![]() |
De bierprijs moet nog hoger!
De bierprijs moet nog hoger. Dat zegt althans Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische brouwers...
Citaat:
Gelijk zal hij waarschijnlijk wel hebben... Hoe gaat men anders Brito een mooie bonus kunnen garanderen... |
Dan importeren we toch gewoon ander bier.
Of we brouwen zelf. Het is trouwens schandalig dat warm en koud water dergelijke prijzen halen, dát is het echte probleem. |
Raar dat thee duurder is dan bier.
Zijn er op alcoholhoudende dranken geen accijnzen die aan de klant worden doorgerekend? |
Citaat:
|
Dus dan mogen we ons eraan verwachten dat het water ook weer in prijs zal stijgen zeker.
|
Als 'globetrotter' kan ik beamen dat bier op café in België relatief goedkoop is, zeker in verhouding tot andere dranken. In de Verenigde Staten betaal je voor een vergelijkbaar inlands pintje makkelijk 4 dollar op café, ook in onze buurlanden is bier meestal een pak duurder. Onze frisdranken zijn dan weer aan de relatief dure kant, deze zijn in de States een pak goedkoper. Ook sterke dranken en cocktails zijn in ons land meestal aan de relatief dure kant. Voor de wijnprijzen zitten we in de middenmoot, meestal minder dan in de Noord-Europese of Angelsaksische landen, maar een pak meer dan in de meditterane landen of Frankrijk.
Overigens valt op te merken dat men in vele landen (soms enkel bij warm weer) bij het nuttigen van een diner of maaltijd gratis tafelwater krijgt of ijsgekoeld water (Frankrijk, USA, Midden-Oosten, ...) terwijl men ook in België bij een hittegolf voor een simpele klets warm veel moet betalen. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat men het bier in onze cafés nog eens moet opslaan, maar het is de regel geworden dat een café zijn winst niet maakt op het bierverbruik. Daarvoor rekenen de bandieten van de drie grootste biermultinationals in ons land actief (AB Inbev, Alken-Maes en Duvel Moortgat) te veel door aan de cafés die aan hen gebonden zijn. En er zijn tegenwoordig nog maar zeer weinig zogenaamd 'vrije' cafés. Vele cafés overleven door hun warme dranken (koffie / thee) waarop men 90 % winst kan maken of restaurants uiteraard op dure wijnen. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Prijzen per vat bij een biersteker: http://www.debierschuur.be/catalog/products/2/27/nl Voor een vat Jup van 50L dus 128 met BTW of 106 zonder BTW. Iemand die ietwat kan tappen haalt 180 pinten uit zo'n vat, maar laat ons nog zeggen dat je per liter die je tapt zowat 1 pint wegsmijt, dan komt je op een kost van 0,59 tot 0,7 per pint. Maak je eenzelfde berekening voor Maes, dan krijg je gelijkaardige resultaten. Pak je pakweg Chouffe, dan zit je rond 1€ kost per pint. En dat zijn al kleinhandel prijzen. De prijzen die een brouwer zelf aanrekent zijn dus nog lager. Dat zijn de kostprijzen die je ziet tegenover de effecieve prijzen die je betaalt op café/restaurant. Ja, op koffie halen ze nog grotere winstmarges, maar gaan stellen dat ze op bier gene winstmarge halen is zever. |
Als ze willen vergelijken met het buitenland moeten ze alles vergelijken.
Dat wil zeggen dat ze de helft van de huidige cafés mogen opdoeken, en dat het cafébezoek zal herleidt worden tot 1/3 van hier in Vlaanderen. Hoeveel zullen de brouwerijen dan verkopen? Momenteel is Vlaanderen een "wingewest" voor Inbev. Wil dat zeggen dat er minder alcohol wordt gedronken? Neen, het wordt thuis in de anonimiteit gedronken, zonder enige sociale controle. En de illegale brouwen zonder enige controle op zullen ook wel weer de kop op steken. |
Citaat:
|
Citaat:
- abrupte invoer rookverbod in 2011 in alle (bruine) cafés - stijgende prijzen in de cafés - imagoprobleem van op café te gaan drinken, maatschappelijke 'sensibilisering' - individualisering van onze maatschappij (Facebook en Twittergeneratie) - vele cafés sluiten ook gewoon de deuren omdat de meeste cafés gewoon verzuipen vanwege allerhande reglementering, torenhoge kosten en dalend klantenbezoek Enkel de chiquere tavernes en brasseriën bij wie het accent meer op eten ligt, kunnen nog min of meer een goede zaak doen. Ik vrees dat het hoofdstuk van de echte 'bruine' volkscafés tegen 2020 definitief zal gesloten zijn, we moeten onze (toekomstige) kinderen dan gaan uitleggen in de les geschiedenis wat een echt café eigenlijk was (een volksgelegenheid waar je hard mocht praten, lachen, roken en vooral drinken). Terug over de verschuiving naar het thuisverbruik, hier een statistiekje: Verhouding horeca- en supermarktverkoop bieren (bron: De Morgen, woensdag 14 maart 2012): België: 46/54 Nederland: 27/73 Frankrijk: 26/74 Luxemburg: 49/51 Vroeger lag die verhouding in België op wel 65/35. De mensen drinken nu dus al meer thuis dan op café, ik ken ook rokende vrienden die nu gewoon bij iemand thuis om de beurten wat biertjes gaan drinken en ondertussen een sigaretje ongestoord kunnen opsteken. |
Citaat:
Bij ons in de buurt zijn er enkele cafés die louter overleven danzij hun warme dranken. Met een marktdag in de straat en een hondertal 'oude mekes en pekes' die daar dan op café een koffietje of theetje komen drinken, kunnen deze cafés tot wel duizend euro extra omzet per maand draaien (en bijna pure winst), net genoeg om deze cafés nog open te houden. Vele eigenaars vann bruine cafés die ik nog ken, houden deze open omwille van hobby-redenen of sociaal tijdverdrijf (ze zijn al op pensioen of hebben hun financiële schaapjes al op het droge). Jongere cafébazen van de typische volkscafés zijn een grote zeldzaamheid geworden, wanneer de oudere cafébazen er mee stoppen, sluit meestal ook het café. En dat is nogal logisch, welk jong en dynamisch iemand wil nog een 'volkscafé' openhouden waar misschien nog vijf of tien klanten per dag komen. Dat is financiële zelfmoord ! |
Citaat:
Misschien toch nog eens die post lezen; dat ze op bier kolossale winsten behalen stel ik nergens, maar ze halen er wel degelijk winsten op. Die post was dan ook vooral bedoeld tegen het eeuwige "de brouwers nijpen iedereen dood"-gebral. Als je de prijzen checkt, dan zie je dat de kost van het bier zelf een fractie van het totaal is. Citaat:
Een café openhouden is meer dan een toog en zaal hebben. Al bij stilgestaan trouwens dat die overhead waarvan je sprak ook geldig is voor elke warme drank die je drinkt op café? :) 't Is gewoon een commerciële keuze waar je je marge vergroot en waar niet. Citaat:
Geen enkel café overleeft op 10-15 klanten per dag, tenzij de cafés die opengehouden worden puur voor het eigen plezier. |
Citaat:
En geen enkele controle. Maakt U bereidwillig slecht brood voor uwzelf? |
Citaat:
Er zijn genoeg cafés, zeker op het platteland en in kleinere gemeenten, die effectief maar aan 10 tot 15 klanten per dag komen. Maar die verouderde cafébazen leggen zelf vaak toe op het openhouden van hun café, vaak zijn ze ook maar enkele dagen per week open. Cafébaas is geen werk, je bent het. Er zijn er genoeg die hun zuurverdiende kapitaal er in hun oude jaren terug doorjagen om hun café te laten openblijven. De politiek moet dit goed beseffen. Een ingrijpende en niet goed doordachte maatregel als de nakende invoering van de 'intelligente kassa's' kan dit laatste restje van authentieke Vlaamse volkscultuur definitief fnuiken. En nu binnenkort de 'schauvlieg' haar strengere geluidsnormen gaat opleggen, zullen ook de schaarse jongerencafés massaal gaan sluiten, want zij overleven dankzij optredens en fuiven in het weekend, een muzikale ervaring die binnenkort compleet teniet wordt gedaan door deze tsjeefster en haar wereldvreemde entourage ! We zijn dus goed bezig in België / Vlaanderen ! |
Citaat:
|
Citaat:
Als idioten slechte drank willen distilleren, en andere idioten dat risico willen nemen... tja, autodarwinatie? |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 13:29. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be