Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Gestapeld eten. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=178686)

BigF 1 november 2012 11:36

Gestapeld eten.
 
Ik weet niet wie ooit op het onzalige idee is gekomen maar waarom krijg je op restaurant tegenwoordig ozo vaak je stuk vlees of vis geserveerd bovenop je aardappelpuree?

In sommige gevallen scheppen ze zelfs je groenten dan nog bovenop je vlees waarna je een toren voedsel voor je neus krijgt.

Er zijn dan 3 mogelijkheden;

1) Je herschikt alles zoals een normaal mens zijn bord schikt. Alles netjes naast elkaar, vlot bereikbaar. Onvermijdelijke kloterij is dan wel dat je vlees al vol puree hangt. En dat je de kok voor nop betaald hebt toen die alles geduldig op elkaar aan't stapelen was.

2) Je probeert je mes in die toren te zetten met als gevolg dat heel je bord (als het daar bij blijft) tot oorlogszone gedegradeerd wordt met een hoop platgedrukte puree alom, je vlees dat volhangt met puree en daarrond een mayhem van groentes. Het bord van een vier-jarige dus.

3) Je stuurt het bouwsel terug naar de chef met de vraag om alles op een menswaardige manier te sorteren.

Wat jullie?

Voorbeelden van dergelijke misdaden tegen de culinaire architectuur;






Munglik 1 november 2012 11:43

Is het niet de bedoeling dat je alle onderdelen tegelijkertijd eet zodat je alle smaken tesamen proeft?

Vigilante VL 1 november 2012 11:50

Heb ooit zo eens een oud manneke van z'n kloten zien maken op een (gratis) "gastronomisch degustatieweekend" hier in de stad.

Hij had het vooral moeilijk met de microporties op z'n bord. 2 kroketten vond ie niet kunnen, dus heeft hij er wel 5 keer bijbesteld.


Wat mij vooral stoort aan die nieuwe fusionkeuken zijn die modderfukkin' strepen op dat bord met saus... Het esthetische aspect ontgaat mij niet, maar ik ben het godverdomme beu gezien.

Vroeger de tak peterselie overal op, nu de modderfokkin' streep/klets.

Koenraad Noël 1 november 2012 11:52

Dit is de eerste keer dat ik van zoiets hoor, en ik hoop het nooit mee te maken. Op restaurant eet ik alles apart: vlees, groentjes en dan pas frietjes/kroketjes, bijvoorbeeld.

Scherven A. Mok 1 november 2012 12:15

Ik vraag stoofvlees en mayo steeds bovenop de frietjes.

vrijevlaming 1 november 2012 12:42

Alles in de mixer tot je een bruin goedje krijgt en dan opslurpen met een rietje. Dat heet moleculair koken :lol:

BigF 1 november 2012 12:47

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Munglik (Bericht 6395901)
Is het niet de bedoeling dat je alle onderdelen tegelijkertijd eet zodat je alle smaken tesamen proeft?

Dat kan best zo zijn ja, maar het probleem is eerder praktisch.
Hoe begin je aan zo'n toren?

Snij je vlees door en je duwt heel de hoop puree uit elkaar. Je eindigt dan met een stuk vlees dat vol puree hangt en drijft in een plas puree. De groentes liggen daar dan nog ergens tussen. Niet echt aangenaam.

Ik ging laatst samen met nog 3 andere mensen op restaurant en behalve mijn vrouw kreeg iedereen zo'n torentje op zijn bord. Bij 2 was dat hertenrug met stoofpeertjes (een streep puree met daarop afwisselend een schijfje hert en een schijfje peer) en eentje met een zalmmoot op de puree.

Bij mijn hert was het vervelendste nog dat na verloop van tijd mijn puree in een waterachtige smurrie was veranderd door dat het braadvocht van het hert en de peren zich ermee vermengden. De eerste minuten gaat dat nog goed, na 10 minuten kreeg ik zin om een lepel te vragen om mijn puree op te lepelen.

Overigens; als het erom te doen is dat je alle smaken samen proeft vrees ik dat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer de eerste chef het hert, de peren en de puree in een blender flikkert en me de smoothie serveert...

BigF 1 november 2012 12:48

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 6395999)
Overigens; als het erom te doen is dat je alle smaken samen proeft vrees ik dat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer de eerste chef het hert, de peren en de puree in een blender flikkert en me de smoothie serveert...

Zoals vrijevlaming dus al voorstelde blijkbaar...
;-)

Steben 1 november 2012 12:49

da zijn toch gewoon maar een soort hamburgers voor overdreven sjiek volk?
herschik jij je bicky?
ik niet

Derk de Tweede 1 november 2012 13:04

Wij Ollanders prakken alles! :?

Derk de Tweede 1 november 2012 13:06




vrijevlaming 1 november 2012 13:18

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Derk de Tweede (Bericht 6396027)
Wij Ollanders prakken alles! :?

Jullie hebben dan ook geen smaak.

Ooit nog karnemelk gekregen op een vergadering...

Johan Bollen 1 november 2012 13:24

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 6395999)
Bij mijn hert was het vervelendste nog dat na verloop van tijd mijn puree in een waterachtige smurrie was veranderd door dat het braadvocht van het hert en de peren zich ermee vermengden. De eerste minuten gaat dat nog goed, na 10 minuten kreeg ik zin om een lepel te vragen om mijn puree op te lepelen.

Interessant eigenlijk. "Het oog wil ook wat" denkt men, maar het denken daarover lijkt beperkt tot het moment van de presentatie. De functionaliteit bij het eten zelf is blijkbaar van minder belang.

Misschien beter alles naast elkaar, dan kan je zelf KIEZEN hoe je de smaken combineert in je mond. Is dat niet wat mensen graag hebben...zelf kunnen kiezen? De mode zal wel eens veranderen zeker.

Munglik 1 november 2012 13:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 6395999)
Dat kan best zo zijn ja, maar het probleem is eerder praktisch.
Hoe begin je aan zo'n toren?

Snij je vlees door en je duwt heel de hoop puree uit elkaar. Je eindigt dan met een stuk vlees dat vol puree hangt en drijft in een plas puree. De groentes liggen daar dan nog ergens tussen. Niet echt aangenaam.

Ik ging laatst samen met nog 3 andere mensen op restaurant en behalve mijn vrouw kreeg iedereen zo'n torentje op zijn bord. Bij 2 was dat hertenrug met stoofpeertjes (een streep puree met daarop afwisselend een schijfje hert en een schijfje peer) en eentje met een zalmmoot op de puree.

Bij mijn hert was het vervelendste nog dat na verloop van tijd mijn puree in een waterachtige smurrie was veranderd door dat het braadvocht van het hert en de peren zich ermee vermengden. De eerste minuten gaat dat nog goed, na 10 minuten kreeg ik zin om een lepel te vragen om mijn puree op te lepelen.

Overigens; als het erom te doen is dat je alle smaken samen proeft vrees ik dat het nog maar een kwestie van tijd is vooraleer de eerste chef het hert, de peren en de puree in een blender flikkert en me de smoothie serveert...

De textuur telt ook. ;-)

From_Vlaanderen 1 november 2012 13:43

Ik vlieg er gewoon. Na het eten gooi ik mijn stoffe? servietje er midden op.

From_Vlaanderen 1 november 2012 13:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Scherven A. Mok (Bericht 6395944)
Ik vraag stoofvlees en mayo steeds bovenop de frietjes.

En dan eens omroeren.

BigF 1 november 2012 14:52

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Steben (Bericht 6396006)
da zijn toch gewoon maar een soort hamburgers voor overdreven sjiek volk?

Ik heb het hier over heel gewone doordeweekse restaurants.
Je moet voor zo'n voedseltoren lang niet uitsluitend in dure sterrenrestaurants zijn hoor.
Citaat:

herschik jij je bicky?
ik niet
Nee, ik ook niet.
Net zoals ik mijn boterhammen ook niet herschik.
En mijn pannekoeken eet ik ook niet met de suiker of de stroop ernaast.

Maar dat is nog een hemelsbreed verschil met hetgeen ik hier voorstelde.

Aligator 1 november 2012 14:54

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 6395894)
Ik weet niet wie ooit op het onzalige idee is gekomen maar waarom krijg je op restaurant tegenwoordig ozo vaak je stuk vlees of vis geserveerd bovenop je aardappelpuree?

In sommige gevallen scheppen ze zelfs je groenten dan nog bovenop je vlees waarna je een toren voedsel voor je neus krijgt.

Er zijn dan 3 mogelijkheden;

1) Je herschikt alles zoals een normaal mens zijn bord schikt. Alles netjes naast elkaar, vlot bereikbaar. Onvermijdelijke kloterij is dan wel dat je vlees al vol puree hangt. En dat je de kok voor nop betaald hebt toen die alles geduldig op elkaar aan't stapelen was.

2) Je probeert je mes in die toren te zetten met als gevolg dat heel je bord (als het daar bij blijft) tot oorlogszone gedegradeerd wordt met een hoop platgedrukte puree alom, je vlees dat volhangt met puree en daarrond een mayhem van groentes. Het bord van een vier-jarige dus.

3) Je stuurt het bouwsel terug naar de chef met de vraag om alles op een menswaardige manier te sorteren.

Wat jullie?

Voorbeelden van dergelijke misdaden tegen de culinaire architectuur;






Oplossing : maak je eten zelf klaar.

BigF 1 november 2012 14:57

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Johan Bollen (Bericht 6396059)
Interessant eigenlijk. "Het oog wil ook wat" denkt men, maar het denken daarover lijkt beperkt tot het moment van de presentatie. De functionaliteit bij het eten zelf is blijkbaar van minder belang.

Voila, net wat ik bedoel. Het oog mag best ook wat maar het moet nog altijd op een aangename manier op te eten zijn.
Chefs die hun borden opmaken als kunstwerkjes kunnen er beter foto's van trekken en een fotogallerij beginnen in plaats van een restaurant.
En willen ze dan toch perse een mooi uitziend bord; doe maar op maar hou aub alle dingen een beetje uit elkaar. Spuit voor mijn part de puree in vormpjes, snij de groentes in een artistiek verantwoorde vorm en geef mijn vlees een speciale touch maar stapel het aub niet allemaal op elkaar.

Overigens vraag ik mij ook af wat er dan zo mooi is aan zo'n opgestapelde hoop eten? Is dat dan zoveel chicquer dan gewoon alles naast elkaar?

Citaat:

Misschien beter alles naast elkaar, dan kan je zelf KIEZEN hoe je de smaken combineert in je mond. Is dat niet wat mensen graag hebben...zelf kunnen kiezen? De mode zal wel eens veranderen zeker.
Ik hoop het.
Aangezien we vooralsnog mogen kiezen wat we eten op restaurant zou ik het ook aangenaam vinden als we het op onze eigen manier mogen opeten.

BigF 1 november 2012 14:59

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Aligator (Bericht 6396171)
Oplossing : maak je eten zelf klaar.

Ik denk niet dat ik een kok zo ver kan krijgen dat hij zijn fornuis even afstaat als ik op restaurant ga.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:12.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be