Arouet |
2 november 2011 12:58 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Kodo Kodo
(Bericht 5775699)
De overheid zou geen schulden mogen maken. Het heden mag de toekomst niet bestelen.
En degenen die hun boekhouding op orde hebben gaan straffen met gemeenschappelijke obligaties? Nee, dan gun ik de Nederlanders liever hun lage rente.
|
Sorry hoor maar dat van het bestelen van de toekomst is populistisch gezwets. Ik ontken niet dat dit effectief het geval kan zijn maar de manier waarop jij het stelt maakt er gewoon een belachelijke stelling van die zelfs economisch irrationeel is (los van politieke opvattingen). Ik ga hieronder even 3 redenen uiteenzetten waarom lenen door de overheid we
De eerste is herverdeling doorheen de tijd, als we nu met zekerheid kunnen zeggen dat de volgende generatie 30% rijker is dan de huidige en je wilt deze toekomstige welvaart herverdelen dan kan dit enkel door nu als overheid meer uit te geven en dit in de toekomst te laten terugbetalen. Uiteraard geld hetzelfde ook in omgekeerde richting. (deze vind ik zelf vanwege de onzekerheid verbonden aan het toekomstige BBP niet acceptabel en ook het feit dat de toekomstige generaties hier iet mee kunnen over beslissen maakt dat dit voor mij niet kan)
Ook korte termijn leningen moeten kunnen waarin de overheid geld leent om nu reeds dingen te betalen en vervolgens de lening terugbetaald als de overheid nog eens veel belastingen binnenkrijgt.
De derde reden waarom een overheid mag lenen is het investeren in bepaalde dingen. Je kan dit eng zien als enkel materiële zaken maar je kan hier evengoed onderwijs in betrekken. Zolang deze projecten in de toekomst een grotere geaccumuleerde waarde hebben dan de huidige kostprijs (rekening houdend met de tijdswaarde van geld) is het niet meer dan logisch dat deze worden uitgevoerd. Stel je voor dat je bv. aan een bedrijf zou verbieden om nog te lenen om te investeren dat zou ook een onhoudbare situatie zijn.
|