tandem |
10 november 2014 06:41 |
Hoeveel missen we?
De vraag stelt zich hoeveel BNP we missen door informele arbeid niet op te nemen in de statistieken. Hoe zou de besluitvorming anders worden wanneer we dat wel doen? Als introductie:
Citaat:
Onder informele economie (=verborgen economie) verstaat men de wettelijke en onwettelijke economische activiteiten die niet in de officiƫle cijfers tot uitdrukking komen doordat ze niet worden waargenomen door de instellingen die de nationale rekeningen opstellen, namelijk het CBS in Nederland en het Instituut voor de Nationale Rekeningen in Belgiƫ. De term wordt vooral geassocieerd met de derde wereld, waar in veel landen meer dan de helft van de bevolking werkzaam is in de informele sector. Dat neemt niet weg dat ook in ontwikkelde landen vele informele economische activiteiten plaatsvinden.
Hieronder vallen onder meer de werken die mensen thuis uitvoeren of het werk in het zwarte circuit. Een voorbeeld van het eerste: A vult de belastingaangifte van B in, en mag in ruil daarvoor enige tijd de zonnebank van B lenen. Beide partijen achten deze "prestaties" in een redelijke verhouding tot elkaar staan. Omdat er geen geld gemoeid is met deze transactie, is het moeilijk om een exacte waarde vast te stellen. Deze transactie is dus "onzichtbaar", en komt daarmee niet in de BNP-cijfers tot uitdrukking. Deze transacties zijn echter volstrekt legaal.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Informele_economie
|
|