

SDX 22 december 2010 18:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre (Bericht 5180819)
Neen. Onderin de schaal smelt de kaas en de boter en vermengt zich met het vocht uit de witlof (en de ham). Alleen bovenop vormt zich een lichtbruin korstje.

Aahja, ik had over de boter heen gelezen, my bad.

Misschien toch (nog) maar eens proberen, maar dan zonder ham, ik eet mn vriendjes niet op. :-)

Xenophon 22 december 2010 18:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door circe (Bericht 5180774)
Bij het huidige witlof hoef je het hartje er niet uit te snijden, is niet meer bitter.

Ik bak het rauwe witlof heel zachtjes in de koekepan met een beetje boter. Dikke stronken snijd ik in twee; regelmatig draaien. Peper en zout.
Dan (als het zo 3/4 gaar is) sprenkel ik er een halve citroen over (doet : kissekissekisse in de pan) en dan een goede soeplepel van die bruine kinnekessuiker erover (honing zou het ook wel doen). Dat carameliseert dan allemaal samen (boter, witloofsap, citroen, bruine suiker) en vormt een kleverig laagje rondom de stronkjes!
Sindsdien eet ik het alleen maar gestoofd op die manier.

rauwe witlofsla: + zure appel + grof gehakte walnoten (of amandelschilfers), wat rozijnen, halve of hele uitgeperste appelsien, geperste teentjes knoflook, fijngesnipperd sjalotje, olie, citroensap (of/en lepeltje mayo). Best wel te doen in de zomer.

Ik heb gemerkt dat als ik pure azijn en bouillon gebruik om de witloof in te stoven het resultaat werkelijk zoet-zuur is, in tegenstelling met een beetje citroen te gebruiken. Na het droogbakken in honing dan uiteraard.

De stronken eerst aanbakken doe ik niet meer, ik hak ze in stukken en begin gelijk te stoven, het aanbakken komt erna dus.

roger verhiest 22 december 2010 18:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Hertog van Gelre (Bericht 5180789)
Beboter je ovenschaal,
leg er plakjes jonge kaas in;

de net-aangekookte stronkjes (zonder hart) rol je in een plakje ham (naar smaak met een heel klein reepje banaan. niet teveel, anders wordt het te zoet).

Leg de ingerolde stronkjes stevig tegen elkaar aan.

Rasp oude kaas en vermeng dat met paneermeel, of beter: met beschuitkruimels. Strooi dit uit over de stronkjes zodat er een egale laag ontstaat.

Schuif de schotel in de oven: 40 minuten, 220 graden.

Smakelijk!

Hier doet men het zo :
men kookt de gehele stronkjes en rolt ze in ham.
Men maakt een witte kaassaus met nootmuskaat, van geraspte gruyere of emmental.

De beboterde ovenschotel wordt gevuld met de hamrolletjes witloof
en vervolgens overgoten met de kaassaus.

Het geheel wordt overdekt met paneermeel en stukjes boter

ca. 20 min in over voorverwarmd op 220 ° C

opdienen met aardappelpuree.

----

De combinatie oude en jonge Hollandse kaas lijkt me ook wel wat

Sus Iratus 22 december 2010 18:28

Ik pleeg mijn lof in grove stukken te snijden en dan aan de kook te brengen en nog even laten doortrekken (niet te lang, want ik heb mijn lof het liefst niet helemaal kapotgekookt). Intussen maak ik dan een kaas- en hamsaus, of als alternatief een saus van kaas en gebakken spekskes, en kook tevens de aardappels.
Van de aardappels puree maken uiteraard en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Als vlees er serveer ik er een karbonade o.i.d. bij. En die kaas- en hamsaus dient natuurlijk in riante hoeveelheden over het lof uitgegoten te worden.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 02:08.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be