De uitzending samengevat (ik hoop dat ze ooit herbekijkbaar gaat worden?):
-Eerst op bezoek bij Milow. Stelt vast dat er een breuklijn op bijna elk vlak is in dit land, maar ziet het land niet splitsen. Is blij met de regering (heeft wel nog meer gezegd, maar ik kan niet uit the top of my head het ganse gesprek reconstrueren)
-Op bezoek bij Louis Tobback: stelt vast dat het grootste probleem voor de splitsing van België Brussel is. Dat terwijl er in België een Vlaamse meerderheid 6-4 is, er in de Vlaamse hoofdstad Brussel er een 1-10 minderheid is. Ziet de regering ook als stabiel, en veel evenwichtiger dan de Nederlandse, en verwacht geen Nederlandse kritiek op onze regering - iedereen zou beter voor eigen deur vegen.
Bovendien heeft Tobback de Nederlandse regering ook geen echt democratische regering genoemd (want gedoogd, geen meerderheid dus), terwijl hij duidelijk alludeerde dat de Belgische daarentegen wel volwaardig was. Ikzelf vond dit laatste wel opmerkelijk, want met geen Vlaamse meerderheid hoeft hij nu ook weer niet hoog van de toren te blazen...
-Op bezoek bij Carl Devos: stelt vast dat de regering samenhangt op basis van vrees, vrees voor de chaos die er is zonder de regering. Noemt de regering een verstandshuwelijk en zegt dat zou ons land niet zo geciviliseerd zijn, er wel een kans zou zijn dat de mensen in de regering elkaar zo haten, dat ze elkaar zouden doden.
-Op bezoek bij Paul De Grauwe: zegt dat de regering opnieuw vertrouwen wekt op de economische markten. Het grootste probleem van België is zijn historische staatsschuld en zijn politieke problemen, België zal wel veel sneller in een economische crisis vallen dan Nederland en Duitsland.
-Op bezoek bij Alexander De Croo: zegt dat in het regeerakkoord heel veel punten van NVA zijn toegevoegd. Toen de journalist vroeg waarom NVA dan niet mee in de regering zit, zei hij dat die vraag maar gesteld moet worden aan NVA zelf. Hij vindt ook niet dat hij het partijbelang boven het landsbelang heeft gezet met de regering te laten vallen, en hij vindt ook dat de regering een grote stap vooruit zet voor de toekomst van dit land met deze regering.
-Op bezoek bij Felix De Clerck (in de context van de Shame betoging): eigenlijk niet veel noemenswaardig gezegd, behalve dat De Clerck het schaamtelijk vond dat we Irak hebben voorbij gestoken. Vindt het ook niet erg dat er geen 1-1 resultaat is tussen zijn betoging en de politiek, hij ziet het politiek mobiliseren van jongeren als een groot voordeel op langere termijn, want die politieke zin zal hen ook tot politiek blijven engageren later.
-Op bezoek bij Francesca Van Thielen (G1000): stelt dat de G1000 geen alleenstaand initiatief was, dat er wel nog andere projecten ook gaan komen. Ik kan mij ook geen andere noemenswaardige zaken herinneren.
-De journalist heeft geprobeerd NVA te bereiken, tot viermaal toe (toch de keren die getoond zijn in de uitzending) heeft men gebeld naar Bart De Wever/Jeroen Overmeer (woordvoerder van NVA). Men zou hem zo snel mogelijk terug contacteren, maar dit is nooit gebeurd. Tijdens de keren dat ze belden, hebben ze ook een fragment getoond waar Bart De Wever kritiek heeft op het feit dat niemand hem duidelijkheid kan geven op de timing van de staatshervorming. De journalist merkte op "blijkbaar kan NVA gemakkelijker vragen stellen, dan ook vragen beantwoorden".
Tijdens de reportage ging de journalist ook op bezoek bij "verloren werken" in België, hoe er zoveel bruggen, metrolijnen, ... zijn aangelegd zonder er iets mee te doen. O.a is ook die scheepslift in Wallonië (waar staat die ook alweer?) getoond, de metrolijnen van Charleroi (ook metrolijnen uit Brussel en Antwerpen genoemd), ...
Op het einde van de uitzending werden die verloren werken vergeleken met het project van de splitsing van België (gewoon, net zoals elk verloren kunstwerk met kostprijs, status, ... genoemd werd, werden de kosten van dit project geraamd op 27 parlementszetels, status weet ik niet meer, iets van onbekend ofzo)
Ik hoop dat ik geen dubbeltopic gecreëerd heb...
Het laatste opmerkelijke vond ik dat er geen enkele Franstalige aan het woord is geweest.
Gehuigert