Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Persmededelingen (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Test Aankoop : 1 OP 7 GECONVENTIONEERDE ARTSEN REKENT TOCH SUPPLEMENT AAN! (https://forum.politics.be/showthread.php?t=217503)

Politics.be 17 april 2015 12:10

Test Aankoop : 1 OP 7 GECONVENTIONEERDE ARTSEN REKENT TOCH SUPPLEMENT AAN!
 
Eén op zeven geconventioneerde artsen rekent, tegen alle afspraken in, toch nog een supplement aan. Bovendien informeren heel wat artsen hun patiënten niet over het statuut waaronder ze werken en welke tarieven ze hierbij toepassen. Zo blijkt uit onderzoeken van Test-Aankoop in 2012, 2013 en 2015. Het probleem is gekend, maar toch heeft de overheid bitter weinig gedaan om het te verhelpen. Test-Aankoop vraagt minister van Volksgezondheid Maggie De Block dan ook om dringend echte actie te ondernemen.

De theorie: tariefzekerheid bij geconventioneerde artsen

De tarieven die artsen aanrekenen kunnen sterk uiteenlopen. Dat komt omdat sommige dokters supplementen mogen aanrekenen, en andere niet. Om de twee jaar wordt immers tussen artsen en ziekenfondsen een conventie gesloten over de tarieven. Artsen kunnen weigeren om toe te treden tot die overeenkomst, zij mogen dan zelf hun ereloon bepalen en dus supplementen aanrekenen. Bij hen riskeer je dus meer te moeten betalen. Artsen die wel tot de conventie toetreden, verbinden zich ertoe de overeengekomen tarieven toe te passen. Ter compensatie krijgen ze een soort van vergoeding van zo’n 5000 euro. Bij hen heb je in principe tariefzekerheid.

Het hoeft niet gezegd dat dit verschil in statuut ook een serieus verschil kan betekenen voor de rekening voor de patiënt. Daarom is het des te belangrijker dat de patiënt weet onder welk statuut zijn dokter werkt en dat artsen hun patiënten hierover correct informeren in de wachtkamer, zoals de wet ook voorschrijft.

De praktijk: spelregels niet gerespecteerd

Tot zover de theorie. Maar de praktijk valt tegen. Zowel voor wat betreft de informatie over het statuut van de arts, als de correcte toepassing ervan.

In 2012 bezocht Test-Aankoop 192 wachtkamers van huisartsen en specialisten. In amper 12 % van de praktijken maakte de arts zijn statuut bekend. Nochtans zijn ze hier wettelijk toe verplicht. 2 % van de artsen ging evenwel verder dan tot nu toe wettelijk van hen wordt gevraagd en afficheerde ook de tarieven. De huisartsen doen het wel een stuk beter dan de specialisten: 20 van de 100 bezochte huisartsen afficheren hun statuut, tegenover slechts 3 van de 92 specialisten. In het recente onderzoek (2015) over slaapmedicatie was het alweer prijs: op een totaal van 81 huisartsen maakte slechts 17 % zijn statuut bekend, en maar 6 % de tarieven. Het Riziv ontwikkelde recent een module om het statuut van artsen op te zoeken, maar die blijkt in de praktijk weinig gebruiksvriendelijk.

Als klap op de vuurpijl blijkt uit verschillende onderzoeken van Test-Aankoop (2013 en 2015) dat huisartsen supplementen aanrekenen terwijl ze dat op grond van hun geconventioneerd statuut niet mogen: niet minder dan één op de zeven geconventioneerde huisartsen (30 op 212) bezondigde zich

hieraan! Gemiddeld gaat het om een supplement van 4,6 euro. Dat betekent dat de patiënt 10,6 in plaats van 6 euro uit eigen zak betaalt, bijna een verdubbeling van het remgeld. In 2013 stelde het Christelijk Ziekenfonds hetzelfde vast bij specialisten: 23 % van de geconventioneerde specialisten rekende een supplement aan met een gemiddelde van 9 euro.

Overheid moet optreden

Doordat niet alle artsen de spelregels respecteren - ze hun patiënten niet informeren over hun statuut en tarieven, en ze soms tegen alle afspraken in toch nog supplementen aanrekenen - wordt het basisrecht van de patiënt op tariefzekerheid en betaalbare zorg onderuit gehaald. De overheid kent het probleem. En toch werd hiertegen nog maar bitter weinig ondernomen.

Test-Aankoop roept daarom op tot echte actie! De consumentenorganisatie heeft haar bevindingen en eisen aan alle bevoegde instanties, en met name ook aan Minister van Volksgezondheid De Block, overgemaakt.

Test-Aankoop eist dat ook dokters de wet naleven en ze dus in hun wachtkamers duidelijke informatie uithangen over hun statuut en ze, indien ze geconventioneerd zijn, geen supplementen aanrekenen. Ze vraagt bovendien dat artsen zouden worden verplicht niet alleen hun statuut, maar ook hun tarieven bekend te maken. Ook moet het Riziv de zoekmodule over het statuut van de zorgverleners gebruiksvriendelijker maken.

Controles en efficiënte sancties moeten de naleving van dit alles garanderen.

Bron: politics.be


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:35.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be