marjan |
26 september 2012 13:29 |
Dominee R. P. Oosterdijk was vrijdagavond in zijn kerk in Haren met een kerkkoor. "Het was schokkend. Verschillende gemeenteleden hebben zich bedreigd gevoeld," blikt de predikant uit het veel besproken Groningse dorp terug op het uit de hand gelopen 'Project X-feest'. Het kerkkoor dat repeteerde, is er vrijdag uiteindelijk in geslaagd om veilig huiswaarts te keren. Wonder boven wonder liep de kerk, midden in het gebied waar de ravage werd aangericht, geen schade op. "Een wonder van boven," zegt Oosterdijk.
Het begon allemaal bij een bericht op Facebook van een jarig meisje (Merthe) uit Haren. Haar aankondiging van het privéfeestje werd door duizenden mensen opgepikt. De afloop is bekend. Volgens de predikant kreeg Nederland afgelopen vrijdag ook de rekening gepresenteerd van de ontkerkelijking en secularisatie. "Mensen die vanaf de jaren '80 de kerk verlieten, hebben vaak hun kinderen met LEEGTE laten opgroeien. Hun levenssfeer is te typeren als een combinatie van hedonisme, individualisme en materialisme. Een leegte waar je bang van wordt. Het evangelie laat je het leven in een heel ander perspectief zien: 'het leven is niet van mijzelf, maar van God gegeven'."
Rellende jongeren veranderen Haren in korte tijd in een 'oorlogsgebied', zoals Oosterdijk het verwoordt. Veel gemeenteleden uit de Protestantse Gemeente in Haren zagen de gewelddadigheden van dichtbij. "Veel kerkleden hebben de dreiging van dichtbij gevoeld. Zij hadden te maken met kapotte ruiten en platgetrapte tuinen. Sommigen durfden het licht in hun huis niet eens aan te doen en stonden achter hun voordeur klaar voor het geval een groep reljongeren woningen zou bestormen. Na de kerkdienst hebben we zondag massaal kaarten geschreven die bestemd waren voor gemeenteleden uit het 'oorlogsgebied'. Zo laten we merken dat we als gemeente van Christus met hun lot begaan zijn."
Naar aanleiding van de onrust in het dorp besloot de predikant samen met ouderlingen zaterdag de Dorpskerk open te stellen. "Er ontstond een sfeer van verbroedering. Dat vond ik heel opmerkelijk. De sfeer die vrijdag in Haren hing, schudden mensen als het ware van zich af. Er was veel emotie. In stilte hebben mensen elkaar opgezocht en in sommige gevallen gebeden opgeschreven richting God." De volgende dag stond er een gezamenlijke kerkdienst op het programma: de start van het nieuwe kerk-seizoen. "In de dienst schetste een collega-predikant haar persoonlijke ervaringen. Wat ook bijzonder was, was dat er een lied werd gezongen waaruit bleek dat we de geborgenheid in Hem mogen vinden."
Waarde van het evangelie
Hoe zouden kerken en christenen op dit soort gebeurtenissen moeten reageren? "We moeten in ieder geval blijven uitkomen voor onze boodschap," antwoordt Oosterdijk. "De ontkerkelijking heeft ook de kerken van binnen geraakt. Daardoor zijn we in onze schulp gekropen. Dan denken we: 'We zullen vast niet meer belangrijk zijn'. Maar het evangelie is wel degelijk van belang voor de gehele samenleving. De waarden van het christelijk geloof zouden weer herontdekt moeten worden. En die hoeven we niet kenbaar te maken op een brutale of schreeuwerige manier."
Bekijk het boek 'De grenzeloze generatie' en 'Een hunkerende generatie'.
26-9-2012 | auteur: Jeffrey Schipper | copyright: www.cip.nl
|