Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Godsdienst en levensovertuiging (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=111)
-   -   De ridders van de Orde van de Tempeliers (https://forum.politics.be/showthread.php?t=178877)

Nr.10 5 november 2012 05:20

De ridders van de Orde van de Tempeliers
 
Hoe zijn ze ontstaan?
Wie waren ze?
Hoe waren ze?
Waren ze aanwezig in onze contreien?
Wat over hun gebouwen?
Hadden de ridders van de Orde van de Tempeliers kloosters?
Waarom werden ze finaal door de paus verboden?

zonbron 5 november 2012 07:23

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Nr.10 (Bericht 6402019)
Hoe zijn ze ontstaan?
Wie waren ze?
Hoe waren ze?
Waren ze aanwezig in onze contreien?
Wat over hun gebouwen?
Hadden de ridders van de Orde van de Tempeliers kloosters?
Waarom werden ze finaal door de paus verboden?

Interessant onderwerp !

Een korte samenvatting : HIER en HIER

Nadat de organisatie verboden werd en ze van hun bezit beroofd werden sloten velen zich aan bij de orde van Garter (Engeland). Hoe dan ook, de meeste zijn er in geslaagd niet gearresteerd te worden. Meer : HIER

Wat de orde van tempeliers in Belgie betreft kan U bvb. ook terecht op een Belgische site waar men dit onderwerp behandelt : tempeliers.be/


Tempeliers.be en de VSTH vzw


De Tempeliers

De Tempelorde is de oudste ridderorde, met wortels die teruggaan tot kort na de verovering van Jeruzalem door de kruisvaarders in 1099. Om de toevloed van pelgrims in goede banen te leiden, werden kanunniken in het Heilig Graf geïnstalleerd. Zij bekommerden zich om de zielenzorg van deze kruisvaarders, terwijl de al bestaande orde van het Hospitaal van Sint Jan, de medische verzorging van de pelgrims voor haar rekening nam. Naast deze religieuze en caritatieve poten, onstond er geleidelijk aan ook een militaire tak, die zich in 1120 zou losscheuren. De tempelorde was geboren. Deze ridders legden een drievoudige gelofte af van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid en leefden volgens een regel, die tijdens het concilie van Troyes (Frankrijk) zou aangepast worden naar de noden en de behoeften van het front in het Midden-Oosten. De abt van Clairvaux, zette zijn schouders onder het project, dat snel en veel bijval kreeg aan beide zijden van de Middellandse Zee. De steun van de adel in vooral Vlaanderen en Frankrijk is opmerkelijk en verklaart waarom de orde er zo snel kon groeien. Vanaf de tweede kruistocht in 1147, speelden de tempelridders echt mee op het slagveld in het Heilig Land. Het aantal bezittingen in het Westen groeide exponentieel, maar was vanaf het begin van de XIIIe eeuw niet meer voldoende om de stijgende kosten van het oorlogsvoeren te dragen. De slag bij Hattin in 1187 en het verlies van Jeruzalem was een keerpunt in de Tempeliersgeschiedenis. Nadat de laatste belangrijke Europese vorst, Richard Leeuwenhart, het Heilig Land had verlaten, stonden de ridderorden er steeds meer alleen voor. Door de desinteresse van de bevolking in het Westen en de onmacht van de twistzieke baronnen in de Levant, stevenden de kruisvaardersstaatjes regelrecht op de afgrond af. De tempeliers waren enkel verantwoording verschuldigd aan de Paus en acteerden in het Heilig Land als soevereine vorsten. Vanaf de XIIIe eeuw, waren militaire campagnes zonder de Tempeliers of Hospitaalridders volstrekt onmogelijk geworden. Dit in schril contrast tot het Westen, waar de Tempelridders zich steeds vaker als leenmannen moesten schikken naar de wil van de lokale vorsten, met inbegrip van het leveren van troepen bij oorlog. In 1291, na de val Akko, werden de laatste Tempeliersburchten ontruimd en trok de orde zich terug in Cyprus. In tegenstelling tot de Hospitaalridders en de Duitse Orde, waren de Tempeliers er niet in geslaagd een eigen staatje uit te bouwen. Toen de laatste meester, Jacques de Molay, in 1307 in Frankrijk aankwam, greep de Franse koning Filips IV de Schone zijn kans. Hij liet alle ordeleden in zijn rijk arresteren op beschuldiging van ketterij.

J. Hosten, 2007.


In het West-Vlaamse Slijpe (België), zorgen de nieuwe muurschilderingen voor nogal wat beroering. Het (onafgewerkte) tafereel toont Maria als patrones van de Tempeliers en de Hospitaalridders. Het fraaie tafereel neemt een loopje met de historische werkelijkheid en duwt Slijpe in de richting van esoterische oorden die geen aantoonbare link met een van beide ridderorden hebben.



Uiterst links zien we paus Urbanus II en Bernardus van Clairvaux. Daaronder zien we de wapenschilden van de tempelridder Hoste van Sint-Omaars en de hospitaalridder Robert de Juilliac of Robert de Juilly. De wapenschilden van deze ridders zijn historisch niet correct. Het wapenschild van Hoste van Sint Omaars is azuur met een dwarsbalk van goud...

Een beetje meer info...

Vechten, bidden en verplegen waren de hoofdactiviteiten van de middeleeuwse ridder- en hospitaalorden. Ze werden gesticht in de twaalfde eeuw om pelgrims op te vangen en te beschermen in het Heilig Land, maar ook ingezet om vijanden van de christenheid te bestrijden. Daarvoor verwierven ze bezittingen in heel Europa, wat hen tot machtige broederschappen maakte. In de Noordelijke Nederlanden, inclusief de zich tot Bremen uitstrekkende Friese landen, waren het vooral de johannieters en de Duitse Orde die conventen en beheerscentra stichtten. Deze werden bewoond door priesters en ridders en zelfs ook zusters. In twaalf thematische studies komen hun ontwikkelingslijnen en bijzondere karaktertrekken aan bod, vanaf hun ontstaan ten tijde van de kruistochten tot aan de Hervorming. Daarbij worden waar mogelijk beide orden met elkaar vergeleken en wordt een aantal van hun leden gevolgd, in de Utrechtse vestigingen maar ook in Palestina, Pruisen en Lijfland.


De VZW VSTH heeft vorig jaar een boek uitgebracht...
Nieuwe publicatie beschikbaar: Militiae Christi I, lees meer via de voorvernoemde site

In dat boek kan U onder andere lezen over de rol van de Tempeliers en hospitaalridders in de Vlaamse opstand van 1302.

Ze hadden oa bezittingen in Slijpe, Gilbert de Druisencourt , Commanderij Ter Braecke - Chantraine - Oud Turnhout...

Bezoek ook het forum...

(klik op de afbeelding)

Aton 5 november 2012 08:37

@ Zonbron, heb je enig idee waarom de Tempeliers Johannes de Doper ( Johannieters ) als ' beschermheilige ' gebruikten en op welke Maria zij zich beriepen ?

lombas 5 november 2012 08:54

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Aton (Bericht 6402065)
@ Zonbron, heb je enig idee waarom de Tempeliers Johannes de Doper ( Johannieters ) als ' beschermheilige ' gebruikten en op welke Maria zij zich beriepen ?

De Johannieters zijn toch helemaal geen Tempeliers?

system 5 november 2012 09:03

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door lombas (Bericht 6402074)
De Johannieters zijn toch helemaal geen Tempeliers?

Inderdaad. Johannieters werden ook later opgericht dan de Tempeliers.

Een belangrijke persoon bij het opstellen van de regels der Tempeliers was Bernardus van Clervaux. Een detail: zo was Bernardus iemand die zich maar zelden waste. En bijgevolg, ook de Tempeliers wasten zich niet zo vaak.



Zegel van de Tempeliers.

system 5 november 2012 10:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door system (Bericht 6402079)
Inderdaad. Johannieters werden ook later opgericht dan de Tempeliers.

Een belangrijke persoon bij het opstellen van de regels der Tempeliers was Bernardus van Clervaux. Een detail: zo was Bernardus iemand die zich maar zelden waste. En bijgevolg, ook de Tempeliers wasten zich niet zo vaak.



Zegel van de Tempeliers.

In zijn De Laude novae militiae (geschreven tussn 1130 en 1136) steekt Bernard van Clervaux de loftrompet over de (zijn) 'nieuwe orde' en tracht hij nieuwe ridders voor de Tempel te werven. Hij schrijft:

"Avant tout la discipline est constante et l’obéissance est toujours respectée ; on va et vient au signal de celui qui a autorité ; on est vêtu de ce qu’il a donné ; on ne présume pas de chercher ailleurs nourriture et vêtements… Ils mènent loyalement une vie commune sobre en joyeuse, sans femme ni enfants ; on de les rencontre jamais désoeuvrés, oisifs, curieux… ; parmi eux aucune acception de personne ; on honore le plus valeureux, non le plus noble... ; ils détestent les dés et les échecs, ont la chasse en horreur ;ils ont les cheveux coupés ras…, jamais peignés, rarement lavés, le poil négligé en hirsute ; sales de poussière, la peau tannée par la chaleur et la cotte de mailles..."

Het zijn wel degelijk soldatenmonniken in de ogen van Bernardus.

In zijn bul Omne datum optimum zal Innocentius II op 21 maar 1139 de previlegies van de Orde vastleggen. En dat waren er heel wat. Eén van de voornaamste previlegies was dat de Orde der Tempeliers onttrokken werd aan de bisschoppelijke jurisdictie en slechts verantwoording verschuldigd was aan de paus van Rome. Vervolgens dat de Orde zijn eigen priesters kon hebben, zijn 'kapelaans', zijn eigen liturgische cultus (hetgeen later voor moeilijkheden ging zorgen), dat de Orde vrijgesteld werd van de tienden, dat zijn hun eigen kerkhoven hadden en dergelijke.

Vrij snel werd duidelijk dat de Orde der Tempeliers over een zeer grote autonomie beschikte en zeer vlug omvangrijke inkomsten ging bezitten, gezien de overvloedige schenkingen die de Orde vanaf het begin te beurt vielen. Hetgeen later leiden tot jaloezie van mensen die de Orde vijandig gezind waren. De Orde ging zich later ook opstellen als een soort bankier. Mensen die naar de 'pays d'outre mer' wilden reizen, deponeerden bij de Tempeliers in Parijs (Le Temple) een som geld, zij kregen daarvoor een kwitantie en met deze kwitantie konden ze hun geld terug recupereren bij de Tempeliers in Jeruzalem eens aangekomen in die stad. Onnodig te zeggen dat de rijkdommen zich vlug opstapelden. Meer dan eens werd het gedeponeerde geld immers nooit opgevraagd op de plaats der bestemming (schip vergaan, mensen overleden door allerlei ziektes, of gevangen genomen door de moslims tijdens de reis, enz, enz).

giserke 5 november 2012 10:12

Bernard van Clervaux heeft wel meer goeie dingen opgericht. :-)

Aton 5 november 2012 10:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door lombas (Bericht 6402074)
De Johannieters zijn toch helemaal geen Tempeliers?

Ho jazeker:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Malta

Wat weet jij over de Tempeliers ?

giserke 5 november 2012 10:15

Merovingen ->Prieure de Sion -> Bilderberg
I
v
->Tempeliers
->later Vrijmetselarij

Aton 5 november 2012 10:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door system (Bericht 6402079)
Inderdaad. Johannieters werden ook later opgericht dan de Tempeliers.

Eigenlijk was dit niet mijn vraag. Mijn vraag was waarom St Jan ( Johannes de Doper ) zo'n belangrijke plaats innam bij de Tempeliers? En over welke Maria men het had bij te Tempeliers ? En ja, de Johannieter orde is pas later opgericht, maar zijn alsnog een Tempeliers orde.

Aton 5 november 2012 10:21

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door giserke (Bericht 6402140)
Merovingen ->Prieure de Sion -> Bilderberg
I
v
->Tempeliers
->later Vrijmetselarij

Deze fraude is al lang achterhaald hoor.

system 5 november 2012 10:38

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Aton (Bericht 6402146)
Deze fraude is al lang achterhaald hoor.

Inderdaad. De zogenaamde 'prieuré de Sion' heeft nooit bestaan.

santos 5 november 2012 10:42

De tempeliers en de vrijmetselaars hebbe niets met elkaar te maken.

system 5 november 2012 10:55

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Aton (Bericht 6402145)
Eigenlijk was dit niet mijn vraag. Mijn vraag was waarom St Jan ( Johannes de Doper ) zo'n belangrijke plaats innam bij de Tempeliers? En over welke Maria men het had bij te Tempeliers ? En ja, de Johannieter orde is pas later opgericht, maar zijn alsnog een Tempeliers orde.

Kunt u ook aangeven in welke mate Johannes de Doper een belangrijke plaats innam bij de Orde van de Tempel wiens statuten werden opgesteld door Bernardus van Clervaux?

system 5 november 2012 10:56

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door santos (Bericht 6402175)
De tempeliers en de vrijmetselaars hebbe niets met elkaar te maken.

'Niets' zou ik niet duven zeggen, maar niet zoveel als sommigen soms durven te insinueren.

santos 5 november 2012 11:01

Niets, de speculatieve vrijmetselarij is degene die we vandaag kennen en die is er pas van 1717. Daarvoor was het eerder een gilde zoals er zovelen waren.
Sommige geloven te veel in de romans van Dan Brown.

giserke 5 november 2012 11:01

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door santos (Bericht 6402175)
De tempeliers en de vrijmetselaars hebbe niets met elkaar te maken.

Fysiek niet neen, want vanaf 1300 werden 95% van de Tempeliers een kopje kleiner gemaakt door Filips 2.
De rest vluchtte naar het huis Steward (diep in Engeland)
En van Vrijmetselaars is maar sprake vanaf eind 1600.

santos 5 november 2012 11:08

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door giserke (Bericht 6402201)
Fysiek niet neen, want vanaf 1300 werden 95% van de Tempeliers een kopje kleiner gemaakt door Filips 2.
De rest vluchtte naar het huis Steward (diep in Engeland)
En van Vrijmetselaars is maar sprake vanaf eind 1600.

En buiten die feiten zijn al de rest fabelkes :)

system 5 november 2012 11:11

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door santos (Bericht 6402200)
Niets, de speculatieve vrijmetselarij is degene die we vandaag kennen en die is er pas van 1717. Daarvoor was het eerder een gilde zoals er zovelen waren.
Sommige geloven te veel in de romans van Dan Brown.

Dat hangt er maar vanaf hoe men het bekijkt. Zo zou men kunnen zeggen in uw optiek, dat de speculatieve vrijmetsalarij niets te maken heeft met de operatieve metselarij. Maar dat is natuurlijk waar en tegelijkertijd tevens niet waar. De operatieve metselarij is natuurlijk permanent (symbolisch) aanwezig bij de speculatieve. Zo ook de Tempeliers. Ook zij komen voor in de ritualen van de graden van de vrijmetselaars. Zeker in de Schotse graden.

santos 5 november 2012 11:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door system (Bericht 6402212)
Dat hangt er maar vanaf hoe men het bekijkt. Zo zou men kunnen zeggen in uw optiek, dat de speculatieve vrijmetsalarij niets te maken heeft met de operatieve metselarij. Maar dat is natuurlijk waar maar tevens niet waar. De operatieve metselarij is natuurlijk permanent (symbolisch) aanwezig bij de speculatieve. Zo ook de Tempeliers. Ook zij komen voor in de ritualen van de graden van de vrijmetselaars. Zeker in de Schotse graden.

Als ge kijkt naar de operatieve metselarij moest men enkel 'steenkapper' of 'metser' zijn. Bij de speculatieve metselarij doet uw job er niet toe, daar gaat het om een filosofie. En dus is er geen rechtstreeks verband, en nog veel minder met de tempeliers. De graden die worden gebruikt kwamen ook voor bij metsers in de oorspronkelijke gildes.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:35.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be