Bolleke Wol |
7 december 2012 19:15 |
Het cultureel samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles
Het werd vandaag met veel tamtam aangekondigd: Vlaanderen en de Franstalige Gemeenschap hebben een cultureel samenwerkingsakkoord afgesloten.
Ik heb nog niet de kans gehad dat akkoord in zijn geheel te bestuderen, maar toch al een paar bedenkingen:
- een deel van de belgicisten gaat wellicht zeer opgetogen zijn want dit akkoord betekent een stap naar toenadering tussen de taalgemeenschappen, na jaren van communautaire strijd.
- een ander deel van de belgicisten zal misnoegd zijn, want het pact werd bedisseld tussen deelstaatregeringen en ontstond zonder federale ("Belgische") inbreng.
- een deel van de flaminganten gaat weer beginnen zeveren dat dit akkoord wel ergens een Belgicistisch complot gaat zijn tegen N-VA en er weer extra transfers gaan komen.
- een ander deel van de flaminganten zal dit akkoord zien als de bevestiging dat er wel degelijk twee naties bestaan in dit land, en dat (zie punt twee) België overbodig is geworden.
Wie heeft nu gelijk, hoe moeten we dit interpreteren?
Ik juich dit tot op zekere hoogte alvast toe omwille van punt twee: het is de de eerste keer dat de twee grote taalgemeenschappen in dit land een samenwerkingsakkoord sluiten, buiten Belgique om. Maar ik heb toch ook een paar twijfels.
- dit is een samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en wat in de praktijk de fédération Wallonie-Bruxelles is. Het gaat uiteraard om cultuur en dat is een gemeenschapskwestie, maar met dit akkoord heeft de Vlaamse regering eigenlijk de legitimiteit van die Waals-Brusselse federatie erkend. Ik vraag me af wat de Vlaams-Brusselse verhouding precies zal zijn in dit akkoord?
- Wallonië werd in deze alweer zwaar gerold door de Brusselse francofonie, die zoiets als het bestaan van een volwaardige Waalse natie ten allen prijze wil vermijden. Ook voor Vlaanderen betekent dat slecht nieuws, want een Waalse culturele identiteit mee helpen onderdrukken betekent Brussel opgeven.
- de Franstaligen identificeren zichzelf dus weer als Franstaligen (en niet als Walen of Brusselaars). De Nederlandstalige gemeenschap in Belgique identificeert zichzelf vooral als Vlaanderen, en zet daarmee de grote meerderheid van het eigen taalgebied buitenspel als wapen in wat vooralsnog een geopolitiek conflict is genaamd "België". Wat is de rol van pakweg de Taalunie in dit akkoord?
Wat denkt de politics.be gemeenschap er van?
|