Preventief een koepel over Doel en Tihange
Moet er al preventief een betonnen koepel over de kerncentrales van Doel en Tihange gebouwd worden?
Veronderstel dat de scheurtjescentrales ontploffen, wie gaat dan de ramp indijken? De Nederlanders, de Duitsers, de Fransen?
België gaat het zelf niet kunnen oplossen met jodiumpillen uit te delen.
De straling blijft nog 100 jaar doorgaan.
Dertig jaar geleden ontplofte een kernreactor van de centrale in Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-Unie. Na de ramp zette Moskou 600.000 mensen voor de opruimwerken. Ze bouwden onder meer in zes maanden tijd een soort van sarcofaag rond de ontplofte reactor om de straling zo veel mogelijk tegen te houden.
Die constructie ging de voorbije decennia zichtbaar achteruit. Ingenieurs waren ongerust dat met een instorting nieuw radioactief materiaal zou vrijkomen en daarom begonnen ze in 1997 met de plannen voor een nieuwe gigantische constructie.
In 2017, twintig jaar later, moet de New Safe Confinement over de oude sarcofaag geschoven worden en zo een nieuwe bescherming bieden. De structuur weegt 30.000 ton en lijkt op een hangar te grootte van de Notre Dame in Parijs. De koepel werd gebouwd met financiële steun van onder andere Europa en de Verenigde Staten.
Daarnaast staan de ingenieurs nog voor een andere uitdaging. Op de site ligt immers nog een grote hoeveelheid aan radioactief afval. Daarvoor moeten verschillende opslagplaatsen gebouwd worden.
|