Raf |
11 augustus 2004 20:47 |
Eerste officiële delegatie op herdenking in Breendonk
Eerste officiële delegatie op herdenking in Breendonk
Op zaterdag 4 september wordt in het concentratiekamp van Breendonk (bij Antwerpen) de jaarlijkse herdenkings-plechtigheid voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme gehouden. Dit jaar is er een belangrijke primeur: voor het eerst zal een officiële delegatie van de Holebifederatie een krans mogen neerleggen tijdens de plechtigheid. De Holebifederatie koos Yvan Brys als vertegenwoordiger en hoopt dat die het gezelschap zal krijgen van andere holebi's.
De officiële aanwezigheid van de federatie is volgens het persagentschap Belga onder meer te danken aan de inspanningen van senator Staf Nimmegeers (sp.a). In de jaren zeventig en tachtig voerden holebi's een aantal keer actie om ook homoslachtoffers van het nazi-regime te herdenken in Breendonk. Tot vorig jaar waren zij niet welkom op de officiële herdenkingsplechtigheid. Daar komt nu dus verandering in.
Homo's werden, in tegenstelling tot joden en zigeuners, niet massaal en systematisch uitgeroeid door de nazi's, meldt Brys. "Dit neemt niet weg dat naar schatting 50.000 Duitse en Oostenrijkse homoseksuelen opgesloten werden in de kampen. Organisaties van homoseksuelen werden verboden en homo- en lesbiennecafés werden gesloten door de nazi's. Homo's waren 'volksschadelijke elementen' en zo'n 600 homo's werden gecastreerd. Vijftienduizend homo's, of misschien wel dubbel zoveel, overleefden de kampen niet."
In 1977 trok de homo-actiegroep Rooie Vlinder al naar Breendonk om te protesteren tegen het feit dat de homoseksuele en lesbische slachtoffers van het nazisme er doodgezwegen werden op de officiële herdenkingsplechtigheden. "De joodse weggevoerden en de politieke gevangenen waren als aparte groep wel welkom op de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid."
"Er was nog een tweede feit waar de Rooie Vlinder het erg moeilijk mee had. In het museum van Breendonk werd een roze driehoek getoond met daaronder het nietszeggende onderschrift "§ 175". Volgens een bewaker was dat 'omdat er ook schoolkinderen kwamen'. De Rooie Vlinder verlangde dat er zou worden vermeld dat de roze driehoek een herkenningsteken was dat de door de nazi's vervolgde homo's en lesbiennes in de concentratiekampen op hun kampplunje genaaid kregen."
Het Roze Aktiefront en de Holebifederatie namen de fakkel over van de Rooie Vlinder en organiseerden in 1983 een eigen herdenkingsplechtigheid. Sinds 1985 veranderde de toon. De directeur van het monument betreurde zelfs dat holebi's niet werden uitgenodigd. De officiële herdenkingsplechtigheid van september bleef echter verboden terrein. In de jaren negentig ebde de belangstelling van de holebibeweging voor Breendonk stilaan weg.
Met de kransneerlegging op 4 september 2004 wil de Holebifederatie niet alleen de homo's en lesbiennes die het slachtoffer werden van het nazisme herdenken, maar ook naar het heden en de toekomst kijken. Of zoals in 1980 al door de Rooie Vlinder werd opgemerkt: "Dergelijke herdenkingen zijn alleen maar zinvol wanneer ze ook de aandacht vestigen op het hedendaagse fascisme, waarvan jeanettenhaat, vrouwenondrukking en vreemdelingenhetze nog steeds wezenlijke kenmerken zijn."
Dixit Brys: "De kopstukken van het Vlaams Blok vertonen zich tegenwoordig niet meer in nazi-uniformen. Maar nu en dan laten ze nog wel blijken dat ze hun lichtende voorbeelden niet vergeten zijn. Op 1 juli 2003 werd in Merksem oud-SS'er Bert van Boghout ten grave gedragen. Bijna de voltallige top van het Vlaams Blok woonde de uitvaart bij. Philip Dewinter noemde hem in het partijblad een idealist in hart en nieren. Van Boghout zat na de oorlog zes jaar in de cel wegens collaboratie. Daarna richtte hij samen met Karel Dillen de extreem-rechtse organisatie Were Di op."
Bron: www.hetrozehuis.be
De plechtigheid in Breendonk is gepland op zaterdag 4 september (11.00u). De initiatiefnemers proberen het vertrek uit diverse steden te organiseren. Inlichtingen: 0474/94.15.84. E-mailen kan naar [email protected].
|