Slapend 'rijk' worden met dienstencheques?
Geen idee of het al gebeurt en al even zeer geen idee of mijn verhaal wel klopt maar stel;
Ik bied mij aan bij een werkgever waar ik via dienstencheques de tuin van mijn buurman(nen) ga onderhouden. Laat ons zeggen a 20u/week.
Buurman(nen) koopt dienstencheques a 7,5 euro waar hij uiteindelijk via de belastingaftrek nog 5 euro voor betaalt. Per week kost hen dat dus 100 euro.
Ik verdien (afgerond) 10euro/u wat dus per week 200 euro bruto oplevert. Laat ons zeggen netto 150euro.
Wat is nu de truc?
Ik werk geen enkel uur. Buurman geeft netjes door dat ik gewerkt heb, ik ontvang loon (150euro) en betaal buurman daar zijn 100 euro van terug. Rest mij nog 50 euro. Buurman krijgt voor de moeite nog 20 euro extra en ik hou de 30 overige euro's op zak.
Vier weken van 30 euro is dus 120 euro per maand.
Mijn vrouw doet hetzelfde maar zij gaat bv poetsen. Nog eens 120 euro/maand.
Extra potje van 240 euro/maand. En dan tel ik nog geen maaltijdcheques, verlofgeld, eindejaarspremie, opgebouwde pensioenrechten, ziekenkas, betaalde feestdagen en eventuele andere extra-legale (!!) voordelen.
Kan dit? Pin me nu niet op exacte cijfers maar feit blijft dat de staat een behoorlijk deel bijdraagt in het dienstencheque-circus en deze manier volgens mij perfect bruikbaar is om daar (zonder iets te moeten doen) een graantje van mee te pikken.
Of zijn er praktische bezwaren?
De ethische hou je beter voor jezelf, ik ben het niet van plan en weet ook wel dat het niet hoort maar als het mogelijk is lijkt het mij niet denkbeeldig dat het ook gebeurt.
Wordt er ooit gecontroleerd of zo'n dienstencheque-uren wel degelijk gepresteerd zijn?
|