De schoofzak |
10 oktober 2013 20:02 |
Tsjeven leggen index-sprong weer op tafel
Ik zeg niet dat dat niet nuttig kan zijn voor de werkgelegenheid en de concurrentie tegenover de buurlanden.
Maar ik zeg wel dat ge als regering zo'n dingen moet beslissen èn uitvoeren in het begin van je legislatuur.
Dan kunnen de mensen tenminste zien dat het wat opgebracht heeft, tegen dat het terug verkiezingen zijn. Ge kunt dat platbroekerij noemen, maar dat is wel real-politiek ...
Dus: de tsjeven gaan bloeden.
titel: CD&V legt indexsprong weer op tafel
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131010_00784240
Citaat:
Op 6 november praten de verschillende regeringen van dit land met elkaar over een uitgebreid relanceplan. Raf Terwingen, CD&V-fractieleider in de Kamer, zei dat een indexsprong een van de mogelijkheden moet zijn. Nog vanmiddag verdedigde Di Rupo in de Kamer zijn begroting.
Zoals eerder aangekondigd verhuist de btw-verlaging op elektriciteit, een voorstel van vicepremier Vande Lanotte (SP.A), naar de relancebesprekingen tussen alle regeringen van het land. Die starten op 6 november. ‘De btw-verlaging is nog niet van tafel’, stelt de premier gerust. Bij Linda De Win, in Villa Politica, herhaalde vicepremier De Crem (CD&V) echter dat het een slechte maatregel was.
Maar ook een indexsprong is een optie zijn die de regeringen moeten bekijken, zegt Terwingen. 'Voor ons komt het erop neer om met duidelijke cijfers en bepaalde modellen te komen tot jobcreatie. Dat is het belangrijkste en dat doe je door de loonhandicap weg te nemen. De indexsprong is dan eventueel een element voor ons.'
Een indexsprong betekent dat de indexering van de lonen één keer wordt overgeslagen. Op die manier verbetert de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven. Maar de lonen van de werknemers worden dus niet aangepast aan de stijgende levensduurte. De vakbonden hebben zich dan ook altijd fel verzet tegen de maatregel. Ook de socialistische partijen stonden in het verleden altijd weigerachtig tegenover het idee.
'Berg bedwingen'
Di Rupo (PS) sprak vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over de begroting voor 2014 en de relancemaatregelen. Dinsdag bereikte de regering daarover een akkoord. Op dat laatste onderdeel kwam heel wat kritiek van werkgevers en oppositie. Daarop had Di Rupo een duidelijke repliek:
Ik heb liever een regering met voorstellen, dan een regering zonder fut. Het was precies onderaan een berg dat de regering zich bij haar aantreden eind 2011 bevond. Begroting na begroting kunnen we zeggen dat ze die berg met succes bedwingt.
Di Rupo daagde de oppositie ook uit andere landen te noemen die op twee jaar tijd 22 miljard euro bespaarden én 1,1 miljard euro vrijmaakten voor relance. Die 1,1 miljard is het totaal van de relancemaatregelen die de regering vorig jaar en dit jaar nam. Dinsdag raakte het kernkabinet het immers maar eens over een bedrag van 165 miljoen euro.
Voor de premier is de beperking van het tekort van 2,14% volgend jaar het belangrijkste feit, omdat ons land zo uit de Europese procedure van buitensporige schuld geraakt
CD&V
Fractievoorzitter van CD&V Raf Terwingen zei vanmiddag nog dat zijn fractie volledig achter het standpunt van de minister-president Kris Peeters staat. Die zei gisteren in het Vlaams parlement dat de relancemaatregelen de problemen niet zal oplossen. ‘Hij werd daarin trouwens gesteund over de partijgrenzen heen’, aldus de Terwingen. Wel voegde hij er aan toe dat ‘in de gegeven federale omstandigheden’, de genomen maatregelen verdedigbaar zijn.
|
|