Wat moet u met uw spaarcenten doen als zelfs een van de beste beleggers ter wereld stilaan moedeloos wordt van zoveel onheil? We vroegen het aan enkele banken.
“Dit is de ernstigste en tegelijkertijd moeilijkste situatie die ik tot nu toe in mijn carrière heb meegemaakt. Het is op dit moment enorm moeilijk om het juiste te doen gezien de schade die de afgelopen jaren is aangericht.” Dat zijn de weinig bemoedigende woorden van George Soros, een van de meest succesvolle beleggers en rijkste mensen ter wereld, aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Nochtans staat de Amerikaan bekend om zijn onfeilbare neus voor beleggingskansen. Maar op zijn 81ste weet ook Soros even niet meer van welk hout pijlen te maken.
Het is het probleem van zowat elke spaarder en belegger. De sfeer op de aandelenmarkten is er nog altijd één tussen hoop en vrees, waarbij het slechte economische bedrijfsnieuws doet vermoeden dat de onweerswolken nog niet zijn overgewaaid. Niet verwonderlijk dus dat veiligheid bij veel spaarders en beleggers nog altijd de voorrang krijgt op hogere rendementen waarvan het risico navenant is.
Hoe 25.000 euro beleggen... zonder risico?
Daarom legden we aan Dexia, Keytrade Bank en Rabobank.be een specifiek profiel voor van een 55-jarige vrouw die door een erfenis 25.000 euro in de schoot geworpen krijgt. Onze vraag: stel voor deze vrouw een spaarportefeuille samen van verschillende spaarproducten zodat ze zich geen zorgen moet maken over kapitaalverlies. Het enige wat ze wil, is een mooi aanvullend spaarpotje voor wanneer ze op haar 65ste op pensioen gaat.
Exact dezelfde vraag hebben we een jaar geleden(1) ook al voorgelegd aan dezelfde banken. Dat leverde toen spaarportefeuilles op waarbij spaarrekeningen telkens een belangrijke hoeksteen waren. Een jaar later zien de voorgestelde portefeuilles er als volgt uit.
http://static.tijd.be/inline/img/preview_3317385.jpg
Waarom deze verdelingen?
"Na een carrière van 30 �* 35 jaar zijn de grootste kosten verwerkt en staat er in normale omstandigheden al iets op een spaarrekening voor ‘noodgevallen’. Een bijstorting op een gewone spaarrekening is niet nuttig. De kans dat de kortetermijnrente in euro dit jaar nog stijgt, is klein. Integendeel, de kans bestaat dat de ECB haar basisrente nog verlaagt. De rente op de spaarboekjes kan dan nog lager gaan", verklaart Alex Clinckx van Dexia.
"Door de recente wijziging van roerende voorheffing van 15 naar 21 procent en de lage rentestand komen termijnrekeningen op vlak van het nettorendement niet in aanmerking", zegt Patricia Boydens van Rabobank.be.
Dexia kiest wel nog voor kasbons, maar beperkt de looptijd ervan wel tot 3 �* 5 jaar. "Door de grote onzekerheid willen we de rentegevoeligheid van onze vastrentende beleggingen beperken. Tegelijk kiezen we ook niet voor te korte looptijden omdat we niet verwachten dat de langetermijnrente snel zal stijgen", zegt Alex Clinckx. Tak21-spaarverzekering
Ook obligaties krijgen een plek in de spaarportefeuille van de banken. "Vooral op de bedrijfsmarkt zijn sterke rendementen te verkrijgen", stipt Olivier Debehogne van Keytrade Bank aan die hiervoor 30 procent van de spaarportefeuille reserveert, evenveel als voor de spaarrekening.
Dexia maakt een onderscheid tussen bedrijfsobligaties (21%) en staatsbons (15%). “Voor wie 100 procent zekerheid wil, komen alleen bedrijfsobligaties met minimum een BBB-rating in aanmerking. Voor dat defensieve profiel beleggen we ook alleen in staatsobligaties van landen met een goede kwaliteit, zoals Belgische staatsbons”, zegt Alex Clinckx.