![]() |
VVSG : Burgemeesters zien de financiële situatie verslechteren
Meer dan de helft (53%) van de Vlaamse burgemeesters zien de financiële situatie van hun gemeente de komende jaren verslechteren. Burgemeesters beseffen zeer goed dat o.a. de sterk stijgende pensioenuitgaven zwaar zullen wegen op de volgende beleidsperiode. Ruim 64% van de burgemeesters hoopt het tij te keren door te snoeien in de gemeentelijke investeringen, een duidelijke kentering tegenover de investeringen tijdens de aflopende bestuursperiode. Maar in een kleine 30% van de gevallen worden ook belastingverhogingen volgens de burgemeesters onvermijdelijk.
Burgemeesters plannen ook ingrepen op andere terreinen. Zo denkt 30% van de burgemeesters aan een vermindering van het personeelsaantal, terwijl dat gedurende de voorbije periode op de meeste plaatsen nog toenam. Van een afbouw van de dienstverlening is bij de meeste burgemeesters geen sprake, al is de voorspelde stabilisering ook een breuk met de uitbreiding die we in de jaren 2007-2012 in ruim drie kwart van de gevallen hebben gekend. Dit beeld komt uit een bevraging bij de Vlaamse burgemeesters die de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten organiseerde in de aanloop naar de VVSG-Trefdag van 29 maart en de volgende gemeentelijke beleidsperiode. Daarbij peilde de VVSG naar een beoordeling over de afgelopen legislatuur en naar hun verwachtingen voor de periode 2013-2018. Dat de investeringen in de gemeenten drastisch zullen teruglopen is om verschillende redenen een gevaarlijke evolutie, vindt de VVSG. “Gemeenten zullen niet meer kunnen investeren in oudereninfrastructuur, kinderopvang, rioleringen, fietspaden, enz., hoewel burgers dat van hen verwachten”, zegt Mark Suykens, algemeen directeur van de VVSG. “Bovendien is er ook het onmiddellijke economische effect. Lokale besturen zijn in ons land immers goed voor ongeveer de helft van de overheidsinvesteringen. Vele tientallen bedrijven en duizenden werknemers zijn voor een groot stuk afhankelijk van bestellingen en opdrachten vanuit de lokale besturen. De bouwsector gaat het zeker voelen.”, aldus Mark Suykens. Trefdag in Gent is het tweejaarlijkse grote ontmoetingsmoment voor politici en de medewerkers van het lokale bestuur. Op 29 maart waren er 3.700 aanwezigen. 1 De digitale enquête gebeurde van 21 tot 26 maart. De VVSG ontving 163 antwoorden, of een responsgraad van 63%. De antwoorden waren gelijkmatig verdeeld naargelang de grootte (aantal inwoners) van de gemeenten. VVSG-perszaken: Jan Van Alsenoy Bron: politics.be |
Wie 'A' zegt, moet ook 'B' zeggen. Wil er dan ook eens iemand duidelijkheid geven over de financiële toestand van de gemeenten en steden? Dit lijkt me cruciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Als gemeenten niet meer zouden kunnen investeren in fietspaden enzo, hoe erg moet het dan gesteld zijn? |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:11. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be