Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Binnenland (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Dexia (https://forum.politics.be/showthread.php?t=164459)

Strangeloof 8 december 2011 05:56

Dexia
 
Hoe zit het in feite met het onderzoek naar de DEXIA affaire?

Dit debacle is verantwoordelijk (via de garanties van Leterme) voor de downgrading van België, en kost dus énorm veel geld. Als het fout loopt met de bad bank, zal Leterme er zelfs hoogstpersoonlijk voor gezorgd hebben dat België zo maar failliet kan zijn.

Ik hoop alleszins dat dit niet doodgezwegen wordt, want DEXIA (en ARCO/GemHolding) is wellicht het grootste probleem op de Belgische radar, en wie weet het grootste politieke schandaal in de Belgische geschiedenis.

subocaj 8 december 2011 12:19

Ze hebben 5,6 miljard opgehaald en kunnen weer een paar maanden verder met die in Dexia te stoppen.
Als het volledig fout gaat krijgt Di Rupo toch de schuld. Leterme is weg naar het Europees bezuiniging centrum OESO en Reynders is weg bij financiën.
Ga alvast maar wat minder naar de dokter, want de terugbetalingen zullen een knauw krijgen en zorg maar dat je werkplaats niet verhuist. Of dat je op een andere manier je werk verliest.
Daar is geen geld meer voor en dit omdat de banken gered dienden te worden, omdat ze casino speelden ipv te bankieren.
Zou je wachten op eventuele veroordelingen van de schuldigen, zul je moeten wachten tot de dossiers verjaard zijn. Dan worden ze geseponeerd.

Amon_Re 8 december 2011 12:55

Sssshtt.... ze zijn bezig met dit dood te zwijgen

subocaj 8 december 2011 14:36

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Amon_Re (Bericht 5851122)
Sssshtt.... ze zijn bezig met dit dood te zwijgen

Wie?;-)

kelt 8 december 2011 18:14

Uit de hoorzittingen van het parlement kortgeleden mocht blijken dat het niemands schuld is....

Het is Dexia gewoon.....overkomen....:?

subocaj 9 december 2011 05:10

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door kelt (Bericht 5851803)
Uit de hoorzittingen van het parlement kortgeleden mocht blijken dat het niemands schuld is....

Het is Dexia gewoon.....overkomen....:?


Citaat:

Arco kan inboedel verkopen

08/12 De vereffening van de groep Arco kan van start gaan. De aandeelhouders van Arcopar, Arcoplus en Arcofin hebben op een buitengewone algemene vergadering het licht op groen gezet om alle bezittingen van de maatschappijen te verkopen. De put die daarna overblijft, moet door de belastingbetaler worden gevuld. Wellicht gaat het om een miljard euro.

Arcopar, Arcoplus en Arcofin zijn financieringsmaatschappijen uit de invloedsfeer van de christelijke arbeidersbeweging. Ze haalden geld op bij 780.000 coöperanten, die gemiddeld zo'n 2.000 euro inbrachten.

Dat geld werd grotendeels gebruikt om te investeren in aandelen van Dexia. Daardoor bezitten Arcopar, Arcoplus en Arcofin samen 13,8% van alle aandelen van de Belgisch-Franse instelling. Het gaat om titels van de beursgenoteerde restbank. Dexia Bank België en haar dochtermaatschappij DVV Verzekeringen maken er geen deel meer van uit. Die werd recentelijk voor 4 miljard euro doorverkocht aan de Belgische staat. Daarnaast zijn er nog investeringen in onder meer Fluxys, Elia, Belgacom, de vastgoedbevaks Elia en Retail Estates en een portefeuille obligaties.

Naast de inbreng van de coöperanten deed Arco ook een beroep op geleend geld om aandelen van Dexia bij te kopen. En dat is de groep uiteindelijk fataal geworden. Door de implosie van Dexia zag Arco immers een groot deel van zijn investeringen verdampen. De groep bezit namelijk 249,9 miljoen aandelen die ze gemiddeld tegen 9,88 euro per stuk kocht. Vandaag zijn ze op de beurs amper 0,33 euro per aandeel waard.

De aandeelhouders beslisten daarom de handdoek te gooien en de maatschappij te vereffenen. Dat betekent dat alle bezittingen worden verkocht.

Algemeen directeur Francine Swiggers verwacht dat de vereffening makkelijk twee �* drie jaar kan duren. Arco wil de participaties immers op een goed moment en dus niet overhaast op de markt brengen.

De vereffening treft de coöperanten echter maar gedeeltelijk. Ze genieten namelijk van een staatswaarborg op hun inbreng. Die krijgen ze op het einde van de vereffening dan ook volledig terugbetaald. Het enige nadeel is het mislopen van dividenden. Ook een eventueel restbedrag kunnen ze kwijtspelen. Het gaat om restanten van vroegere dividenden die nog niet konden worden omgezet in bijkomende aandelen omdat het bedrag te klein was. In het slechtste geval gaat om voor C-aandeelhouders van Arcopar om 49 euro. De schade voor de belastingbetaler kan op die manier tot 1,4 miljard euro oplopen.

Voor de andere aandeelhouders van de Arco-groep is de schade groter. Zij krijgen alleen nog iets als er iets zou overblijven van de vereffening, nadat alle schuldeisers zijn terugbetaald.
JVG
De belastingbetaler maakt er weer winst op.
Hij kan weer dokken. Tussen 1 en 1,4 miljard.
Voorlopige raming.
Wat zijn we toch blij met al die privé banken, die we mogen redden.:roll:

hurricane 9 december 2011 07:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door subocaj (Bericht 5853105)
De belastingbetaler maakt er weer winst op.
Hij kan weer dokken. Tussen 1 en 1,4 miljard.
Voorlopige raming.
Wat zijn we toch blij met al die privé banken, die we mogen redden.:roll:

Over het geld dat de Arcopar - spaarders verloren hebben, wordt natuurlijk niet gesproken ....

subocaj 9 december 2011 07:41

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door hurricane (Bericht 5853146)
Over het geld dat de Arcopar - spaarders verloren hebben, wordt natuurlijk niet gesproken ....

Jawel, die mogen langs belastingen om hun eigen verlies nog helpen bekostigen.
ze krijgen "binnen enkele jaren" als de vereffening achter de rug is en "er blijft iets over" allemaal hun geld terug....:-D

subocaj 10 december 2011 06:13

Citaat:

Europese Commissie sceptisch over garanties voor Arco

De Europese Commissie stelt zich sceptisch op tegenover de waarborg die de Belgische overheid heeft voorzien voor de vennoten van de Arco-groep. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Door de opsplitsing van de financiële groep Dexia heeft aandeelhouder Arco beslist om drie dochter-coöperatieven te vereffenen. De coöperatieven kunnen niet genieten van de voorziene staatswaarborg, maar de particuliere vennoten krijgen door de vereffening wel toegang tot die garanties. Volgens de Europese Commissie is die staatssteun echter mogelijk in strijd met de Europese regelgeving en zou er eventueel sprake kunnen zijn van discriminatie tussen de verschillende aandeelhouders van Dexia. De twijfels van de Europese Commissie zouden kunnen leiden tot een grondig onderzoek. Dat zou er uiteindelijk kunnen toe leiden dat de garantieregeling wordt afgewezen. (MH)
Zo kom je natuurlijk ook van je staatsgarantie af, zonder veel problemen.


Dexia
Citaat:

Topanalisten laten hun licht schijnen over de economische en financiële actualiteit

België is greep op restbank Dexia kwijt

* zaterdag 10 december 2011, 03u00
*
* Auteur: (pdd)

BRUSSEL - De factuur van het Dexia-debacle dreigt voor de Belgische belastingbetaler verder op te lopen als België er niet in slaagt de waarde van de Dexia Holding te maximaliseren.

Dossiers

* Dexia

De twee grootste Belgische aandeelhouders van Dexia Holding, de Gemeentelijke Holding en Arco, zijn sinds deze week formeel in liquidatie. De put voor de belastingbetaler wordt op 2,3 miljard euro geschat. Als Dexia Holding – dat hun belangrijkste deelneming vormt – goed beheerd wordt, kan de factuur hopelijk iets lager uitkomen. Dan moet minstens op drie niveaus ingegrepen worden.

1. Aandeelhouders in vereffening

De eerste vraag is hoeveel fut er nog is bij de twee grootste Belgische aandeelhouders van Dexia Holding: de Gemeentelijke Holding en Arco. Beide zijn nu in handen van een vereffenaar. Bij de Gemeentelijke Holding is dat Jos Mertens van KPMG. Over het belangrijkste actief dat Mertens beheert, de aandelen Dexia Holding, wordt voorlopig nog gewaakt door bestuurders van de Gemeentelijke Holding. De bekendste is de burgemeester van Zaventem, Francis Vermeiren.

De vraag is of Vermeiren en collega's nog bereid zijn er voor te gaan. De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding staat door de liquidatieprocedure formeel buitenspel en wordt nu vertegenwoordigd door de vereffenaar. De aandeelhouders van de holding zijn hun geld kwijt en liggen mogelijk niet langer wakker van het verdere verloop. Het meest logische is om de bestuurders te vervangen.

Toch lijkt het nuttig om er minstens één te houden die het ‘collectief geheugen' heeft. Dat kan voorlopig ook nuttig zijn bij het nemen van dringende beslissingen, zoals de kapitaalverhoging van Dexia Crédit Local. Arco overtuigde met die argumenten de coöperanten om Francine Swiggers en Marc Tinant op te nemen in het college van vereffenaars.

2. Weinig greep op Dexia Crédit Local

Wie de waarde van het beursgenoteerde Dexia Holding wil maximaliseren, moet de waarde van Dexia Crédit Local (DCL) maximaliseren. DCL is immers de spil van de restbank na de uitverkoop van de overige operationele onderdelen. Eind 2010 had DCL een balanstotaal van 361 miljard euro. In DCL zit ook het grootste deel van de historische obligatie-portefeuille (‘legacy') van de Dexia Groep.

DCL wordt bijna volledig door Fransen aangestuurd. Van de dertien bestuurders zijn er negen Fransen. De Belgen zijn in de raad van bestuur zwaar in de minderheid. Daartegenover staat dat deBelgische belastingbetaler 60,5procent verstrekt van de staatsgaranties die nodig zijn om DCL te financieren.

3. Financieringskosten Dexia Holding en DCL

De beurswaarde van de aandelen Dexia Holding zal in toenemende mate afhankelijk zijn van de financieringskosten van de historische obligatieportefeuille. Die financieringskosten wordt bepaald door de hoogte van de marktrente én door de hoogte van de vergoeding voor de staatsgaranties voor de financiering van Dexia Crédit Local en Dexia Holding. De omvang van die vergoeding is nog niet bekend. Europa moet het systeem nog goedkeuren. Bovendien is er voorlopig enkel een oplossing voor tijdelijke garanties tot 31 mei volgend jaar, voor de helft van de 90 miljard. Voor de andere helft is het wachten op een oplossing. De Belgische overheid dekt 60,5% van de garanties af. Op de tijdelijke constructie is dat 27,25 miljard, maar dat kan verdubbelen tot 54,5 miljard conform de beloften van België aan Frankrijk en Luxemburg.

Overigens stonden er bij Dexia Crédit Local eind 2010 ook nog een pak oude garanties uit als gevolg van de eerste Dexia-redding (41,3 miljard eind 2010). Door de eurocrisis is de financieringskosten van DCL dus flink gestegen en mag geconcludeerd worden dat de restbank geld verbrandt. Dit kan niet blijven duren.
Maar hier moet natuurlijk dringend geholpen worden.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:07.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be