Politics.be |
28 december 2014 18:20 |
Vlaamse Regering : foie gras zonder dwangvoeding geen foie gras?
Ook minder zware eenden- en ganzenlever moet erkend worden alsfoie gras,vindt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Als de Europese regelgeving wordt versoepeld kan er perfect foie gras worden geproduceerd zonder dwangvoeding”.
In deze periode van Kerst en Nieuw wordt er op heel wat feesttafels opnieuw foie grasgeserveerd. De Europese regels bepalen vandaag dat lever maar verkocht mag worden als ‘foie gras’ (of ‘vette lever’) als die minstens 300 gram (bij eenden) of zelfs 400 gram (bij ganzen) weegt.
In de praktijk betekent dat vandaag dat kwekers sowieso dwangvoeding moeten hanteren om op regelmatige basis zulk gewicht te bereiken. “Europa geeft producenten en consumenten dus niet eens de mogelijkheid om te kiezen voorfoie gras die zonder dwangvoeding werd geproduceerd. Absurd dat Europese regelgeving zo aanleiding geeft tot meer dierenleed” zegt Weyts.
De minister wijst erop dat Europa op vlak van foie gras dieronvriendelijker is geworden. In 2008 werd het minimumgewicht voor een eendenlever opgeschroefd naar 300 gram, terwijl de norm in 1991 nog op 250 gram lag. Een studie ( http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scah/out17_en.pdf) van de Europese Commissie toonde daarentegen aan dat dwangvoeding leidt tot dierenleed.
Sommigen halen kwaliteitsredenen aan ter verantwoording van de strengere gewichtsnormen. “Over smaak is alleen de consument de scheidsrechter. Alleen mag die vandaag van Europa niet eens oordelen over de kwaliteit van niet dwangmatig geproduceerde eendenlevers” antwoordt Weyts. Weyts wil alvast bij Europa aandringen om de normen te versoepelen, zodat ook minder zware lever erkend kan worden als echte foie gras. “Een algemeen Europees verbod op dwangvoeding is vandaag weinig realistisch. Maar dat belet niet dat Europa het mogelijk maakt dat ook minder zware en meer diervriendelijke foie gras als foie gras wordt erkend. Geef de consument ten minste de mogelijkheid om te kiezen” besluit de minister voor Dierenwelzijn.
Bron: politics.be
|